Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Το ευρώ παρασύρει προς τα κάτω την τιμή του πετρελαίου

Το ευρώ παρασύρει προς τα κάτω την τιμή του πετρελαίου

Υποχώρησε, προσωρινά, κάτω από τα 68 δολάρια η τιμή του αργού.

Υποχώρησε, προσωρινά, κάτω από τα 68 δολάρια η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, καθώς οι ανησυχίες για επέκταση της κρίσης του δημόσιου χρέους στην Ευρώπη και οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου έναντι του ευρώ, προέτρεψαν τους επενδυτές να προχωρήσουν σε πωλήσεις.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Ιουλίου του αμερικανικού ελαφρού αργού έχανε το απόγευμα 2,18 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με τη χθεσινή τιμή «κλεισίματος», με την τιμή του να υποχωρεί στα 68,03 δολάρια. Νωρίτερα, είχε αγγίξει τα 67,46 δολάρια. 

Η τιμή του αντίστοιχου συμβολαίου του αργού τύπου μπρεντ υποχωρούσε στα 68,10 δολάρια, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 5 του περασμένου Φεβρουαρίου, χάνοντας 2,03 δολάρια το βαρέλι, σε σχέση με το χθεσινό «κλείσιμο». 

Η πτώση της τιμής δεν ανησυχεί, ωστόσο, τον ΟΠΕΚ, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του υπουργού Πετρελαίου του Κουβέιτ, της τέταρτης μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας του καρτέλ, Σέιχ Άχμαντ Αμπντάλα αλ Σαμπάχ. Διατηρώντας την ψυχραιμία του, όπως οι ομόλογοί του της Λιβύης και της Αλγερίας, ο Αλ Σαμπάχ απέκλεισε το ενδεχόμενο έκτακτης συνάντησης των υπουργών Πετρελαίου του οργανισμού, λέγοντας ότι “θα καλέσουμε, μόνον, σε αυστηρότερη συμμόρφωση στις ποσοστώσεις που έχουμε συμφωνήσει”. 

Αναλυτές εκτιμούν ότι δεν συντρέχουν λόγοι για ανησυχία στους κόλπους του ΟΠΕΚ. Ο αναλυτής στην Caylon, τον επενδυτικό βραχίονα της Societe Generale, Κριστόφ Μπαρέ εκτιμά ότι αν και τα 70 δολάρια το βαρέλι «δεν είναι τόσο “όμορφα” όσο τα 80 δολάρια, είναι ιδιαίτερα αποδεκτά από τον ΟΠΕΚ και δεν θα καταφέρουν μεγάλο πλήγμα στην εύθραυστη ανάκαμψη της οικονομίας». Από την πλευρά του, ο Ολιβιέ Ζακόμπ της εταιρίας ενεργειακών συμβούλων Petromatrix επισημαίνει ότι «η τιμή βρίσκεται σήμερα πολύ πιο κοντά στη “σωστή αξία” της». 

Διαβάστε επίσης:

Στο κόκκινο όλες οι αγορές – 200 μονάδες κάτω με το άνοιγμα ο Dow Jones! Νέα βουτιά του ευρώ!

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε