Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Το ευρώ στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2 ετών

Το ευρώ στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2 ετών

Ισχυρές πιέσεις δέχεται σήμερα το ευρώ με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευτών ετών (1,2067 δολάρια). Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2105 δολάρια.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,2086 δολάρια από το επίπεδο των 1,2173 δολαρίων που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η μεγάλη υποχώρηση του ευρωπαϊκού νομίσματος αποδίδεται στη δυσπιστία των αγορών στο κατά πόσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν να ανακτήσουν τον έλεγχο της κατάστασης αντιμετωπίζοντας την κρίση.

Το επίκεντρο της κρίσης έχει μεταφερθεί πλέον από την Ελλάδα στην Ισπανία όπου η μία μετά την άλλη οι επαρχίες της χώρας δηλώνουν αδυναμία να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Υπό τις συνθήκες αυτές το κόστος δανεισμού για την Ισπανία έχει εκτιναχθεί στο 7,4% και η απόδοση του ασφάλιστρου κινδύνου (τα περίφημα CDS) αγγίζει πλέον το 6,4%. Το κλίμα για το ευρώ είναι ιδιαίτερα αρνητικό γεγονός που αποτυπώνεται και στις προβλέψεις μεγάλων επενδυτικών τραπεζών (Mizuho) οι οποίες εκτιμούν ότι η ισοτιμία του με το δολάριο θα κατρακυλήσει στο 1: 1. Το κλίμα επιδεινώθηκε από δημοσίευμα του Spiegel – το οποίο διαψεύστηκε πριν από λίγο – το οποίο έκανε λόγο για απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να διακόψει τη χρηματοδότηση του προς την Ελλάδα. Το ΔΝΤ σε ανακοίνωση του ανέφερε ότι συνεργάζεται με την Τρόικα προκειμένου να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να επαναφέρει το ελληνικό πρόγραμμα σε τροχιά υλοποίησης.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφηκαν σήμερα τέσσερις συναλλαγές ύψους 5 εκατ. ευρώ οι οποίες στο σύνολο τους αφορούσαν εντολές πώλησης. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε σημαντικά στο 26,62% , με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,16 % να διευρυνθεί στο 25,46%.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,00% από 1,01%, στη διάρκεια των 9 μηνών διατηρήθηκε στο 0,87% από 0,89% , στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 0,72% από 0,74% στο τρίμηνο παρέμεινε το 0,44% ενώ στο μήνα παρέμεινε στο 0,17%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε