Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

Το ευρώ συνεχίζει την “κατηφόρα”

Το ευρώ συνεχίζει την “κατηφόρα”

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2948 δολ.

Πιέσεις δέχεται σήμερα το ευρώ με αποτέλεσμα να εμφανίζει μικρή υποχώρηση έναντι του δολαρίου. Έτσι το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2948 δολάρια, από το επίπεδο των 1,3049 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η υποχώρηση του ευρώ αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην επιβράδυνση που εμφάνισε ο πληθωρισμός στο 2,8% στην ευρωζώνη το Δεκέμβριο. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει το σενάριο μίας νέας μείωσης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο αν επιβεβαιωθεί θα κάνει λιγότερο ελκυστικές τις τοποθετήσεις σε ευρώ.

Αρνητικά επηρέασε το ευρωπαϊκό νόμισμα σήμερα και η μειωμένη συμμετοχή που καταγράφηκε στη δημοπρασία των δεκαετών ομολόγων στη Γερμανία.

Πάντως και το γενικότερο κλίμα στην ευρωζώνη αρχίζει για μία ακόμη φορά να επηρεάζεται αρνητικά από το ενδεχόμενο εξάπλωσης της κρίσης του Χρέους και σε άλλες υπερχρεωμένες χώρες της περιοχής. Στο επίκεντρο βρέθηκε σήμερα η Ισπανία καθώς οι φήμες που κυκλοφόρησαν θέλουν τον πρωθυπουργό της χώρας έτοιμο να ζητήσει χρηματοδοτική βοήθεια από την Ε.Ε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων δεν καταγράφηκαν συναλλαγές στο ΗΔΑΤ. Το περιθώριο του δεκαετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 26,85% από 27,70% που ήταν χθες με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 28,74% από 29,58% χθες έναντι 1,89% που ήταν η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους κινήθηκαν πτωτικά. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,91% από 1,93% χθες στη διάρκεια των 9 μηνών στο 1,76% από 1,77% στο εξάμηνο στο 1,58% από 1,59% στο τρίμηνο στο 1,33%, ενώ ο μήνας υποχώρησε περαιτέρω στο 0,97% από 0,98% χθες

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε