Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

To ευρώ συνεχίζει την κατηφόρα εξαιτίας της αβεβαιότητας στη Σύνοδο

To ευρώ  συνεχίζει την κατηφόρα εξαιτίας της αβεβαιότητας στη Σύνοδο

Πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, λίγες ώρες πριν την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

To απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,243 δολάρια από το επίπεδο των 1,2475 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2418 δολάρια.

Αρνητικά επηρεάζει το ευρώ η αύξηση στο κόστος δανεισμού της Ιταλίας μετά από δημοπρασία δεκαετών ομολόγων. Ανησυχητικά όμως είναι πλέον και τα μηνύματα που μεταδίδονται από την ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης, τη γερμανική, όπου διαφαίνεται το ενδεχόμενο συρρίκνωσης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος φέτος εξαιτίας της συνεχιζόμενης κρίσης. Συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών Ifo που εδρεύει στο Μόναχο, σε σημερινή του έκθεση προβλέπει ότι το 2013 το ΑΕΠ της Γερμανίας θα αυξηθεί μόλις κατά 1,3%. Στο μέτωπο της κρίσης του Χρέους, η Ιταλία διέθεσε σήμερα 5,42 δις. Ευρώ με πενταετή και δεκαετή ομόλογα, με επιτόκια 5,84% και 6,19%, αντιστοίχως έναντι 6,03% και 5,66% που είχαν διαμορφωθεί σε προγενέστερες δημοπρασίες. Ωστόσο η εντεινόμενη ανησυχία οδήγησε την απόδοση των 10ετών ομολόγων σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο, αγγίζοντας το 6,34%, παρά τη διαφαινόμενη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών να παρέμβουν στην αγορά ομολόγων αγοράζοντας καταρχάς Ισπανικούς τίτλους.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος δεν καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 26,32% από 26,72% που ήταν χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,50% να περιοριστεί στο 24,82% από 25,17% που ήταν χθες.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,21%, στη διάρκεια των 9 μηνών διατηρήθηκε στο 1,07% στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 0,92% από 0,93% χθες στο τρίμηνο κυμαίνονταν στο 0,65% ενώ στο μήνα διατηρήθηκε στο 0,37%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε