Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Το φορολογικό μαρτύριο που έρχεται με τον νέο προϋπολογισμό – Αυξήσεις σε καφέ, τσιγάρα, κινητά και καύσιμα – Οι αλλαγές στη φορολογία επιχειρήσεων

Το φορολογικό μαρτύριο που έρχεται με τον νέο προϋπολογισμό – Αυξήσεις σε καφέ, τσιγάρα, κινητά και καύσιμα – Οι αλλαγές στη φορολογία επιχειρήσεων

– Οι νέοι φόροι φτάνουν τα 1,8 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 1,464 δισ. πρόκειται για έμμεσους φόρους
– Αύξηση έμμεσου φόρου αναμένεται πλέον στο ηλεκτρονικό τσιγάρο και τον καφέ
– Παραπάνω ΦΠΑ θα πληρώσουν τα νησιά αφού ο κανονικός ΦΠΑ θα εφαρμοστεί σε όλα τα νησιά
– Αυξάνεται η προκαταβολή φόρου στο 100% για το φορολογικό έτος 2016

Δεν θα θεσπιστούν νέοι φόροι, αλλά θα πληρώσουμε παραπάνω νέους φόρους 1,8 δισ. ευρώ. Δεν είναι λογοπαίγνιο και είναι δυστυχώς η αλήθεια.

Από αυτούς 1,464 δισ. ευρώ θα προέλθει από τους έμμεσους φόρους, αφού με νομοθετικές ρυθμίσεις που ήδη έγιναν αυξάνονται οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης, στη βενζίνη, στο πετρέλαιο, στο αέριο, στον καφέ, στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, ενώ σε 371 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα πρόσθετα έσοδα από τους άμεσους φόρους.

Αναλυτικά το φορολογικό πακέτο που θα αφαιρέσει 1,8 δισ. από τις τσέπες πολιτών και τα χρηματοκιβώτια των επιχειρήσεων είναι:

-Πέντε λεπτά επιπλέον φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης που θα αρχίσει να εισπράττεται σε λίγες ημέρες.

-Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό αυξάνεται από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό, ενώ ο αναλογικός φόρος αυξάνεται από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο.

– Παραπάνω ΦΠΑ θα πληρώσουν τα νησιά, αφού θα εφαρμοστεί σε όλα τα νησιά το κανονικό καθεστώς του ΦΠΑ.

– Αυξάνονται οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης στα καύσιμα κατά περίπου 3 λεπτά το λίτρο στη βενζίνη, κατά 8 λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης και κατά 10 λεπτά το λίτρο στο υγραέριο κίνησης.

-Επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και 4 ευρώ ανά κιλό στο στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.

-Επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, το ύψος του οποίου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.

-Ερχεται φορολογικό τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο τέλος θα υπολογίζεται επί των καθαρών, δηλαδή προ ΦΠΑ, τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%, με αποτέλεσμα η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας να προσεγγίσει το 6%.

-Αυξάνεται για τις επιχειρήσεις με κέρδη έως 50.000 ο συντελεστής φορολόγησης από το 26% στο 29%.

-Αυξάνεται η προκαταβολή φόρου στο 100% για το φορολογικό έτος 2016, δηλαδή τις δηλώσεις του 2017, από 75% που ήταν για το φορολογικό έτος 2015.

– Αυξάνεται ο φόρος στα μερίσματα από 10% στο 15%.
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε