Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Το φορολογικό σύστημα τορπιλίζει την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Οι συχνές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα εξακολουθούν να αποτελούν τον κυριότερο ανασχετικό παράγοντα σύμφωνα με τους σύμβουλους επιχειρήσεων για την επιχειρηματικότητα και κατά συνέπεια τις επενδύσεις και την ανάπτυξη της οικονομίας, όπως προκύπτει από έρευνα που διενεργήθηκε.

Ακολουθούν η ασυνέχεια που παρατηρείται στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και η υψηλή φορολογία. Η σημασία της τελευταίας μάλιστα είναι αυξημένη: από πέμπτη στην κατάταξη τα δύο προηγούμενα τρίμηνα πέρασε στην τρίτη θέση.

Φαίνεται ότι οι σύμβουλοι προεξοφλούν τις επιδράσεις των νέων φορολογικών μέτρων. Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση παρέμεινε στην πρώτη πεντάδα, αλλά, παρά τους περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων, η σημασία της περιορίστηκε.

Τέλος, στην πέμπτη θέση βρίσκεται η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Όλοι οι παράγοντες αυτοί είχαν σκορ μεγαλύτερο του 4,0 σε κλίμακα από 1,0 έως 5,0. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να επισημανθεί ότι οι χαμηλές θέσεις που κατέχουν οι ελλείψεις σε καταλλήλως εκπαιδευμένο προσωπικό, οι κρατικές παρεμβάσεις στις αγορές παραγωγικών συντελεστών και προϊόντων, καθώς και τα εμπόδια εισόδου επιχειρήσεων σε διάφορες αγορές δεν φαίνεται να αποτελούν ουσιώδη προσκόμματα στην επιχειρηματική δράση.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε