Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Το κόλπο με τα έσοδα του προϋπολογισμού

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Μεγάλο το μυστήριο με τα έσοδα. Την ώρα που τον Αύγουστο τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 1.014 εκατ. ευρώ, ενώ δεν εισπράχθηκε ούτε η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ήταν αυξημένα κατά 57 εκατομμύρια ευρώ.

Μεγάλο μυστήριο εκ πρώτης όψεως, αφού την ώρα που οι φορολογούμενοι αυξάνουν τα χρέη τους προς την εφορία, αυξάνονται και τα έσοδα του προϋπολογισμού, που σημαίνει αν οι πολίτες πλήρωναν όλους τους φόρους και γινόταν κανονικά και η είσπραξη της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ ύψους 650 εκατομμυρίων ευρώ, τα έσοδα του προϋπολογισμού θα ήταν αυξημένα κατά 1,7 δισ. ευρώ. Τεράστια επιτυχία θα τη χαρακτήριζε η κυβέρνηση.

Θα ήταν όμως; Η μήπως πρόκειται για τεράστια φορομπηχτική πολιτική;

Μάλλον το δεύτερο και ακριβώς αυτό αποκαλύπτει το κόλπο που συνίσταται στην επιβολή περισσότερων φόρων για να εισπραχθούν εκείνα που προϋπολογίζονται.

Κλασσικό παράδειγμα της μεθόδου ο ΕΝΦΙΑ. Καταλογίζονται 3,2 δισ. φόροι για να εισπραχθούν τελικά 2,65 δισ. ευρώ.

Λογικό θα πουν κάποιοι. Μπορεί. Ομως, το μάρμαρο πληρώνουν οι συνεπείς φορολογούμενοι, ενώ επιβραβεύονται οι… μπαταχτσήδες οι οποίο συμπλέουν με όσους έχουν πραγματική αδυναμία να πληρώσουν τους φόρους και αποφεύγουν δόλια να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε