Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Το κομμένο κεφάλι κατσίκας με την γλώσσα έξω”

Το κομμένο κεφάλι κατσίκας με την γλώσσα έξω”

Το ”επισκεπτήριο” άφησαν τρεις ύποπτοι για δολοφονίες της μαφίας που συνελήφθησαν σε υπόθεση με εκβιασμό επιχειρηματία και ανάθεση δημοσίων έργων αξίας 2,7 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε όλο το άρθρο των Financial Times με τίτλο: Ο Monti στρέφει τα όπλα στους “Νονούς”

”Στην λίστα με τα αποδεικτικά στοιχεία της εισαγγελίας υπάρχει και το κομμένο κεφάλι μιας κατσίκας με την γλώσσα να κρέμεται.

Το «επισκεπτήριο» αυτό είχαν αφήσει τρεις ύποπτοι για δολοφονίες της μαφίας που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα, σε μια περίπλοκη υπόθεση στην οποία περιλαμβάνονται ο εκβιασμός ντόπιου επιχειρηματία και η ανάθεση δημοσίων έργων αξίας 2,7 εκατ. ευρώ.

«Ακριβώς όπως στην ταινία «Νονός» σχολίασε ερευνητής της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας, που ασχολείται με την εν λόγω έρευνα στην βορινή πόλη Σεραματζόνι. Η κυβέρνηση της Ρώμης διέλυσε το δημοτικό συμβούλιο της πολης τον Αύγουστο και ο πρώην δήμαρχος, Luigi Ralenti, είναι ένας από τους 12 ανθρώπους που τελούν υπό έρευνα.

Η υπόθεση -που είναι μικρή για μια χώρα η οποία, όπως παραδέχεται η κυβέρνηση του Mario Monti, είναι φορτωμένη διαφθορά- προσφέρει μια ακόμη απόδειξη για το πώς το εγκληματικό δίκτυο Ντρανγκέτα εξαπλώνει τα πλοκάμια του, από την «πατρίδα» του στην νότιο Ιταλία προς την βιομηχανική καρδιά του βορρά, διαβρώνοντας τα όργανα της εξουσίας.

Τον περασμένο μήνα και μόνο, όλο το κυβερνητικό συμβούλιο της Λομβαρδίας, της πλουσιότερης περιοχής της Ιταλίας που περιλαμβάνει το Μιλάνο, υποχρεώθηκε να παραιτηθεί. Ο αρμόδιος για την δημόσια στέγαση συνελήφθη με την κατηγορία ότι πλήρωσε την Ντρανγκέτα για να αγοράσει τις ψήφους με τις οποίες εξελέγη, δίνοντας σε αντάλλαγμα «χάρες» όπως συμβόλαια δημοσίων έργων. Η πτώση της Λομβαρδίας – της οποίας ο κεντροδεξιός κυβερνήτης είναι ύποπτος σε ξεχωριστή έρευνα για διαφθορά στον τομέα υγείας- ακολουθεί την πτώση της Λάτσιο, της περιφέρειας που αγκαλιάζει την Ρώμη, όπου γίνονται έρευνες σε δημοτικούς αξιωματούχους με κατηγορίες για κατάχρηση δημοσίου χρήματος.

Η κυβέρνηση, υπερασπιζόμενη την νομοθεσία κατά της διαφθοράς που επιτέλους εγκρίθηκε μέσα στην εβδομάδα από το κοινοβούλιο μετά από μήνες διαβουλεύσεων, δήλωσε ότι η διαφθορά σε όλη την Ιταλία είναι «εκρηκτική.»

Τόνισε ότι η «αντιληπτή διαφθορά» στην Ιταλία χειροτερεύει προοδευτικά τα τελευταία χρόνια και η χώρα έχει διολισθήσει στην 69η θέση, μαζί με την Γκάνα και την πΓΔΜ, στις κατάταξη της Διεθνούς Διαφάνειας, της ΜΚΟ με έδρα το Βερολίνο.

Κάθε θέση που χάνεται σε αυτές τις κατατάξεις «προκαλεί μια απώλεια 16% στις ξένες επενδύσεις,» σχολίασε η κυβέρνηση. Παραθέτει επίσης έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου αναφέρεται πως η διαφθορά στην Ιταλία είναι «επίμονο και συστημικό φαινόμενο.»

Η προσπάθεια του κ. Monti να «καθαρίσει» καταδεικνύει το πόσο έχει προχωρήσει η τεχνοκρατική κυβέρνηση πέρα από την άμεση εντολή που έλαβε να σώσει την Ιταλία από την κατάρρευση στις αγορές ομολόγων, ένα χρόνο πριν. Είναι επίσης η αξιοποίηση του διογκούμενου κύματος αντίδρασης εναντίον των διεφθαρμένων αξιωματούχων και πολιτικών ενόψει των γενικών εκλογών στις αρχές του επόμενου χρόνου, που θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την μεγαλύτερη αναδιοργάνωση των βασικών κομμάτων της Ιταλίας, μετά τα σκάνδαλα διαφθοράς που πριν 20 χρόνια «έριξαν» το μεταπολεμικό καθεστώς.

Το νομοσχέδιο κατά της διαφθοράς, που επικεντρώνεται στον δημόσιο τομέα, έχει επικριθεί ευρέως από τα μέσα ενημερωσης, τα οποία θεωρούν ότι οι ποινές του είναι πολύ αδύναμες, μολονότι οι ορισμοί της διαφθοράς έχουν διευρυνθεί και ορισμένες ποινές φυλάκισης έχουν αυξηθεί. Η κυβέρνηση, με την υποστήριξη του ΟΟΣΑ που βοήθησε να γραφτεί η νομοθεσία, απαντά ότι χάνουν το νόημα: Η έμφαση έχει δοθεί στο να ενισχυθούν οι εσωτερικοί έλεγχοι ώστε να αποτρέπεται η εκδήλωση της διαφθοράς εξαρχής.

Τα βασικά στοιχεία περιλαμβάνουν την σύσταση ανεξάρτητης εθνικής αρχής, με αρμοδιότητα να διεξάγει έρευνες για την πάταξη της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα, αυξημένη προστασία των πληροφοριοδοτών και μεγαλύτερη διαφάνεια σε τοπικό επίπεδο όσον αφορά τις δημοπρασίες και τις δαπάνες σε δημόσια έργα. Η υπουργός Δικαιοσύνης Paola Severino, έχει υποσχεθεί πρόσθετα μετρα για το ξέπλυμα χρήματος και ότι θα απαγορεύεται σε πολιτικό που έχει καταδικαστεί για διαφθορά, να επιδιώξει την επανεκλογή του.

Όμως, με δεδομένη την όλη και πιο ξέφρενη ατμόσφαιρα στο κοινοβούλιο, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, παραμένει αμφίβολη η συνεργασία ανάμεσα στα κόμματα που υποτίθεται ότι πρέπει να στηρίξουν τον κ. Monti.

Ο πρώην πρωθυπουργός Silvio Berlusconi, ήδη εξαπολύει μύδρους κατά της κυβέρνησης μετά την καταδίκη του για φορολογική απάτη από δικαστήριο του Μιλάνου την πε ρασμένη εβδομάδα.

Η Διεθνής Διαφάνεια, που επικρίνει σκληρά προηγούμενες κυβερνήσεις της Ιταλίας, χαιρέτισε το πρώτο βήμα του κ. Monti. «Το νέο νομοσχέδιο έχει κάποια στοιχεία, αν όχι όλα, που απαιτούνται για να ξεπεραστεί η ευνοιοκρατία και η άσκηση επιρροής στην ιταλική πολιτική… Η Ιταλία χρειάζεται απεγνωσμένα ένα δυνατό νομικό πλαίσιο για να πολεμήσει την διαφθορά. Αυτός ο νόμος είναι ένα καλό ξεκίνημα,» αναφέρει”.

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε