Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Το μεγάλο… “ριφιφί” με τον ΦΠΑ – 1 δισ. έκανε φτερά από τα δημόσια ταμεία

Το μεγάλο… “ριφιφί” με τον ΦΠΑ – 1 δισ. έκανε φτερά από τα δημόσια ταμεία

Η αιμορραγία του ΦΠΑ βλάπτει τον προϋπολογισμό και αποκαλύπτει τη βλακεία του κουαρτέτου.

Τα στοιχεία ως το τέλος Ιουλίου φανερώνουν ότι δηλώθηκαν 5,5 δισεκατομμύρια ΦΠΑ και εισπράχθηκαν 4,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή δεν μπήκαν στα δημόσια ταμεία, αλλά στα ταμεία επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών ΦΠΑ 1 δισ. ευρώ παρότι εισπράχθηκε από τους καταναλωτές.

Το πρόβλημα είναι τεράστιο και αν συνεχιστεί απειλεί να τορπιλίσει την ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού και να φέρει πιο κοντά τον εφιάλτη που ακούει στο όνομα κόφτης.

Η απόδοση λιγότερου ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες κυμαίνεται ανά μήνα από 60 ως 235 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι τον Ιανουάριο, ο συνολικά οφειλόμενος ΦΠΑ ήταν 1,365 δισ. ευρώ, ενώ στο δημόσιο ταμείο μπήκαν 1,135 δισ. ευρώ.

Τον Μάρτιο ο συνολικά οφειλόμενος ΦΠΑ ήταν 564 εκατ. ευρώ και πληρώθηκαν τα 500 εκατομμύρια, που είναι το υψηλότερο ποσοστό εισπραξιμότητας και αυτό μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι το ποσό ήταν μικρό.

Η κατάσταση αυτή αποκαλύπτει τη βλακεία και τις εμμονές των τεχνικών κλιμακίων του κουαρτέτου, που καθυστερούν την ψήφιση του νόμου για την υποχρεωτική εφαρμογή του πλαστικού χρήματος και την εγκατάσταση μηχανημάτων POS.

Το υπουργείο Οικονομικών και αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης θέλουν ο λογαριασμός που θα πιστώνονται τα έσοδα των επιχειρήσεων να είναι ακατάσχετος για ληξιπρόθεσμες οφειλές και να εισπράττονται φόροι, ασφαλιστικές εισφορές και βεβαίως ο ΦΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι το Δημόσιο θα εισέπραττε αυτομάτως το ΦΠΑ που δηλώθηκε με την περιοδικές δηλώσεις δηλαδή 5,5 δισ. και όχι 4,5 δισ. που εισέπραξε τώρα.

Όμως, το κουαρτέτο δεν αποδέχεται τέτοια λύση και απαιτεί το ποσοστό του ακατάσχετου λογαριασμού να είναι 80%, που σημαίνει ότι θα μπορεί να κατάσχεται το υπόλοιπο 20% για ληξιπρόσθεσμες οφειλές.

Όμως, η απαίτηση αυτή θα τινάξει στον αέρα το μέτρο, αφού οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που τώρα δεν αποδίδουν το ΦΠΑ, πολύ περισσότερο θα επιχειρήσουν να ξεφύγουν και να μην δέχονται πληρωμές με πλαστικό χρήμα από τη στιγμή που θα κατάσχεται το 20% των εσόδων τους.

Εξάλλου, το ποσοστό της κατάσχεσης είναι τόσο υψηλό που θα τορπιλίσει τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε