Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο – Το Newsit απαντά στα ερωτήματά σας

Στείλτε τα ερωτήματα σας στο foroi@newsit.gr
Στείλτε τα ερωτήματα σας στο foroi@newsit.gr

To Newsit αναλαμβάνει να λύσει όλες σας τις απορίες και να σας βγάλει από το δαίδαλο του νέου φορολογικού νόμου.

  Αποδείξεις, ακίνητη περιουσία, αφορολόγητο….
 
   Με την βοήθεια ειδικών απαντάμε κάθε μέρα στα ερωτήματά σας μετά τις εξαγγελίες του υπουργείου Οικονομικών.
 
  Ο φοροτεχνικός Παναγιώτης Παντελής και οι συνεργάτες του θα απαντούν  καθημερινά σε όλα σας τα ερωτήματα.
 
  Στείλτε τα ερωτήματά σας με δυο τρόπους :
 
  είτε με e-mail στο foroi@newsit.gr
 
  είτε με την μορφή σχολίου στο άρθρο που διαβάζετε.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Θα ηθελα να ρωτησω αν οι αποδειξεις για το αφορολογητο ειναι στο καθαρο εισοδημα, ή ειναι με το φ.μυ μαζι?  Εχω καθαρο εισοδημα 31000 ευρω και 6000 περιπου φ.μ.υ. Οι αποδειξεις που πρεπει να μαζευω ειναι στα 31000 ή στα 37000 ευρω?

Ευχαριστω.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Στους κωδικούς 301 – 302 του Εντύπου Ε1 αναγράφεται το συνολικό ποσό του καθαρού εισοδήματος.

Οι αποδείξεις  (εισιτήρια) από τα διάφορα θεάματα: Κινηματογράφος, Θέατρο, Συναυλίες κ.λ.π. εκπίπτουν από το εισόδημα: Ευχαριστώ. Δήμος Αντωνίου, Θεσσαλονίκη.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Οι μέχρι τώρα ανακοινώσεις του Υπουργείου δεν τις αποκλείουν.

Αγαπητέ κύριε Παντελή θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με την φορολογία των μετοχών,δηλαδή είπε ο υπουργός των οικονομικών ότι θα φορολογείται η υπεραξία των μετοχών σε βραχυχρόνιες συναλλαγές και θέλω να ρωτήσω ποίο θα είναι το χρονικό όριο κράτησης των μετοχών από τον κάτοχο για να μην θεωρείται βραχυχρόνια αλλά μακροχρόνια και να μην φορολογείται?Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Σωστά, η ανακοίνωση αναφέρει ότι στην κλίμακα εντάσσεται και η υπεραξία από τη βραχυχρόνια αγοροπωλησία μετοχών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις τυχόν ζημιές.
Το «Βραχυχρόνια» θα καθοριστεί με το φορολογικό νομοσχέδιο.

Kalimera sas
 
Mipos gnirizete kati sxetika me tin forologisi Aksiomatikon Emporikou naytikou
 
Efxaristo
 
Thanos Kosandianos

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Η ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρει, καταργείται η φορολόγηση εισοδημάτων με ειδικούς συντελεστές.

ΕΙΜΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΗΣ 7 ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΤ.ΤΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΤΑ ΕΧΩ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ ΜΕ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΙΔΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΑ ΜΕΤΕΤΡΕΨΑ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΝΟΙΚ ΔΙΑΜΤΩΝ.ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΗΛΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΚΑΘΟΣΟΝ ΥΠΑΓΟΜΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ.    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΣΤΕ ΜΟΥ ΕΑΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΗΛΩΣΩ ΤΩΡΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΟ ΚΑΙ ΕΑΝ ΤΑ ΤΟΚΟΧΡΕΩΛΥΣΙΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ ΣΤΟΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΣΑΝ ΕΞΟΔΑ Η ΝΑ ΕΧΩ ΣΑΝ ΙΔΙΩΤΗΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΟΚΩΝ ΓΙΑ  ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ.    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Αν και λείπουν στοιχεία θα ήθελα να κάνω μερικές διαπιστώσεις:
Α) Το στεγαστικό δάνειο αναγράφεται στο έτος που χορηγείται. Άρα θα πρέπει να γίνει συμπληρωματική δήλωση. Για τους τόκους πρώτης κατοικίας υπάρχει φοροαπαλλαγή για τους δεδουλευμένους καταβληθέντες και όχι τους τόκους υπερημερίας.
Όταν το δάνειο είναι για ανέγερση Α’ κατοικίας πως θα το αφαιρέσετε από το λογιστικό προσδιορισμό των 7 διαμερισμάτων;

Γεια σας. Θα ηθελα να ρωτησω αν και οι αποδειξης των διοδιων θα λαμβανονται υπ’ οψιν για το αφορολογητο και αν θα υπαρξη καποια λιστα που θα ανακεινωθει με το ποιες και ποιες οχι αποδηξεις θα μαζευουμε η οχι. Ευχαριστω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Δεν έχουν εξαιρεθεί μέχρι στιγμής.
Πιστεύω ότι θα ανακοινωθεί λίστα με τις εξαιρέσεις και θα ισχύουν όλες οι υπόλοιπες.
Μέχρι να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις τις συλλέγουμε όλες.

Καλή σας μέρα, και καλό μήνα
Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν το ποσό των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσομε για το αφορολόγητο των 12.000 ¤ υπολογίζεται επί του ακαθαρίστου ετήσιου εισοδήματος ή επί του καθαρού.
Ευχαριστώ πολύ
 
Eva Loukaki

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Στους κωδικούς 301 – 302 του εντύπου Ε1 αναγράφεται το συνολικό ποσό του καθαρού εισοδήματος.

Γεια σας,
 
θα ήθελα να ρωτήσω κάτι σχετικά με αποδείξεις. Όσον αφορά λοιπόν το Ανοικτό Πανεπιστήμιο που φοιτώ κι εγώ, μέχρι πέρισυ αυτή η δαπάνη δεν υπολογιζόταν από την εφορία ως δίδακτρα, όπως ίσχυε π.χ. για φροντιστήρια κλπ κλπ. Από φέτος όμως, αυτή η απόδειξη που παίρνουμε από το Ίδρυμα αυτό (κανονικότατο έντυπο είσπραξης με ΑΦΜ του Πανεπιστημίου) μετράει ως δαπάνη στο μάζεμα που μας έχουνε υποβάλλει να κάνουμε? Και δεν είναι και μικρό ποσό…απο 700 έως 2100 ευρώ το χρόνο είναι πανάθεμά το…
 
Ευχαριστώ, Κώστας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Όπως καταλαβαίνετε μέχρι την δημοσίευση του σχετικού νομοσχεδίου και την ψήφισή του θα υπάρχουν χιλιάδες απορίες, σχετικά με τις αποδείξεις που θα συμπεριλαμβάνουμε.
Η γενική οδηγία είναι, όχι στις ΔΕΚΟ ναι στις υπόλοιπες.

ΓΕΙΑ ΣΑΣ,
ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΝΩ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΟΠΟΥ Η ΔΙΑΧ/ΙΑ ΒΓΑΖΕΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΤΑ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ, ΤΑ ΒΓΑΖΕΙ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΠΟ ΑΠΛΟ ΜΠΛΟΚΑΚΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟ. ΑΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Δεν υπάρχει πρόβλημα στην χειρόγραφη έκδοση των κοινοχρήστων.
 Για την βεβαίωση που εκδίδει ο διαχειριστής της πολυκατοικίας, δεν υπάρχει κάποιο μοντέλο.
Ασφαλώς θα πρέπει να αναφέρεται το όνομα, το επώνυμο, το Α.Φ.Μ. και η Δ.Ο.Υ. του δικαιούχου, τα χιλιοστά που του ανήκουν, το συνολικό ετήσιο κόστος και το ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο με βάση τα χιλιοστά.

ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΡΩΤΑΩ…ΑΜΑ ΠΑΩ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΚΑΝΩ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕ ή Α.Ε. ΜΕ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ REAL ESTATE ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΩ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ(ΛΟΓΩ ΦΜΑΠ) … ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΦΟΡΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ?
ΤΙ ΑΛΛΟ ΙΣΧΥΕΙ ΠΑΝΩ Σ ΑΥΤΟ?
ΤΙ ΕΞΟΔΑΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΕΡΝΑΩ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ?
ΕΙΜΑΙ ΙΔΙΟΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ … ΘΑ ΕΧΩ ΚΕΡΔΟΣ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΜΟΥ?

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

ΡΟΔΙΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Κατ’ αρχάς η ίδρυση και η παρακολούθηση εταιρειών στην Κύπρο έχει κάποιο σημαντικό ετήσιο κόστος.
Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών για την φορολόγηση ακινήτων ιδιοκτησίας εξωχώριων εταιρειών αυξάνεται ο συντελεστής από 3% σε 10% και καταργείται κάθε εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής.
Αν μιλάμε για έξοδα σημαίνει ότι υπάρχουν εισοδήματα που φορολογούνται στην Ελλάδα και τα οποία προστίθενται στα εισοδήματα σας ως ιδιωτικός υπάλληλος.
Άρα θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για μείωση του φόρου εισοδήματος.
Η μέχρι σήμερα νομοθεσία δίνει κάποιες δυνατότητες.

Καλημέρα. Έχω κάνει μία αγορά. Θα ήθελα να ρωτήσω αν η απόδειξη είσπραξης ταμείου νομικών μετράει. και άν τα αντίγραφα του συμβολαίου αποτελούν απόδειξη για την πληρωμή του συμβολαιογράφου. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ο συμβολαιογράφος πρέπει να εκδώσει ΑΠΥ. Όσον αφορά το Ταμείο Νομικών ή άλλα ταμεία που πληρώνονται θα πρέπει να δοθεί διευκρίνιση από το Υπουργείο Οικονομικών.

ΡΙΤΑ
ΑΠΟ ΤΑ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Τα βενζινάδικα για τον κλάδο βενζίνης δεν υποχρεούνται να εκδίδουν αποδείξεις. Μπορούμε όμως να ζητάμε τιμολόγιο.

Καλησπέρα σας.
Θα ήθελα τις απαντήσεις σας σχετικά με την βεβαίωση που θα εκδίδει ο διαχστης πολυκατοικίας στο τέλος κάθε ημερολογιακού έτους.
Oι ερωτήσεις μου είναι η εξής:
1. Ti στοιχεία θα πρέπει να περιλαμβάνει ακριβώς η βεβαίωση;
2. Θα πρέπει παράλληλα με την βεβαίωση να υπάρχει και φωτοτυπία των πρωτοτύπων δικαιολογητικών της διαχ/σης;
3. Τα παραστατικά του διαμερίσματος που εκδιδει ο διαχστης με την πληρωμή των κοινοχρήστων συνυποβάλλονται στην δήλωση;
Ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία.
Costas Zitoyniatis

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Δεν υπάρχει κάποιο μοντέλο:
1)      για την βεβαίωση που εκδίδει ο διαχειριστής της πολυκατοικίας.
Ασφαλώς θα πρέπει να αναφέρεται το όνομα, το επώνυμο, το Α.Φ.Μ. και η Δ.Ο.Υ. του δικαιούχου, τα χιλιοστά που του ανήκουν, το συνολικό ετήσιο κόστος και το ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο με βάση τα χιλιοστά.
2)      Υπήρξαν Δ.Ο.Υ. που ζήτησαν φωτοτυπίες των Παραστατικών να συνυποβληθούν.
3)      Αν εννοείτε την μηνιαία απόδειξη πληρωμής των κοινοχρήστων ουσιαστικά η βεβαίωση  έρχεται να αντικαταστήσει αυτές τις αποδείξεις.

Κ.Παντελη,
Θα μπορουσατε να με ενημερωσετε αν γνωριζετε-υποπτευεστε αν θα υπαρξει αλλαγη στον τροπο φορολογησης των ομορρυθμων εταιρειων? Αν ναι, πως προτιθεται η κυβερνηση να τις φορολογει?
Σας ευχαριστω εκ των προτερων.
Ανδρονικος Δημητριος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Με τις μέχρι τώρα προφορικές διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο, ο τρόπος φορολόγησης των Ο.Ε. δεν θα αλλάξει.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΤΕ ΑΝ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΗ ΜΑΣ, ΘΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΟΠΩΣ ΕΙΧΕ ΕΞΑΓΓΕΛΘΕΙ ΑΡΧΙΚΑ ΔΗΛ. ΜΕ ΑΦΜ, ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ,ΠΟΣΟ ΄Η ΘΑ ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ ΩΣ ΤΕΜΑΧΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ, ΜΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟ ΕΤΗΣΙΟ ΠΟΣΟ? Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, ΄Η ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΚΕΠ ΄Η ΚΙ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΟ ΕΛΕΓΧΟ?
ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΜΕ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ. ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΟΥ ΕΝΣΗΜΑ ΕΙΝΑΙ 82 ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 1983. ΕΚΤΟΤΕ ΕΧΩ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΩΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΩ ΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΜΠΟΡΩΝ, ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΕΙΧΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΛΙΑΝΙΚΗΣ. ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ, ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΩ 15ΕΤΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ. ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΩ ΝΑ ΒΓΩ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ?
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.
ΕΙΡΗΝΗ ΜΠΙΝΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Η μέχρι σήμερα ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρει ότι «οι φορολογούμενοι» υποβάλουν τις αποδείξεις σε ειδική φόρμα ή σε κλειστό φάκελο στη Δ.Ο.Υ. Προβλέπεται η αντικατάσταση από ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής αποδείξεων.
Πιστεύω ότι το τεχνικό μέρος υποβολής θα εξαρτηθεί από τις δυνατότητες θα εξαρτηθεί από τις δυνατότητες που έχει το ΤΑΧΙΣ και θα οριστικοποιηθεί τους επόμενους μήνες.
Όσον αφορά το θέμα συνταξιοδότησης σας δεν είναι αρμοδιότητα μου.

Αγαπητοι Κύριοι,
Στο άρθρο 17 του νομοσχεδίου με τίτλο “Φορολόγηση παροχών σε είδος προς εταιρικά στελέχη” το τοπίο δεν είναι σαφές. Την μία λέει ότι αφορά επιτηδευματίες που αγοράζουν στο όνομα των εταιρειών τους πολυτελή αυτοκίνητα γαι να φοροδιαφεύγουν και απο την άλλη μιλάει για φορόγηση του μισθώματος, κόστος συντήρησης, κτλ…Το ερώτημα είναι απλό. Το 30% της αυτοκίνησης είναι Leasing cars. Τι θα γίνει με εμάς ου χρησιμοποιούμε τα εταιρικά αυτοκίνητα σαν εργαλεία δουλειάς γαι τις ανάγκες της εταιρείας μας? Θα φορολογηθούμε ως χρείστες?
Ευχαριστώ προκαταβολικά για την απάντησή σας
Θεόδωρος Κίτσος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Δεν θα διαφωνήσω μαζί σας. Τα μικρά και μεσαία αυτοκίνητα για μια επιχείρηση είναι εργαλείο δουλειάς και ασφαλώς όχι τα τζιπ μεγάλου κυβισμού.
Δυστυχώς χωρίς διαχωρισμό το αυτοκίνητο ανεξαρτήτως μάρκας και κυβισμού είναι ο εύκολος στόχος και πηγή εσόδων.
ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ,ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ?ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ?
Stelios Karkalatos

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Τα βενζινάδικα για τον κλάδο βενζίνης δεν υποχρεούνται να εκδίδουν αποδείξεις. Μπορούμε όμως να ζητάμε τιμολόγιο.

Ο χρήστης SARGIAN είπε

TI POSON APODEJEVN XREIAZETAI GIA KAUARO EISODHMA 28.000 EURO

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Αν παραμείνει το 30%, 8.400€ σε αποδείξεις

Ο χρήστης Αθανασια Ψαθα είπε

Δύο μήνες τον χρόνο μένω στο Βερολίνο. Να μαζεύω αποδείξεις από τις εκεί αγορές μου, σουπερ μάρκετ κ.λ.π.¨?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Στο κτίσιμο του αφορολόγητου μετρούν μόνο αποδείξεις που εκδίδονται στην ελληνική επικράτεια.

Ο χρήστης Thanasis Georgakas είπε

Οι αξιωματικοί του εμπορικού ναυτικού θα φορολογηθούν με κλίμακα ή θα παραμείνει το ισχύον καθεστώς ειδικής φορολόγησης?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Η ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρει καταργούνται όλες οι απαλλαγές από την φορολογία εισοδήματος ή η φορολόγηση εισοδήματος με ειδικούς συντελεστές.

Ο χρήστης Χρηστος είπε

Καλημέρα. Οι αποδείξεις από διόδια, κινητή τηλεφωνία και σταθερή τηλεφωνία παροχών εκτός ΟΤΕ μετράνε?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Μετρούν για το κτίσιμο του αφορολογήτου μόνο τα διόδια, κινητή και σταθερή τηλεφωνία είναι εκτός.

Ο χρήστης mariasispaidi είπε

παρακαλώ θα ήθελα να με ενημερώσετε εάν θα γίνει επιστροφή ΦΠΑ ,όπως γινόταν στις επιχειρήσεις που το είχαν προπληρώσει. Ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Αν κατάλαβα καλά την ερώτηση δικαιούστε επιστροφή Φ.Π.Α.
Η νομοθεσία παραμένει ως έχει.
Το πρόβλημα γενικότερα είναι ταμειακό.

Ο χρήστης LERNA είπε

ΑΠΟ ΤΑ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Τα βενζινάδικα απαλλάσσονται από την υποχρέωση έκδοσης ΑΛΠ για τον κλάδο της βενζίνης.
Μπορούμε όμως να ζητήσουμε τιμολόγιο.

ΠΟΛΥΡΙΝΑ:

‘Exω εισόδημα περίπου 5.000 ευρώ μηνιαίως και πάντα πλήρωνα φόρο ετήσιο περίπου 5.000 ευρώ.Τώρα με τα νέα μέτρα θα πληρώνω περισσότερο ή λιγότερο; Περσι πλήρωσα 1000 ευρω ΤΑΠ, θα ξαναπληρώσω και φετος το ιδιο; Ευχαριστω.
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Με την φορολογική κλίμακα που θα ισχύσει από 01/01/2010 τα εισοδήματα που ξεπερνούν τις 40.000 ετησίως θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο. Και  μην ξεχνάμε ότι για να υπάρξει το αφορολόγητο θα πρέπει να προσκομισθεί και το ανάλογο ποσό των αποδείξεων
Όσον αφορά το ΤΑΠ εξαρτάται από την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Άρα αύξηση των αντικειμενικών αξιών, συνεπάγεται και αύξηση του ΤΑΠ.

Στυλιανός Β:

Καλησπέρα θα ήθελα να μάθω τι ακριβώς θα ισχύσει για τα τεκμήρια περι αυτοκινήτων και σπιτιών.Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Στις βασικές ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου προτείνεται η καθιέρωση ενός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού των δαπανών που απαιτούνται για την χρήση των αυτοκινήτων και κατοικιών (τεκμήριο), ώστε το τεκμαρτό αυτό εισόδημα να είναι και το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα.
Μέχρι σήμερα όμως το Υπουργείο δεν έχει ξεκαθαρίσει σε τι ύψος θα καθορισθούν αυτές οι δαπάνες.

N.S. c & c

Παρακαλώ, διευκρινίστε μου εάν οι ιδιωτικές συναλλαγές θα πρέπει να γίνονται μέσω πιστωτικής κάρτας ή τράπεζας, εάν ξεπερνούν κάποιο ποσόν (δηλ. � 1.500), εφ’ όσον βέβαια εκδοθεί τιμολόγιο. Θα μπορούν να γίνονται και με επιταγές? (προσωπικές)
Ευχαριστώ θερμά.
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Από 01/01/2011 δεν θα θεωρείται νόμιμη κάθε συναλλαγή μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων ή μεταξύ επιχειρήσεων  εάν αυτή γίνεται με μετρητά.
Οι συναλλαγές αυτές θα γίνονται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή δίγραμμες επιταγές.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΟΑΚΕΙΜΑΡΟΣ

ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΔΥΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΕΓΩ ΕΧΩ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ 35000-40000 ΕΥΡΩ.ΕΠΙΣΗΣ Η ΣΥΖΗΓΟΣ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΛΩΝΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΠΕΡΙΠΟΥ 30000-40000ΕΥΡΩ ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ. ΤΙ ΝΟΥΜΕΡΟ ΣΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΜΕ.
ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΝΩ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΠΕΛΑΤΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΑΝ ΕΙΣΠΡΑΧΘΟΥΝ.
ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΟΔΕΥΟΥΜΕ ΑΛΟΓΙΣΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΜΑΣ.ΑΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΩ
ΕΓΩ ΜΕ ΤΟ 30% ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΖΕΨΩ 24000ΕΥΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑ ΔΥΣΚΟΛΟ.
ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΜΑΣ ΤΙΜΩΡΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΝΩ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ. ΕΜΕΙΣ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΞΟΔΕΨΟΥΜΕ; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Οι αποδείξεις που πρέπει να προσκομίσετε είναι για εισόδημα 40.000 εσείς και 40.000 η σύζυγος σας 12.000 και  12.000 για να υπάρξει το αφορολόγητο όριο.
Η Δ.Ο.Υ. λαμβάνει υπ’ όψιν της τα τιμολόγια που έχουν εκδοθεί και όχι αν αυτά έχουν πληρωθεί από τους πελάτες σας ή αν η επιταγή που σας έχει δοθεί είναι ακάλυπτη.
Άρα αυτά δεν μπορούν να δικαιολογηθούν.
Συμφωνώ μαζί σας ότι αν εξαιρέσω τις ΔΕΚΟ, τα ενοίκια, τα φροντιστήρια ή τα ιδιωτικά σχολεία, την κινητή τηλεφωνία, τους γιατρούς, τους δικηγόρους, τους τόκους δεν είναι τόσο εύκολο να συγκεντρωθεί ο αριθμός των αποδείξεων που απαιτείται.
Από την άλλη πλευρά διαχρονικά λάθη στην οικονομική και την φορολογική πολιτική έχουν φέρει την χώρα μας στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα και σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής, δεν λύνεται μόνο κάνοντας τον πολίτη, φοροεισπράκτορα αλλά δείχνοντας του ότι τα χρήματα που πληρώνει είναι ανταποδοτικά και του επιστρέφουν σε υπηρεσίες (παιδεία, υγεία).

MARKOU EUAGGELOS

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΕΙΜΑΙ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ.ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΕΙΝΑΙ 12000 Η΄ ΙΣΧΥΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΤΙΣ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.ΒΑΓΓΕΛΗΣ.
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Από τις μέχρι τώρα προφορικές διευκρινήσεις του Υπουργείου, το αφορολόγητο για τα ανήλικα τέκνα θα παραμείνει. Δηλαδή 13.000 επιπλέον ευρώ για το πρώτο παιδί 14.000 για το δεύτερο και 22.000 για το τρίτο παιδί.

ΚΑΛΠΟΓΙΑΝΝΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 

ΚΑΛΗΜΕΡΑ …ΕΓΩ  ΔΟΥΛΕΥΩ ΣΕ STAGE ΕΔΩ  ΚΑΙ 3 ΧΡΟΝΙΑ …ΑΛΛΑ ΕΧΩ  ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ…….ΚΑΝΩ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ….ΝΑ ΜΑΖΕΥΩ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ????

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 

      Ανεξάρτητα  αν υπάρχει ή όχι φορολογητέο εισόδημα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν φορολογική δήλωση όσοι είναι κάτοχοι επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης.
      Αν  το εισόδημα σας ξεπερνάει τα 6.000€ είστε υποχρεωμένοι να μαζεύεται αποδείξεις για να έχετε φορολογική επιβάρυνση.

ΙΩΑΝΝΑ Κ.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ  ΣΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΣΤΟΥΣ  ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΠΟΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΟΒΟΝΤΑΙ Ή ΑΝ ΜΕΙΩΝΕΤΕ Ο  ΜΙΣΘΟΣ ΤΟΥΣ…ΚΑΙ  ΟΠΩΣ ΕΙΔΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ  ΤΑ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ ,ΤΙ ΑΦΜ  ΘΑ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΑΦΟΥ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΙΣ  ΕΧΕΙ Ο ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΤΗΣ ΚΑΙ ΚΟΒΕΤΕ ΜΙΑ  ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΗ  ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ..ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ  ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΚΕΙ?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

      Τα επιδόματα και ο μισθός που  έχουν οι στρατιωτικοί δεν είναι  αρμοδιότητα μου.

      Τα κοινόχρηστα υπολογίζονται στις αποδείξεις για να κτίσουν το αφορολόγητο.

      Οι δαπάνες αυτές επιμερίζονται  στους συνιδιοκτήτες ανάλογα  με το ποσοστό συνιδιοκτησίας του  καθενός.

      Τον επιμερισμό τον κάνει ο διαχειριστής της πολυκατοικίας και ο οποίος στο τέλος κάθε ημερολογιακού  έτους εκδίδει βεβαίωση με βάση τα πρωτότυπα δικαιολογητικά.

Ο γιος του ξυλουργου
 
ΘΑ  ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΜΕ ΠΟΙΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΩΝ  ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ  ΟΧΙ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ  ΣΧΟΛΕΙΩΝ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 

      Αν  και ακόμη στο ερώτημα σας  δεν υπάρχει τελική απάντηση το πιθανότερο είναι τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων να συμπεριληφθούν για τον υπολογισμό του ετήσιου τεκμαρτού εισοδήματος.

      Όσον  αφορά την λογική που κάποιες δαπάνες αφαιρούνται και κάποιες όχι στα πάνω από 20 χρόνια που απασχολούμε με την φορολογία δεν έχω καταφέρει να προσδιορίσω κάποια λογική ακολουθία δυστυχώς
 
Καραβιωτης Φωτης

Θέλω  να ρωτήσω αν μπαινουν οι αποδείξεις απο super market? Και αν γνωρίζεται το τι θα γινει με τους στρατιωτικούς?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

      Τα  επιδόματα και ο μισθός που  έχουν οι στρατιωτικοί δεν είναι  αρμοδιότητα μου.
      Οι  αποδείξεις Super Market περιλαμβάνονται στις αποδείξεις για το κτίσιμο του αφορολόγητου.

ΑΜΑΛΙΑ ΛΑΛΑ

ΟΙ  ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ,ΑΣΑΝΣΕΡ,ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ….Κ.Α. ΠΟΙΟ Α.Φ.Μ. ΘΑ ΒΑΛΩ ΓΙΑ  ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΥΤΕΣ?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :

      Τα  κοινόχρηστα υπολογίζονται στις αποδείξεις για να κτίσουν το αφορολόγητο.
      Οι  δαπάνες αυτές επιμερίζονται  στους συνιδιοκτήτες ανάλογα  με το ποσοστό συνιδιοκτησίας του  καθενός.
      Τον επιμερισμό τον κάνει ο διαχειριστής της πολυκατοικίας και ο οποίος στο τέλος κάθε ημερολογιακού  έτους εκδίδει βεβαίωση με βάση τα πρωτότυπα δικαιολογητικά.
 

Η ΔΟΣΗ ΣΤΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Όχι, δεν συμπεριλαμβάνεται

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΓΩ ΚΑΙ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΜΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΜΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΤΙΣ 21.000 ΕΥΡΩ ΕΚΑΣΤΟΣ, ΕΧΟΥΜΕ ΤΡΙΑ ΑΝΗΛΙΚΑ ΤΕΚΝΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΩ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΞΕΡΩ ΑΝ ΕΜΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Μέχρι σήμερα με τα παιδιά και γενικά τα προστατευόμενα μέλη είχαμε αύξηση του αφορολογήτου ορίου ανάλογα με τον αριθμό αυτών με αντίστοιχη μείωση του δεύτερου κλιμάκιου ή των επόμενων.
Τώρα το αφορολόγητο όριο θα εξασφαλίζεται και με την συλλογή αποδείξεων.
Ακόμη δεν έχει καθοριστεί πως θα λειτουργήσει ο συνδυασμός των δύο.

George Kranis

Για το 2010 τα εισητήρια ΗΣΑΠ και ΜΕΤΡΟ μετράνε όπως όλες οι άλλες αποδείξεις;
Σας Ευχαριστώ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Οχι, είναι ΔΕΚΟ

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε