Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Το πρωί της Κυριακής η συνάντηση Στουρνάρα – τρόικας

Το πρωί της Κυριακής η συνάντηση Στουρνάρα – τρόικας

Με κύρια θέματα τον περιορισμό του Δημοσίου, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων ο υπουργός οικονομικών συναντάται με τους επικεφαλής της τρόικας στις 10 το πρωί της Κυριακής.

Σε έναν νέο έλεγχο, διάρκειας δύο εβδομάδων υποβάλλεται η ελληνική οικονομία, με «έπαθλο» στο τέλος τη δόση του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. Ευρώ.

Οι επικεφαλής της τρόικας φτάνουν στην Αθήνα το Σάββατο και αρχίζουν τις συζητήσεις την Κυριακή, στις 10 το πρωί, με τον υπουργό Οικονομικών, Ι. Στουρνάρα.

Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ, αφού συναντηθούν και με τους άλλους εμπλεκόμενους στο Μνημόνιο υπουργούς, θα αναχωρήσουν από την Ελλάδα την Κυριακή 10 Μαρτίου ενώ εδώ και μια εβδομάδα βρίσκονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που προετοιμάζουν το έδαφος για τους επικεφαλής.

Ο έλεγχος θα εστιαστεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στους εργαζόμενους στο Δημόσιο, ενώ αναμένεται να συζητηθεί και η πορεία άλλων μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας, όπως είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σύμφωνα με παράγοντες της οικονομίας τώρα οι πιέσεις δεν θα είναι ασφυκτικές και δεν θα επαναληφθούν το «θρίλερ στις διαπραγματεύσεις» και οι καθυστερήσεις στην έγκριση των προηγούμενων δόσεων. Αν και, κατ’ άλλους, απο χθες έχει δοθεί το «στίγμα» ότι οι απολύσεις στο Δημόσιο θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ, γεγονός που προϊδεάζει για τις απαιτήσεις των δανειστών.

Με τη λήξη των συγκεκριμένων διαπραγματεύσεων, αρχίζει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την αξιολόγηση του επόμενου τριμήνου και τη δόση των 5 δισ. ευρώ (3,2 δισ. ευρώ από Ευρωπαϊκή Ένωση και 1,8 δισ. ευρώ από ΔΝΤ), η οποία θεωρητικά πρέπει να εγκριθεί τον Ιούνιο. Όμως, τότε, θα τεθεί και το «αγκάθι» του δημοσιονομικού κενού, ύψους 2- 4 δισ. ευρώ για τη διετία 2015- 2016, σύμφωνα με το αναθεωρημένο Μνημόνιο, και τα μέτρα που αυτό θα συνεπάγεται.

Διαβάστε

Στα 500 ευρώ το επίδομα τέκνων – Οι προϋποθέσεις
 

Οι τραπεζίτες με την τρόικα – Παράταση στην ανακεφαλαιοποίηση;
 

Στουρνάρας: Που φυλάσσονται τα αποθέματα χρυσού της Ελλάδας
 

Μπλόκο του ΣΔΟΕ στους τραπεζικούς λογαριασμούς – Ηλεκτρονικό μάτι παντού και άνοιγμα λογαριασμών

 

 

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε