Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Το πρώτο… δώρο! – Μας δίνουν το 1 δισ. ευρώ που είχαν παρακρατήσει – Τη Δεύτερα επιστρέφει στην Αθήνα η τρόικα

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

– Πρώτα ο έλεγχος της τρόικας και μετά… βλέπουμε για την αναθεώρηση του προγράμματος
– Παράθυρο Γιούνκερ για αλλαγές στο Μνημόνιο
– Μέχρι το τέλος Ιουνίου στα ταμεία του κράτους το 1 δισ.
– Θετικό το κλίμα στο Eurogroup για την Ελλάδα εξαιτίας της… «φιλοευρωπαϊκής» κυβέρνησης
– Τι είπε στους δανειστές ο Γιώργος Ζαννιάς

Ή μας κοροϊδεύουν ή μας… κοροϊδεύουν! Λίγες ώρες ζωής μετρούσε η νέα ελληνική κυβέρνηση (που ονομάστηκε κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης) στην οποία συμμετέχουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αποφάσισαν ότι δε συντρέχουν πια λόγοι για να παρακρατούν το 1 δισ. από τη δόση του Μαΐου.

Το Eurogroup που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο αποφάσισε να κάνει ένα… δώρο στην κυβέρνηση Σαμαρά: άναψε το πράσινο φως για την εκταμίευση του συγκεκριμένου ποσού, που ήταν κανονικά προγραμματισμένο να δοθεί στη χώρα μας από τον Μάιο. Ίσως βέβαια να ήταν το καρότο πριν το μαστίγιο…

Μας είπαν φυσικά και μπράβο γιατί τα καταφέραμε να κάνουμε κυβέρνηση. Διπλωματικές πήγες ανέφεραν ότι το κλίμα στη συνεδρίαση του Eurogroup ήταν θετικό και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συγκρότηση «φιλοευρωπαϊκής» κυβέρνησης με 179 βουλευτές!

Ρεν: Μπράβο για την κυβέρνηση
«Καλωσορίζουμε το γρήγορο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ευρείας κοινοβουλευτικής στήριξης» είπε ο Όλι Ρεν και δεν απέφυγε τις υποδείξεις: κάλεσε τη νέα ελληνική κυβέρνηση να επαναφέρει σε σωστή τροχιά το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

«Η κατάσταση είναι επείγουσα. Όλη η διαδικασία πρέπει να επισπευστεί» , τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, αναφερόμενος στην ανάγκη τάχιστης μετάβασης της τρόικας στην Αθήνα, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και στη συνέχεια να εκταμιευθεί η επόμενη δόση των δανείων.

Λαγκάρντ: Αγάλι, αγάλι οι αλλαγές στο μνημόνιο
Η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ, ξεκαθάρισε πως ό,τι είναι να γίνει για την επικαιροποίηση του Μνημονίου και τις αλλαγές που θέλει η ελληνική πλευρά θα γίνει σιγά σιγά. Και ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει αφού φτάσουν στα χέρια Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ η έκθεση αξιολόγησης της τρόικας.

Οι επικεφαλής της επιστρέφουν στην Αθήνα τη Δεύτερα και αμέσως θα πιάσουν… δουλειά για να δουν τι έχει γίνει στους σχεδόν τρεις μήνες που απουσιάζουν. Τι προχώρησε και τι όχι, που μείναμε πίσω και που όχι. Και αφού καταλήξουν σε συμπέρασμα, τότε θα κριθεί αν θα μας δοθεί παράταση ή θα γίνουν αλλαγές στο πρόγραμμα.

«Πρέπει πρώτα να δούμε τί έχει γίνει και τί όχι, να μιλήσουμε με τις ελληνικές αρχές και να ενημερώσουμε το Eurogroup, πριν αποφασίσουμε οτιδήποτε. Βήμα – βήμα. Η τρόικα δεν έχει επισκεφθεί την Αθήνα από το Μάρτιο», υπενθύμισε η Λαγκάρντ.

Στο ίδιο μήκος και ο Όλι Ρεν, που είπε ότι το Eurogroup δεν συζήτησε λεπτομερώς για την αναθεώρηση του προγράμματος, η οποία θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση της Τρόικας «και μετά βλέπουμε».

Τι είπε ο Γιώργος Ζαννιάς στο Eurogroup
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ομολόγους του για την κατάσταση της οικονομίας και την πορεία του προγράμματος. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Ζαννιάς τόνισε πως λίγο-πολύ οι περισσότεροι στόχοι έχουν επιτευχθεί εκτός από τον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπου υπάρχουν καθυστερήσεις.

Η ελληνική πλευρά ενημέρωσε το Eurogroup για την ύφεση η οποία αποδεικνύεται πολύ μεγαλύτερη από τους αρχικούς υπολογισμούς και φτάνει σωρευτικά στο 20%. Επιπλέον, η ελληνική πλευρά επεσήμανε την εκτίναξη της ανεργίας πάνω από το 22% και σε ό,τι αφορά τους νέους πάνω από το 50%, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα χρειάζεται βελτιώσεις και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιούνκερ: Αλλάζει το μνημόνιο

Α. Σαμαράς: Μείωση 30% στους μισθούς όλων των υπουργών – Έδωσε αυστηρές οδηγίες: “Θα σας κάνω εφόδους στα υπουργεία”

Αυτή είναι η νεα Κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης – Όλα τα ονόματα του νέου υπουργικού συμβουλίου – 25 βουλευτές της ΝΔ και 14 εξωκοινοβουλευτικοί

“Η Ελλάδα θα φύγει σίγουρα από την ευρωζώνη και η Ρωσία θα έχει πρόβλημα”

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε