Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Το σχέδιο διάσωσης της Ευρωζώνης

Το σχέδιο διάσωσης της Ευρωζώνης

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ ελπίζουν ότι η υλοποίηση του μηχανισμού θα κατευνάσει την ανησυχία.Η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ακόμη κι αν υπάρξουν αποκλίσεις τόνισε ο Όλι Ρεν.

Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ακόμη κι αν υπάρξουν αποκλίσεις στο πρόγραμμα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας έδωσε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου για τις οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρέν.

«Δεν τίθεται κανένα πρόβλημα από την εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας ακόμη κι αν υπάρξουν αποκλίσεις στα προβλεπόμενα έσοδα. Αυτές θεωρούμε ότι καλύπτονται από τα πρόσθετα μέτρα που πήρε η Ελλάδα το Μάρτιο και τον Μάιο» δήλωσε.

Σε ότι αφορά τις τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, στον οποίο θα μπορούν να καταφύγουν, αν χρειαστεί, οι χώρες του ευρώ, σε συμφωνία  κατέληξε αργά χθες βράδυ το Συμβούλιο Eurogroup που συνεδρίαζε στο Λουξεμβούργο. 

Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, υπενθύμισε ότι ο μηχανισμός στήριξης, διαθέτει 500 δισ. Ευρώ από την ΕΕ και 250 δισ. Ευρώ Από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε ό,τι αφορά την συνδρομή της ΕΕ, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ υπενθύμισε ότι υπάρχουν δύο σκέλη: Το ένα αφορά στα 60 δισ. Ευρώ που μπορεί να διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τους κοινοτικούς πόρους και το δεύτερο σκέλος αφορά στα 440 δισ. Ευρώ μέσω εγγυημένων δανείων από όλα τα κράτη μέλη του ευρώ, χωριστά. 

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα 440 δισ. Ευρώ, το Eurogroup συμφώνησε στη δημιουργία ενός οργανισμού, ο οποίος θα έχει την ευθύνη της διαχείρισης των δανείων από τις χώρες της ευρωζώνης. Ο οργανισμός αυτός, ο οποίος θα έχει έδρα το Λουξεμβούργο και θα έχει το δικό του διοικητικό συμβούλιο, θα δανείζεται από τις αγορές, με την εγγύηση των χωρών του ευρώ και έτσι θα μπορεί να δανείσει απευθείας σε μία χώρα της ευρωζώνης που ενδεχομένως αντιμετωπίζει πρόβλημα δανεισμού. Ο Οργανισμός αυτός, σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομίας, Όλι Ρεν, θα είναι επιχειρησιακός σε ένα μήνα και θα λειτουργήσει τα επόμενα τρία χρόνια. 

Ωστόσο, ο Επίτροπος Οικονομίας, υπογράμμισε ότι αν κάποια χώρα της ευρωζώνης αναγκαστεί να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, θα πρέπει να συμφωνήσει σε ένα κοινό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο θα διαπραγματευθεί με την Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, το πρόγραμμα αυτό θα θέτει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, όπως ακριβώς έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας, ενώ την απόφαση για την εκταμίευση των δανείων θα λαμβάνει το Eurogroup, στη βάση της αξιολόγησης της Επιτροπής και της ΕΚΤ. 

Το Eurogroup εξέτασε ακόμη και την αποδοτικότητα των μέτρων που ανακοίνωσαν πρόσφατα η Ισπανία και η Πορτογαλία. Τόσο ο Πρόεδρος του Eurogroup, όσο και ο Επίτροπος Οικονομίας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα “θαρραλέα” μέτρα που έλαβαν οι δύο χώρες, ωστόσο υπογράμμισαν την ανάγκη να γίνουν περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και της δημοσιονομικής κατάστασης των δύο χωρών. Επιπλέον, οι δύο ευρωπαίοι ιθύνοντες, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για το 2011 και το 2012, σε περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Ο Όλι Ρεν ανέφερε ότι την ερχόμενη Τρίτη η Επιτροπή θα παρουσιάσει την αξιολόγησή της για το κατά πόσο έχει ληφθεί αποτελεσματική δράση από τα κράτη μέλη που βρίσκονται σε διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την Ουγγαρία, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ επανέλαβε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, εμμέσως πλην σαφώς άφησε αιχμές για τις πρόσφατες δηλώσεις Ούγγρων αξιωματούχων, καλώντας όλους τους ευρωπαίους ιθύνοντες να επιδείξουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό “λεκτική αυτοσυγκράτηση”. “Την περίοδο αυτή, επικρατεί ιδιαίτερη νευρικότητα και αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές, την οποία πυροδοτούν φήμες και δηλώσεις”, ανέφερε ο Πρόεδρος του Eurogroup.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε