Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Τόμσεν: Στην κόψη του ξυραφιού το χρέος της Ελλάδας

Στην “κόψη του ξυραφιού” είναι το ελληνικό χρέος, αν και ακόμα θεωρείται βιώσιμο, αναφέρει ο επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, μιλώντας στο “Έθνος της Κυριακής”

 και τονίζει την ανάγκη εφαρμογής με απόλυτη ακρίβεια του Προγράμματος Σταθερότητας. Ο κ. Τόμσεν χαρακτηρίζει “καλά νέα” την απόφαση των Ευρωπαίων ότι επιθυμούν “να εξετάσουν τι μπορούν να κάνουν για να βελτιωθεί περαιτέρω η βιωσιμότητα του χρέους, ενδεχομένως εξετάζοντας και τη δυνατότητα να προσφέρουν τη χρηματοδότηση με χαμηλότερο επιτόκιο”.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα “επιλεκτικής χρεοκοπίας” και εάν αυτή η λύση είναι επιλογή και του Ταμείου, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ δήλωσε: “Εδώ πρέπει να υπάρχει κάποια παρεξήγηση. Το θέμα είναι η βιωσιμότητα του χρέους. Η έκθεσή μας δείχνει σαφώς ότι, ναι, το χρέος είναι βιώσιμο, αλλά είναι, όπως λέμε, στην κόψη του ξυραφιού .

Οι πολιτικές πρέπει να εφαρμοστούν όπως έχουν προγραμματιστεί. Αλλιώς αμφισβητείται η βιωσιμότητα του χρέους. Όμως, με τη σταθερή και ισχυρή εφαρμογή των οικονομικών πολιτικών και σύμφωνα με αυτά που έχουν συμφωνηθεί, το χρέος θα μειωθεί σταδιακά.

Τα καλά νέα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup την προηγούμενη Δευτέρα είναι ότι (το Εurogroup) αποφάσισε πως θέλει να εξετάσει τι μπορεί να κάνει για να βελτιώσει περαιτέρω τη βιωσιμότητα του χρέους, ενδεχομένως εξετάζοντας και τη δυνατότητα να προσφέρει τη χρηματοδότηση με χαμηλότερο επιτόκιο, μια συζήτηση που μόλις άρχισε ακριβώς. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να είμαι συγκεκριμένος, αλλά και αυτό θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους”.

Ο κ. Τόμσεν θεωρεί “θέμα-κλειδί” την υλοποίηση των υποσχέσεων που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση στην τρόικα και απαντώντας στο ερώτημα γιατί ο ίδιος και γενικά όλοι στο ΔΝΤ υποστηρίζουν ότι “τα πράγματα πάνε καλά”, ενώ οι υπόλοιποι ομιλούν για χρεοκοπία, ο κ. Τόμσεν υποστηρίζει :

“Και εμένα μου φαίνεται παράδοξο. Είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός έχουν κάνει δομικές αλλαγές στην οικονομία κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου, που πριν δεν θα μπορούσαμε καν να ονειρευτούμε ότι θα πραγματοποιηθούν ούτε σε δέκα χρόνια. Οπότε η ελληνική οικονομία σίγουρα αλλάζει.

“Το πρόγραμμα έχει επιτύχει έως τώρα τα περισσότερα από αυτά που είχαμε καθορίσει για να επιτύχουμε έως τώρα. Το δημοσιονομικό έλλειμμα (fiscal deficit) έχει μειωθεί σημαντικά, όπως είχε προγραμματιστεί, όλες οι τριμηνιαίες αξιολογήσεις για τις οικονομικές πολιτικές έχουν ικανοποιηθεί και συνεχίζουν να ικανοποιούνται. Ο κ. Τόμσεν δηλώνει απόλυτα βέβαιος ότι το πρόγραμμα, για την “κατασκευή” του οποίου εργάστηκε και ο ίδιος, θα επιτύχει.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε