Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Τους κρέμασαν στα μανταλάκια! Αναρτήθηκαν τα ονόματα 13.730 μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου

Τους κρέμασαν στα μανταλάκια! Αναρτήθηκαν τα ονόματα 13.730 μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου

– Πολλές από τις εταιρείες που είναι στην λίστα είτε έχουν κλείσει, είτε πουλήθηκαν
– Διαβάστε τα παραδείγματα με εταιρείες που δεν υπάρχουν πια και άρα δεν μπορούν να εισπραχθούν τα χρέη
– Παρόμοια λίστα είχε δοθεί στην δημοσιότητα το 2011
– Πρόκειται για οφειλές, η καταβολή των οποίων καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους
– Όλοι τους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ – Eίχαν λάβει ειδοποιήσεις αλλά ουδέποτε ανταποκρίθηκαν
– Το site της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων έπεσε από την μεγάλη επισκεψιμότητα
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΣΤΟ NEWSIT.GR

Αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο τα ονόματα 13.730 μεγαλοοφειλετών του δημοσίου. Όμως, άνθρακες αποδεικνύεται ο θησαυρός αφού πολλές από τις εταιρείες είτε δεν υπάρχουν πια, είτε έχουν πουληθεί και έχουν σβηστεί τα χρέη τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Κάνοντας μια μικρή επεξεργασία στην λίστα τόσο των νομικών όσο και των φυσικών προσώπων, μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι πολλές από τις εταιρείες είτε έχουν κλείσει εδώ και δεκαετίες, είτε έχουν πουληθεί, είτε ήταν δημόσιες επιχειρήσεις που ιδιωτικοποιήθηκαν.

Για παράδειγμα: 

– Η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή με χρέη πάνω από 8 δις ήταν στο σκάνδαλο με τα δομημένα ομόλογα, φυλακίστηκαν οι υπεύθυνοι άλλοι απεβίωσαν και δεν υπάρχει πια.

– Η Ολυμπιακή Αεροπορία με χρέη πάνω από 1 δις 300 εκατομμύρια, ιδιωτικοποιήθηκε και δεν υπάρχει.

– Η Πειραϊκή Πατραϊκή δεν υπάρχει εδώ και δεκαετίες.

– Τα σούπερ μάρκετ Ατλάντικ με χρέη 654.000 ευρώ έβαλαν λουκέτο πριν από λίγα χρόνια.

– Υπάρχουν ελληνικές εταιρείες του δημοσίου όπως η ΕΑΒ και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα που υπολειτουργούν.

– Η ΑΕΚ είχε χρέη 250.000 ευρώ τα έσβησε και έπεσε κατηγορία.

– Η Ελεύθερη Τηλεόραση (ALTER) δεν υπάρχει πια

– Ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών ιδιωτικοποιήθηκε και πουλήθηκε στον ΟΠΑΠ άρα δεν υπάρχουν τα χρέη

– Ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων είχε φτιαχτεί το 1983 αλλά σταμάτησε να έχει λόγο ύπαρξης γιατί είτε έκλεισαν είτε πουλήθηκαν οι επιχειρήσεις που υπάγονταν σε αυτόν

– Η κατασκευή ΑΤΤΙΚΑΤ επίσης έχει βάλει λουκέτο.

– Η ΚΥΔΕΠ που είναι η τριτοβάθμια οργάνωση των γεωργικών συνεταιρισμών χρωστάει 170 εκατ. Από εκεί έχουν λαμβάνειν;

– Από τα φυσικά πρόσωπα, ο Κασιμάτης Νικόλαος με χρέος 1,2 δις είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο με πλαστά και εικονικά τιμολόγια και είχε φυλακιστεί. Σε αυτό είχαν εμπλακεί και εφοριακοί.

Επίσης, υπάρχει στην λίστα και η εταιρεία του Λάκη Γαβαλά με χρέη 23,26 εκατομμύρια ευρώ.Υπενθυμίζεται ότι ο γνωστός επιχειρηματίας στον χώρο της μόδας είχε καλέσει το δημόσιο να κατασχέσει όλα του τα ακίνητα αλλά αυτά έχουν κολλήσει στην γραφειοκρατία.

Επίσης είναι η Carrera Mobile Εμπόριο Κινητών και Τηλεπικοινωνιών ΑΕ με οφειλές 864 εκατ. ευρώ, η Αγιομαυρίτης-Φωτογραφικά είδη ΑΕΒΕ με οφειλές 654 εκατ. ευρώ, η Δυναμοχημική ΑΕΒΕ με 708 εκατ. ευρώ, η Φωτογραφικά Υλικά Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης με χρέη 649 εκατ. ευρώ, και η Πειραική Πετρελαϊκή ΑΕ με υποχρεώσεις προς το δημόσιο ύψους 448 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τα φυσικά πρόσωπα, εκτός από το Ν. Κασιμάτη με χρέος, 1,26 δισ. ευρώ ακολουθούν άλλα ονόματα με οφειλές 428 εκατ ευρώ, 363 εκατ ευρώ κ.α.

Αυτή η λίστα είχε δημοσιοποιηθεί και στο παρελθόν και είχαν προκληθεί ανάλογα σχόλια. Συμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου από τις ληξιπρόθεσμες οφειλες που υπολογίζονται στα 90 δις αυτές που μπορούν να εισπραχθούν είναι λιγότερα από 20 δις.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε ότι, στο πλαίσιο των ενεργειών πληροφόρησης και ενημέρωσης των πολιτών, εμπέδωσης της φορολογικής δικαιοσύνης έναντι των συνεπών φορολογουμένων, καθώς και φορολογικής συμμόρφωσης, αναρτήθηκαν στο publicrevenue.gr τα 13.730 ονόματα οφειλετών του Δημοσίου, φυσικών και νομικών προσώπων, με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ.

Πρόκειται για οφειλές, η καταβολή των οποίων καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι στον ιστότοπο της Γ.Γ.Δ.Ε. βρίσκονται τα ονόματα εκείνων των οφειλετών, που είχαν λάβει από τις υπηρεσίες ειδοποιητήρια e-mail για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν.

Εξαιρούνται οι περιπτώσεις, για τις οποίες έχει χορηγηθεί στον οφειλέτη διευκόλυνση για τμηματικές καταβολές του χρέους του και με την προϋπόθεση ότι αυτός είναι συνεπής με τους όρους της, καθώς και όταν – με δικαστική απόφαση – έχει διαταχθεί αναστολή της καταβολής των οφειλών αυτών.

Επίσης, ακολουθώντας σχετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, εξαιρούνται οι οφειλέτες (φυσικά πρόσωπα), των οποίων η οριστικοποίηση της οφειλής δεν έχει τελεσιδικήσει μέχρι σήμερα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε