Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Τράπεζα Πειραιώς: Καθαρά κέρδη 14 εκατ. ευρώ

Υποχώρηση των καθαρών κερδών εννεαμήνου ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς, επικαλούμενη την έκτακτη φορολογία και την αύξηση των προβλέψεων εξαιτίας της ύφεσης.

Η τράπεζα ενέγραψε στο δεύτερο τρίμηνο έκτακτο φόρο 28 εκατ. ευρώ, που επέβαλε η κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Σημειώνεται ότι τα καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους διαμορφώθηκαν σε 41 εκατ. ευρώ από 219 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Τα αποτελέσματα του εννεαμήνου 2010 επιβαρύνθηκαν από αυξημένες προβλέψεις κατά 26% σε ετήσια βάση, ανερχόμενες σε 418 εκατ. ευρώ, λόγω των συνθηκών του οικονομικού περιβάλλοντος, αναφέρει η Τράπεζα Πειραιώς σε ανακοίνωσή της.

Τα κέρδη προ προβλέψεων και χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων ανήλθαν σε 490 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 5% σε σχέση με πέρυσι. Συμπεριλαμβάνοντας τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα, τα προ προβλέψεων κέρδη του εννεαμήνου μειώθηκαν κατά 24% στα 461 εκατ. ευρώ, καθώς το φετινό εννεάμηνο οι ζημιές των χρηματοοικονομικών διαμορφώθηκαν στα 29 εκατ. ευρώ έναντι κερδών ύψους 135 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Τα καθαρά έντοκα έσοδα παρουσίασαν αύξηση 10% στα 897 εκατ. ευρώ, ενώ τα έξοδα λειτουργίας ύψους 636 εκατ. ευρώ ήταν σταθερά σε ετήσια βάση σε ευθυγράμμιση με το στόχο για το σύνολο του έτους (διαμόρφωση λειτουργικού κόστους το 2010 σε χαμηλότερο επίπεδο έναντι του 2009).

«Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η σοβαρή προσπάθεια που καταβάλλεται για σταθεροποίηση της οικονομίας και η βαθμιαία ομαλοποίηση του τραπεζικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα κατά το τελευταίο διάστημα δημιούργησαν τις προϋποθέσεις να προχωρήσουμε σε πρόταση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας κατά 800 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας και τη θωράκιση του ισολογισμού της. Στην πρόταση αυτή, για την οποία έχουν ληφθεί εγγυήσεις πλήρους κάλυψης της έκδοσης από κοινοπραξία διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων, έχουν ανταποκριθεί πολύ θετικά όλοι οι βασικοί μέτοχοι της Τράπεζας», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας.

«Η ενίσχυση της Τράπεζας και η συνετή διαχείριση που εφαρμόζεται σε θέματα ρευστότητας, ποιότητας δανειακού χαρτοφυλακίου και λειτουργικού κόστους θα επιτρέψουν την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της οικονομικής συγκυρίας και θα δημιουργήσουν προοπτικές αξιοποίησης των ευκαιριών ανάπτυξης, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν», πρόσθεσε.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε