Τετάρτη, 8 Μαΐ
20oC Αθήνα

Τράπεζες και αποκρατικοποιήσεις κρίνουν τη συμφωνία

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ο στόχος της κυβέρνησης παραμένει η συμφωνία με τους δανειστές να κλείσει μέχρι τις 18 Αυγούστου ώστε να αρχίσει η χρηματοδότηση προς τη χώρα και να μην χρειαστεί δάνειο – γέφυρα το οποίο θα σημάνει νέα μέτρα.

Ωστόσο όλα δείχνουν πως όλα θα κριθούν από δύο βασικούς παράγοντες. Ο ένας είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ενώ το δεύτερο δύσκολο πεδίο της διαπραγμάτευσης είναι εκείνο των αποκρατικοποιήσεων.

Το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων το οποίο θα βασισθεί στο γνωστό μας ΤΑΙΠΕΔ και η ανεξάρτητη όπως οι δανειστές ζητούν λειτουργία του είναι το ένα από τα δύο μεγάλα αγκάθια της συμφωνίας. Το κουαρτέτο πιέζει να ολοκληρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις και τα προεδρικά διατάγματα ώστε να ξεκινήσουν να εντάσσονται σε αυτό τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους που θα ενταχθούν προς αποκρατικοποίηση σε αυτό το Ταμείο. Παράλληλα ζητούν να υπάρξει και χρονοδιάγραμμα στις αποκρατικοποιήσεις. Για παράδειγμα ζητούν ένα πλάνο ώστε να κλείσουν άμεσα αποκρατικοποιήσεις όπως αυτές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Παράλληλα και με τα κόκκινα δάνεια να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα το τελευταίο εξάμηνο οι δανειστές πιέζουν για άμεσα μέτρα που θα κρίνουν και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για την οποία θέτουν ως όριο τα τέλη του ερχόμενου Οκτωβρίου.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε