Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Τραπεζίτες, ετοιμάστε καλύτερα τις διαθήκες σας!”

Τραπεζίτες, ετοιμάστε καλύτερα τις διαθήκες σας!”

Σύμφωνα με τους Financial Times ”οι τράπεζες έχουν προειδοποιηθεί να μη θεωρήσουν δεδομένο ότι οι χώρες θα συνεργαστούν προκειμένου να αποφύγουν την καταστροφική κατάρρευση κάποιου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος”.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: Τραπεζίτες, ετοιμάστε καλύτερα τις διαθήκες σας!

”Οι αρχές των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει τις τράπεζες να μη θεωρήσουν δεδομένο ότι οι χώρες θα συνεργαστούν προκειμένου να αποφύγουν την καταστροφική κατάρρευση κάποιου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Ο συναγερμός στους μεγαλύτερους ομίλους του κόσμου έρχεται ως συνέχεια ανησυχιών για την πρόοδο στην προσπάθεια παγκόσμιας μεταρρύθμισης των ρυθμίσεων για τον κλάδο.

Η οδηγία προς τις τράπεζες να ετοιμάζουν τις «διαθήκες» τους ώστε να εξασφαλίσουν περισσότερο οργανωμένη διαδικασία διάλυσης στο μέλλον, σε περίπτωση όπου επαναληφθεί ένα σενάριο τύπου Lehman Brothers, έρχεται καθώς το Financial Stability Board, ένα γκρουπ κεντρικών τραπεζιτών και ρυθμιστικών αρχών, ετοιμάζεται να συναντηθεί ώστε να συζητήσει για το καθεστώς διάλυσης μιας τράπεζας.

Νέες εκδόσεις «διαθήκης» ή αλλιώς πλάνων διάλυσης πρόκειται να κατατεθούν το καλοκαίρι. Η FED και η Federal Deposit Insurance Corporation είπαν στις τράπεζες πως δεν πρέπει να κάνουν ό,τι ως επί το πλείστον έπραξαν στον πρώτο γύρο πέρυσι, δηλαδή να στηρίζονται στη συνεργασία μεταξύ των κατά τόπους ρυθμιστικών αρχών.

Αρκετά τραπεζικά στελέχη δήλωσαν στους Financial Times ότι η οδηγία, την οποία ένας αποκάλεσε «σοκαριστική», τα άφησε να πιστεύουν ότι οι ρυθμιστικές αρχές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητά τους να βελτιωθούν σε σχέση με την εικόνα του 2008. Τότε χώρες απέτυχαν να συνεργαστούν ή πολέμησαν για το ενεργητικό τραπεζών, είτε επρόκειτο για τη Lehman, είτε για την ισλανδική Landsbanki.

«Μέρος των δυσκολιών που είδαμε το 2008 ήταν ότι όταν στη Lehman το θέμα χόντρυνε οι ρυθμιστές έπαψαν να μιλούν μεταξύ τους», σημειώνει άλλο στέλεχος. «Οτιδήποτε ακούς, περιλαμβανομένου του ‘ανανέωσε το πλάνο διάλυσης με την υπόθεση εργασίας ότι οι αρχές δεν μιλάνε μεταξύ τους’, δείχνει ότι δεν έχει γίνει καμία πρόοδος σε έναν πολύ σημαντικό τομέα».

Το G20 συμφώνησε το 2009 σε εκτεταμένες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, αλλά η πρόοδος έκτοτε ήταν άνιση.

Η ανεπαρκής συνεργία μεταξύ διαφορετικών περιοχών του πλανήτη, ειδικά σε πλάνα διάλυσης, ήταν ένα από τα βασικά θέματα της συνάντησης που έγινε στο Νταβός την περασμένη Τρίτη. Η ιδιωτική συνάντηση στην οποία προήδρευσαν ο CEO της Deutsche Bank Anshu Jain και ο Martin Senn, επικεφαλής της Zurich, συγκέντρωσε ορισμένους από τους σημαντικότερους τραπεζίτες και επικεφαλής ρυθμιστικών αρχών, περιλαμβανομένου του επόμενου επικεφαλής της Βρετανικής Κεντρικής Τράπεζας Mark Carney, και είχε στόχο να συζητηθεί η μεγάλη εικόνα για τη χρηματοπιστωτική βιομηχανία.

Παρά τις διαμαρτυρίες για πολλά θέματα, το συνδυασμένο βάρος από τις αλλαγές στους εποπτικούς κανόνες και την τιμωρία για προηγούμενα σκάνδαλα αλλά και τη «φτωχή» παγκόσμια συνεργασία για τις διασπάσεις τραπεζών αλλά και την εφαρμογή των κανόνων της «Βασιλείας ΙΙΙ», οι τραπεζίτες έδειξαν αισιόδοξοι.

«Η συνεργασία είναι περιορισμένη και το βάρος των ρυθμίσεων έπληξε την οικονομία», είπε ένας εκ των συμμετεχόντων, «αλλά οι ρυθμιστικές αρχές τώρα ακούνε και προσαρμόζουν την προσέγγισή τους».

Στις πρώτες… διαθήκες που ζητήθηκαν από τις αμερικανικές αρχές αρκετές τράπεζες, από την Goldman Sachs έως την Deutsche Bank, έκαναν συγκεκριμένες υποθέσεις για συνεργασία των ρυθμιστικών αρχών, όπως φάνηκε και από τα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν πέρυσι.

Η Goldman ανέφερε ότι «θα υπάρξει συνεργασία των επιμέρους εποπτικών αρχών στις περιοχές όπου έχουμε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση δραστηριοτήτων».

Παρά ταύτα, παρότι οι τραπεζίτες ανησύχησαν με την οδηγία, αρκετά στελέχη δήλωσαν πως είναι αισιόδοξα ότι η συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας τελικά θα οδηγήσει σε ένα βιώσιμο σύστημα.

Η Fed και η FDIC αρνήθηκαν να σχολιάσουν το ρεπορτάζ”.

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης :

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε