Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

«Τρέχει» να προλάβει τις εξελίξεις η κυβέρνηση και να ηρεμήσει άλλες χώρες που ζητούν εγγυήσεις

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Στη γωνία βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση μια μέρα μετά τη συμφωνία για τη Φινλανδία να δοθούν από την Ελλάδα εγγυήσεις ώστε να συμμετάσχουν στο δανεισμό της χώρας μας.

Προσπαθώντας να προλάβει τις εξελίξεις, ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε μια δήλωση πανικού, λέγοντας ότι ακόμη και η συμφωνία με τη Φινλανδία είναι στον αέρα, αφού τελεί υπό την έγκριση των υπολοίπων κρατών μελών της ευρωζώνης.

Και αυτό γιατί μετά τη Φινλανδία, τόσο η Αυστρία όσο και οι Ολλανδία, Σλοβενία ζητούν ανάλογες εγγυήσεις από την Αθήνα! (Διαβάστε τη σχετική είδηση)

«Το χρηματοοικονομικό σχήμα στο οποίο έχουμε καταλήξει στις συζητήσεις μας με τους Φινλανδούς τελεί υπό την έγκριση των υπολοίπων κρατών-μελών της Ευρωζώνης», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι «η σχετική συζήτηση άρχισε σήμερα στο επίπεδο της τεχνικής ομάδας εργασίας και θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα στο επίπεδο των εκπροσώπων των Υπουργών (Euro Working Group). Στο μεταξύ, βρίσκομαι εδώ και μέρες σε επαφή με ομολόγους μου».

«Η Ελλάδα σέβεται απολύτως και εφαρμόζει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου. Έχουμε δείξει την καλοπιστία και την ευελιξία μας, προκειμένου να βοηθήσουμε όχι μόνο στην εφαρμογή του νέου ελληνικού προγράμματος, αλλά και στην εκπομπή ενός καθαρού, θετικού μηνύματος, ως προς την ικανότητα και την ετοιμότητα της Ευρωζώνης να διαχειριστεί τη νέα φάση της κρίσης που δεν είναι μόνο ή κυρίως ελληνική», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Ταυτόχρονα, δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην αντιπολίτευση, που κατηγορεί την κυβέρνηση για έλλειψη διαπραγματευτικής ικανότητας, μετά τη συμφωνία με τη Φινλανδία και τις αντιδράσεις από Αυστρία, Ολλανδία και Σλοβακία. «Όσο διεξάγεται αυτή η δύσκολη και λεπτή διαπραγμάτευση, είναι τουλάχιστον επιπόλαιο και ανεύθυνο δυνάμεις της αντιπολίτευσης να προτρέχουν, να κινδυνολογούν ή να επιχαίρουν γιατί υπάρχουν προβλήματα, λες και αυτό είναι καινούργιο ή απροσδόκητο.

Το να επενδύει κάποιος πολιτικά στην αρνητική εξέλιξη είναι όχι μόνο κατώτερο του επιπέδου εθνικής ευθύνης στο οποίο πρέπει να κινούμαστε, αλλά και πολιτικά αδιέξοδο. Γιατί κανείς δεν πρόκειται να κερδίσει από μια αρνητική εξέλιξη που εις πείσμα όσων επενδύουν σε αυτή δεν θα υπάρξει, αρκεί εμείς να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι ως Έθνος», καταλήγει η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

«Η διαφορά μας με τον κ. Βενιζέλο είναι ότι εμείς προβλέπαμε, όταν εκείνος πανηγύριζε. Εμείς προβλέψαμε αυτό, που δυστυχώς συνέβη. Εκείνος, αμήχανος, δεν ξέρει πώς να αντιδράσει και τι να απαντήσει. Για το καλό της χώρας, ας σοβαρευτεί επιτέλους ο κ. Βενιζέλος», η αντίδραση του εκπροσώπου της ΝΔ, Γιάννη Μιχελάκη στις δηλώσεις Βενιζέλου.

Συνάντηση με Προβόπουλο
Η πορεία της οικονομίας και οι τελευταίες εξελίξεις για το νέο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας και τη συμμετοχή των ιδιωτών συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών με τον επικεφαλής της Τράπεζας Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος και με στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Ο κ. Προβόπουλος ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο και για τις τραπεζικές εξελίξεις και την ρευστότητα που διαθέτουν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Ο υπουργός Οικονομικών θα έχει συνεχείς επαφές με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου και τις επόμενες ημέρες και θα ενημερώνεται λεπτομερώς ενόψει της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τους ανοίξαμε την όρεξη – Εγγυήσεις θέλουν τώρα και η Ολλανδία και η Σλοβακία

Τρικλοποδιά βάζει στην Ελλάδα η Αυστρία

Δεν δίνουμε σε άλλους εγγυήσεις

ΝΔ: «Αδύναμη να διαπραγματευτεί οτιδήποτε η κυβέρνηση»

Η WSJ ανακάλυψε την Αμερική! – Η Ελλάδα θα είναι σε ύφεση και το 2012

Τους πληρώνουμε για να αγοράσουν ομόλογα! – Εκβιασμός των Φινλανδών

“Απογοητευτική και ανησυχητική” η συμφωνία με την Φινλανδία

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε