Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Τρισέ : Δεν έχει γίνει καμία συζήτηση επαναγοράς ελληνικών ομολόγων

Τρισέ : Δεν έχει γίνει καμία συζήτηση επαναγοράς ελληνικών ομολόγων

Είτε δεν θέλει να προκαταλάβει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, είτε θέλει να στείλει το μήνυμα του ο επικεφαλής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας έκανε αίσθηση με τη συγκεκρμένη δήλωση αλλά και τον χρόνο που διάλεξε για να τοποθετηθεί.

Δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για την επαναγορά ομολόγων της Ελλάδας ή άλλης χώρας που κρατά στο χαρτοφυλάκιο της η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα από το Ευρωπαικό Ταμείο Σωτηρίας, δήλωσε ο κύριος Τρισέ, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που ακολουθεί τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής. Το Eυρωπαικό Ταμείο θα πρέπει να είναι όσο πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό γίνεται ως προς την χρήση των πόρων, πρόσθεσε ο Τρισέ, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ΕΚΤ συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμα αγοράς ομολογιών.

Σε επίπεδα ανώτερα του 2% αναμένεται να διατηρηθεί για το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αντικατοπτρίζοντας τις αυξήσεις των ενεργειακών και λοιπών εμπορευματικών τιμών, επεσήμανε σήμερα στη διάρκεια προγραμματισμένης μηνιαίας συνέντευξης Τύπου, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat που επικαλέστηκε ο κ.Τρισέ, στη διάρκεια του Ιανουαρίου ο δείκτης τιμών λιανικής αυξήθηκε με ρυθμό 2,4% έναντι 2,2% τον Δεκέμβριο 2010.

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 1,00 %, 1,75 % και 0,25 % αντιστοίχως.

Ο διοικητής της κεντρικής τραπέζης απέδωσε την απόφαση αυτή στην ανάγκη στήριξης που εξακολουθεί να εμφανίζει η ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία αν και καταδεικνύει ισχνές τάσεις ανάπτυξης οι οποίες αποτυπώθηκαν στην αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά μόλις 0,3% το τρίτο τρίμηνο του 2010, παραμένει ευάλωτη στις αναταράξεις που παρατηρούνται στις αγορές χρήματος και στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Ακόμη, ο κ.Τρισέ απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην ομαλή προώθηση των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής των κρατών μελών της ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης επιπρόσθετων μέτρων όπου κρίνεται ότι αυτά απαιτούνται.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε