Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Τρισέ: Εθελοντική αναδιάρθρωση, αλλιώς στάση πληρωμών

ΦΩΤΟ REUTERS

Για να μην προκληθεί στάση πληρωμών, οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας πρέπει να είναι «εθελοντική», συμβούλευσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

«Εμείς έχουμε μια πολύ απλή θέση, είναι μια συμβουλή προς τα κράτη επειδή η ΕΚΤ δεν αποφασίζει: οι αναδιαρθρώσεις χρέους πρέπει να είναι εθελοντικές” και “θα πρέπει να αποφεύγεται ο,τιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ‘πιστωτικό γεγονός’ και να αποφεύγεται ο,τιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει μια στάση πληρωμών», επεσήμανε ο Ζακ Κλοντ Τρισέ μιλώντας σε σεμινάριο στο London School of Economics

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τάχθηκε ξανά υπέρ των μεταρρυθμίσεων για τη διακυβέρνηση της ευρωζώνης, όπως η εισαγωγή πιο αυστηρών και συστηματικών κυρώσεων στην περίπτωση δημοσιονομικών υπερβάσεων.

«Η κρίση έφερε στο φως αδυναμίες στη δομή της οικονομικής διακυβέρνησης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης που οφείλουμε να ρυθμίσουμε επειγόντως», δήλωσε ο Τρισέ στην ομιλία του στους φοιτητές του βρετανικού πανεπιστημίου.

«Το σημερινό πλαίσιο διακυβέρνησης (της ευρωζώνης) δεν τέθηκε σωστά σε ισχύ και, πιο σημαντικό ακόμη, αποδείχθηκε ανεπαρκώς περιοριστικό», προσέθεσε, υπενθυμίζοντας ότι η ΕΚΤ υπερασπίζεται μεταξύ άλλων «ένα πιο γρήγορο και πιο αυτοματοποιημένο καθεστώς κυρώσεων» για τα κράτη που δεν σέβονται τις δημοσιονομικές τους δεσμεύσεις.

«Οι τελευταίοι μήνες έδειξαν με ιδιαίτερα έντονο τρόπο τη σημασία να δοθεί γρήγορα τέλος στις εσωτερικές και εξωτερικές ανισότητες», υπενθύμισε ο Τρισέ, ο οποίος έχει καταστήσει τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης έναν από τους κύριους στόχους του.

Για τον ίδιο σκοπό υπερασπίστηκε πάλι την ανάγκη της επιβολής οικονομικών κυρώσεων «σε ένα πρώιμο στάδιο», ώστε να εξασφαλιστεί μια καλύτερη πειθαρχία των χωρών μελών, και της αυστηρής εφαρμογής των κανόνων, χωρίς να υπάρχει το περιθώριο «διακριτικής» αξιολόγησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βάζουν χέρι σε όλους μας – Θα μας τα πάρουν…

2.000 ευρώ χάνει ζευγάρι χαμηλόμισθων, 2.740 ευρώ οι συνταξιούχοι

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε