Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Τρισέ: Η ΕΚΤ δεν θα αγοράζει για πάντα κρατικά ομόλογα – Το ευρώ είναι ένα αξιόπιστο νόμισμα

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Οι αγορές ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι προσωρινό μέτρο όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζακ Κλοντ Τρισέ.

“Η απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει την αγορά κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης τον προηγούμενο μήνα οφείλεται στην απειλή των δυσλειτουργικών αγορών, όμως πρόκειται για ένα έκτακτο μέτρο”, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας, σε συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση να παραμείνει αμετάβλητο το επιτόκιό της ΕΚΤ στο 1%. 

Οι πωλήσεις ομολόγων δεν συνιστούν αλλαγή της νομισματικής μας πολιτικής, επεσήμανε ο Τρισέ και έκρινε ότι δεν αναμένεται μεταβολή του κόστους δανεισμού στο άμεσο μέλλον.

Όσον αφορά στις προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, για το 2010 η ΕΚΤ αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 1% από το 0,8%, ενώ για το 2011 αναμένει την ανάπτυξη στο 1,2% από 1,5%. Ταυτόχρονα, αναθεώρησε πως τα πάνω τις προβλέψεις τον πληθωρισμό, που αναμένεται να φτάσει στο 1,5% από περίπου 1,2% για το 2010 και στο 1,6% από 1,5% το 2011.

Το ευρώ είναι ένα αξιόπιστο νόμισμα

Με αυτή την φράση ο κ. Τρισέ έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στο ευρώ, κι ενώ η ισοτιμία του ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος έναντι του δολαρίου έχει σημειώσει μεγάλη πτώση τις τελευταίες εβδομάδες.
 
 Είπε επίσης ότι το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα “είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τους ξένους και τους εγχώριους επενδυτές”.
    

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε