Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Τρισέ: “Θα ήταν λάθος να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ”

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Θα ήταν λάθος να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ, σημειώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ στη συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

“Υπάρχει ανάγκη για ένα κβαντικό άλμα στη διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ”, υπογραμμίζει στη συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα στο εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό και επισημαίνει ότι οι κυβερνήσεις κι όχι οι αγορές φέρουν την ευθύνη για την ολίσθηση του ευρώ, η ισοτιμία του οποίου έναντι του δολαρίου έπεσε χθες στο χαμηλότερο επίπεδό του τους τελευταίους 18 μήνες. 

“Δεν πρόκειται για μια επίθεση στο ευρώ”, λέει. “Είναι σαφές ότι είναι κυρίως ευθύνη των Ευρωπαίων να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να αποτρέπουν τις σημερινές σοβαρές εντάσεις που έχουν ξεσπάσει στην Ευρώπη”, σημειώνει.

“Υπάρχει ανάγκη να γίνουν σημαντικές βελτιώσεις για να προληφθεί η κακή διαχείριση, να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή όλων των συστάσεων που κάνουν οι ‘ομότιμοι’ και να διασφαλιστούν πραγματικές και αποτελεσματικές κυρώσεις σε περίπτωση αθέτησης”, υπογραμμίζει, ζητώντας καλύτερη επιτήρηση του τρόπου με τον οποίο οι χώρες της ΕΕ σέβονται το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ο Τρισέ, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου του περιοδικού αν η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ απάντησε: “Όχι. Αυτό αποκλείεται. Όταν μια χώρα μπει στην ευρωζώνη μοιράζεται μια κοινή μοίρα με τα άλλα μέλη”, δηλώνει και προειδοποιεί παράλληλα ότι εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας να επηρεάσουν τα άλλα μέλη της ευρωζώνης.
.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε