Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Τρισέ: “Θα συνεργαστούμε με την ΚΟΜΙΣΙΟΝ για την σταθερότητα του ευρώ”

Τρισέ: “Θα συνεργαστούμε με την ΚΟΜΙΣΙΟΝ για την σταθερότητα του ευρώ”

 Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ χαιρέτισε σήμερα τη δέσμευση

των ευρωπαίων ηγετών για τη στήριξη της Ελλάδας.

    “Εκτιμώ τη δέσμευση των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ να λάβουν αποφασιστικά και συντονισμένα μέτρα , εάν είναι αναγκαίο, για να εγγυηθούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ”, δηλώνει ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Ο πρόεδρος της ΕΚΤ χαιρετίζει επίσης τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει “ό,τι είναι αναγκαίο, περιλαμβανομένων των συμπληρωματικών μέτρων” για την επίτευξη των “φιλόδοξων στόχων” της μείωσης των ελλειμμάτων.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεργασθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εποπτεία της εφαρμογής του ελληνικού σχεδίου και στην επεξεργασία νέων μέτρων, εάν υπάρξει ανάγκη, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ολι Ρεν: “Όλα τα μέλη έχουν κοινή ευθύνη για τη σταθερότητα του ευρώ”

 Ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν σε γραπτή δήλωσή του από τις Βρυξέλλες καλωσορίζει την «αποφασιστική» και «συντονισμένη» απάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες σχετικά με την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα.

    Στη δήλωσή του ο κοινοτικός επίτροπος αναφέρει ακόμη ότι τα μέλη της ευρωζώνης έχουν κοινή ευθύνη για τη σταθερότητα του ευρώ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι οικονομικές πολιτικές είναι θέμα κοινής μέριμνας.

    Ο Ολι Ρεν σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε συστάσεις την προηγούμενη εβδομάδα για την Ελλάδα οι οποίες θα συζητηθούν στις συνεδριάσεις του Eurogroup τη Δευτέρα και του Συμβουλίου Ecofin την Τρίτη.

    Ο κοινοτικός επίτροπος καλεί ακόμη την ελληνική κυβέρνηση να πράξει τα απαραίτητα, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης συμπληρωματικών μέτρων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι φιλόδοξοι στόχοι που περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ειδικότερα, η μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες το 2010, θα επιτευχθούν.

    Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, η Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρώτη της αξιολόγηση για την εφαρμογή των μέτρων το Μάρτιο και θα προτείνει, εφόσον κριθεί αναγκαίο, τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

    Στη δήλωσή του ο κοινοτικός επίτροπος σημειώνει παράλληλα ότι το κύριο δίδαγμα από αυτή την κρίση είναι ότι απαιτείται επειγόντως βαθύτερη και διευρυμένη επιτήρηση των οικονομικών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένου του έγκαιρου εντοπισμού και της έγκαιρης αντιμετώπισης των ανισορροπιών, με στόχο να διασφαλιστεί καλύτερα η μακροοικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη.

    Ο Ολι Ρεν καταλήγει επισημαίνοντας ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει σύντομα προτάσεις για την περαιτέρω ενδυνάμωση του συντονισμού και της επιτήρησης των εθνικών οικονομιών εντός της ευρωζώνης.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε