Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Τρισέ: αξιόπιστη πλέον η Ελλάδα

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Επιβράβευση των προσπαθειών δημοσιονομικής…

εξυγίανσης που κάνει η Ελλάδα από τις αγορές «βλέπει» ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ, εκτιμώντας ότι θα αναγνωριστεί η αξιοπιστία των μέτρων που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση.

 

«Αναμένω ότι οι παρατηρητές, οι παράγοντες της αγοράς, θα αναγνωρίσουν σταδιακά ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν από την ελληνική κυβέρνηση – τις οποίες τις χαρακτήρισα ως πειστικές και θαρραλέες – θα λειτουργήσουν και ότι η αξιοπιστία αυτών των μέτρων θα ανανγωριστεί από όλους», τόνισε ο Τρισέ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Στοκχόλμη με τον Σουηδό υπουργό Οικονομικών Άντερς Μποργκ.

Επιπλέον η αμερικανική Τράπεζα Merrill Lynch σε σημερινή της έκθεση αναφέρει τα μέτρα που έχει πάρει η Ελλάδα θα οδηγήσουν σε ένα βιώσιμο δημοσιονομικό, διασφαλίζοντας τη σταθεροποίηση του επιπέδου δημόσιου χρέους, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι θα υλοποιηθούν ακριβώς όπως έχουν εξαγγελθεί.

Παραμένει ωστόσο υψηλός ο κίνδυνος, σύμφωνα με την έκθεση της τράπεζας, για νέα κλιμάκωση της αβεβαιότητας στις αγορές, δεδομένου ότι δεν έχει παρασχεθεί ουσιαστική βοήθεια ακόμη στην Ελλάδα.
Οι αναλυτές της Merrill Lynch, μάλλον επικρίνουν την τακτική της Ευρώπης ότι κινείται ταυτόχρονα σε δύο επίπεδα, καθώς, από τη μία προσπαθεί να καθησυχάσει τις αγορές παρέχοντας δίχτυ προστασίας στην Ελλάδα, και από την άλλη αφήνει τη χώρα στο έλεος των αγορών.

Ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επιτρόπου Ολι Ρεν έκρινε, από την πλευρά του, πως η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο καθώς έχει καταβάλλει τις απαιτούμενες εσωτερικές προσπάθειες προκειμένου να πετύχει τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010.

Ο Αμαντέο Αλταφάζ ανέφερε ακόμη ότι η προσπάθεια συνεχίζεται και ότι, όπως προβλέπεται από τη σχετική διαδικασία, η επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα γίνει το Μάιο με την έμφαση να δίνεται κυρίως σε μεσομακροπρόθεσμο επίπεδο και ειδικότερα στις διαρθρωτικές πτυχές της όλης προσπάθειας και όχι μόνο στα ζητήματα που αφορούν τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Τόνισε τέλος ότι οι αποφασιστικές προσπάθειες της Ελλάδας έχουν την υποστήριξη της ΕΕ, της ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και επέμεινε στο γεγονός ότι δεν μπορεί να αναμένεται αλλαγή στις συνθήκες που διέπουν την έκδοση ομολόγων με ραγδαίο τρόπο , δηλαδή από τη μία μέρα στην άλλη αλλά ότι αυτό θα γίνει σταδιακά.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε