Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

“Τρίτη και 13” η χθεσινή μέρα για την ελληνική οικονομία

“Τρίτη και 13” η χθεσινή μέρα για την ελληνική οικονομία

– Βουτιά στο χρηματιστήριο
– ‘Ετοιμη για μέτρα εναντίον της Ελλαδας η ΕΕ
– ‘Αλμα στα spread
– Μεγάλο το κόστος δανεισμού του δημοσίου

Μία από τις χειρότερες μέρες του έζησε το ελληνικό χρηματιστήριο. ‘Εκλεισε με μεγάλη πτώση στον απόηχο της δυσάρεστης και ταπεινωτικής έκθεσης της Eurostat. 

Κακή ήταν η ημέρα και για την πρώτη δημοπρασία έντοκων γραμματίων, 26 και 52 εβδομάδων, για την άντληση 1 δισ. έξι εκατ. ευρώ.’Εγινε με ιδιαίτερα υψηλό κόστος για το ελληνικό δημόσιο. 

Το επιτόκιο για τα γραμμάτια 52 εβδομάδων έφθασε στο 2,2%, από 0,91%, με το οποίο είχε γίνει η τελευταία δημοπρασία τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ το επιτόκιο για τα εξάμηνης διάρκειας «ανέβηκε» στο 1,37%, από 0,59% στις 13 Οκτωβρίου.

Νέο άλμα όμως έκαναν σήμερα και τα spread. Στο δεκαετές ομόλογο η διαφορά απόδοσης με το αντίστοιχο γερμανικό ήταν χθες στις 219 μονάδες βάσης, ενώ σήμερα ξεπέρασε τις 240 για να ισορροπήσει τελικά λίγο χαμηλότερα.

Μπροστά σε αυτή την εικόνα, η κυβέρνηση δείχνει μία εικόνα ασυνεννοησίας καθώς επικράτησε αλαλούμ με τον φόρο στα τσιγάρα. Ο ΓΓ του υπουργείου Οικονομικών παραδέχθηκε ότι δεν ήταν όλα σωστά για αυτό και κάνουν αλλαγές καθώς όπως είπε η αύξηση στα τσιγάρα εάν ίσχυε τελικά θα έφθανε την τιμή του πακέτου στα 5,30 ευρώ  και όχι στα 3,61 που υπολόγιζε ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Την ίδια ώρα αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε στο Ρόιτερς ότι η Επιτροπή σχεδιάζει νομικά μέτρα κατά της Ελλάδας για τη μη παροχή αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων για το έλλειμμα. (σχετική είδηση)

Τα δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων δεν σταματούν με τους «Φαινάνσιαλ Τάιμς» να συγκρίνουν την περίπτωση της Ελλάδας με την οικονομική κατάσταση της Αργεντινής στις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Ο αρθρογράφος μάλιστα προεξοφλεί την έξοδο της χώρας απο την ευρωζώνη.

Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, απέδωσε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σε συμπτώματα χρόνιων προβλημάτων και επανέλαβε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτό του ελλείμματος της αξιοπιστίας. (σχετική είδηση)

Πάντως, ο κ. Παπακωνσταντίνου συνεχίζοντας την εκστρατεία του για την ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας, δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα ότι μέχρι τα τέλη του 2012 το έλλειμμα θα έχει πέσει κάτω από το 3%. Δείτε τη σχετική είδηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Τι θα γίνει με τις γονικές παροχές

 Τεκμήριο τα ιδιωτικά σχολεία

Έκθεση-κόλαφος της Ε.Ε.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε