Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Τρόικα: Μέχρι στιγμής καλά, αλλά έχετε δρόμο…

Τα εύσημα παίρνουμε από τους επικεφαλής της τρόικας, τον Πάουλ Τόμσεν του ΔΝΤ και τον Σερβάς Ντερόουζ της Κομισιόν. Αυτά για τώρα. Στο μέλλον έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε όπως λένε.

Μιλώντας στο Έθνος ο κ. Τόμσεν τονίζει ότι “δεν υπάρχει ανάγκη για νέα μέτρα φέτος, ούτε αναφορικά με τις δαπάνες, ούτε αναφορικά με τα έσοδα” και εκφράζει την αισιοδοξία του ότι “οι δημοσιονομικοί στόχοι για τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο θα επιτευχθούν”.

Από την πλευρά μιλώντας στο ΒΗΜΑ του ο κ. Ντερούζ δηλώνει “εντυπωσιασμένος από την έως σήμερα πρόοδο” και προσθέτει ότι η “Ελλάδα αλλάζει” και ότι “μια επανάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Και οι δύο αναφορικά με ορισμένα ζητήματα που απασχόλησαν τον δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζουν ότι ποτέ δεν ζήτησαν και δεν ζητούν την πώληση μονάδων της ΔΕΗ και ποτέ δεν ζήτησαν απολύσεις από το δημόσιο και τις ΔΕΚΟ. Μάλιστα ο κ. Τόμσεν μιλάει για μια κοινωνική επιλογή της κυβέρνησης η οποία είναι σεβαστή, αλλά και οι δύο πιστεύουν ότι πρέπει να τηρηθεί η δέσμευση για μια πρόσληψη έναντι πέντε αποχωρήσεων.

Ενδιαφέρουσα είναι η δήλωση του κ. Ντερούζ ο οποίος δηλώνει ότι “δεν πρόκειται να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους”, διαψεύδοντας εγχώριες και αλλοδαπές “Κασσάνδρες”.

Ο ίδιος δίνει και τη συνταγή για τη μείωση του χρέους στο μισό. Για να γίνει αυτό, όπως αναφέρει, πρέπει η Ελλάδα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 5%του ΑΕΠ και οι μεταρρυθμίσεις να οδηγήσουν σε ανάπτυξη 3%. Θεωρεί και τους δύο στόχους απολύτως εφικτούς και σε αυτή την περίπτωση το χρέος θα υποχωρήσει στο 50% του σημερινού σε 10 χρόνια.

Αναφορικά με το έλλειμμα, τονίζει πως αν πέσει κάτω από το 8% του ΑΕΠ “θα στείλει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στις αγορές, ότι το πρόγραμμα είναι επιτυχημένο και εφαρμόσιμο”. Συνιστά, όμως, σε αυτή την περίπτωση “να μην αναστραφούν μέτρα που ελήφθησαν”, όπως να επιστραφούν η 13η και η 14η σύνταξη. “Δεν θα ήταν σοφό”, κάτι τέτοιο, αναφέρει.

Ο κ. Τόμσεν αναφέρεται σε ένα δύσκολο θέμα όπως η φοροδιαφυγή. Και τονίζει ότι για να γίνει πιο δίκαιο το πρόγραμμα, πρέπει να φορολογηθούν τα υψηλότερα εισοδήματα. Δεν θεωρεί ότι πρέπει να αυξηθούν περισσότερο οι φορολογικοί συντελεστές, από όσο προβλέπεται στο μνημόνιο, αλλά να εφαρμοστεί η φορολόγηση βάσει τεκμηρίων, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα.

Θεωρεί θετικό το γεγονός ότι στην Ελλάδα οι αρχές έχουν τα στοιχεία που χρειάζονται γι αυτό, άρα δεν θα συσταθούν υπηρεσίες από την αρχή για να τα συλλέξουν. Το θέμα, κατά τον κ. Τόμσεν, είναι “να υπάρξει πολιτική βούληση που θα επιβάλει τη συμμόρφωση με το νόμο”. Και δεν διστάζει να ταχθεί και υπέρ της φυλάκισης των “ενόχων” σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής μεγάλης κλίμακας.

Ο Δανός επικεφαλής των ελεγκτών του ΔΝΤ, εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δηλώνει ότι η πολιτική συναίνεση σχετικά με την εφαρμογή του μνημονίου δεν υπάρχει στο βαθμό που ο ίδιος ήλπιζε. Ενώ από την πλευρά του ο κ. Ντερούζ διαψεύδει ότι η “τρόϊκα” έχει απαγορεύσει τις πρόωρες εκλογές. “Είναι λάθος”, τονίζει και προσθέτει ότι “δεν είναι δική μας δουλειά να υποδείξουμε αν και πότε θα γίνουν εκλογές σε μια χώρα στην οποία προσφέρουμε βοήθεια”.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε