Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Τρομαχτικό παρελθόν και φρικαλέο παρόν για την Ελλάδα”

”Αν η Ελλάδα αρχίσει όμως να παίζει τα παλιά παιχνίδια, θα αρχίσουμε να ακούμε για Grexit πολύ πιο δυνατά τις επόμενες δύο εβδομάδες” γράφουν οι Financial Times.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: Η Ελλάδα επιστρέφει στο επίκεντρο

”Καθώς έχουν μπει στην θέση τους τα κομμάτια μιας νέας ισπανικής διάσωσης, η προσοχή των ηγετών της ευρωζώνης στρέφεται πάλι στην Ελλάδα, όπου η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση ανάμεσα στους διεθνείς ηγέτες και οι ελληνικές αρχές, έχει επαναφέρει τους φόβους για το πώς θα καταφέρει να βάλει η Αθήνα το πρόγραμμα διάσωσης των 174 δισ. ευρώ σε σωστή τροχιά.

Ανώτατοι αξιωματούχοι τόσο στην Αθήνα όσο και τις Βρυξέλλες, αναφέρουν ότι μεγάλο κομμάτι της διαμάχης επικεντρώνεται στις πολύ απαισιόδοξες απόψεις που εξέφρασε το ΔΝΤ για το αν μπορει η ελληνική κυβέρνηση να πετύχει εκεί που απέτυχαν οι προκάτοχοί της: Να εφαρμόσει γρήγορα και εντελώς το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να επιστρέψει η χώρα σε ανάπτυξη.

Η στάση του ΔΝΤ έχει προκαλέσει τριβές εντός της τρόικα. Οι Ευρωπαίοι πιστωτές πιστεύουν ότι η νέα ελληνική ομάδα, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον Γιάννη Στουρνάρα που απολαμβάνει μεγάλη εκτίμηση κι έχει εκπαιδευτεί στην Οξφόρδη, έχει επιδείξει αξιόπιστη διάθεση να καταπολεμήσει τα πιο δύσχρηστα προβλήματα.

«Τον μεγαλύτερο σκεπτικισμό για την δυνατότητα μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα εκφράζει το ΔΝΤ,» είπε ανώτατος αξιωματούχος. «Ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας θέλουν να κάνουν το σωστο, αλλά πάσχουν από το τρομαχτικό τους κληροδότημα και το φρικαλέο παρόν.»

Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνο η δόση των 31,2 δισ. ευρώ που έχει ήδη καθυστερήσει δύο μήνες, αλλά και η διάθεση του ΔΝΤ να υπογράψει την αναθεωρημένη διάσωση η οποία αναμένεται να επεκτείνει το πρόγραμμα για δύο χρονια ως το 2016. Ευρωπαίοι παράγοντες εκτιμούν ότι η παράταση θα προσθέσει 30 δισ. ευρώ στις ελληνικές ανάγκες.

Χωρίς επιστροφή στην ανάκαμψη, η Ελλάδα είναι αδύνατον να επαναφέρει το χρέος σε επίπεδα «βιώσιμα» μακροπρόθεσμα, αν δεν αναλάβουν οι δανειστές πιο δραστικά μέτρα, όπως να αποδεχτούν απώλειες για τα δικά τους δάνεια διάσωσης.

Ο διοικητής της ΕΚΤ έβγαλε πρόσφατα μια από αυτές τις πιθανότητες από το τραπέζι, όταν δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν θα δεχτεί ζημιές στα ελληνικά ομόλογά της ύψους 55 δισ. ευρώ. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν κάνει τέτοια ξεκάθαρη δήλωση, αλλά ανώτατοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι είναι πολιτικά αδύνατον να δεχτούν εθνικοί ηγέτες τέτοιες ζημιές.

Η σκληρή γραμμή του ΔΝΤ προκύπτει μετά την κάθετη υποβάθμιση των προβλέψεων για την ύφεση στην Ελλάδα, που προβλέπεται να φτάσει στο 7% φέτος και, κατά το ΔΝΤ, το 5% του χρόνου.

Μέχρι αυτή την εβδομάδα ο κ. Στουρνάρας αντιστεκόταν στις πιέσεις να κλείσει την τρύπα των 1,5-2 δισ. ευρώ στον υπάρχοντα προϋπολογισμό με βαθύτερες περικοπές στις συντάξεις και τους μισθούς του δημοσίου τομέα, τονίζοντας ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν ήδη υποστεί αρκετό πόνο.

Όμως οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ έχουν μέχρι στιγμής απορρίψει τις προτάσεις για άλλες «μαλακές» περικοπές στους προϋπολογισμούς λειτουργίας υγείας, άμυνας και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αντιμετωπίζοντας τις πιέσεις, ο κ. Στουρνάρας υποχωρεί και αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να δεχτεί πρόσθετες περικοπές στις αγροτικές συνάξεις και τα οικογενειακά επιδόματα καθώς και κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα των δημοσίων υπαλλήλων, καλύπτοντας το μεγαλύτερο τμήμα της τρύπας σύμφωνα με πρόσωπα που εμπλέκονται στις συνομιλίες.

Όμως μόλις συμφωνηθεί το πακέτο, η διαμάχη θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες, όπου οι αξιωματούχοι πρέπει να βρουν έναν πολιτικά εύσχημο τρόπο να δώσουν στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο και, ίσως, περισσότερα χρήματα.

Καθώς δεν συμφέρουν οι ζημιές στα επίσημα δάνεια και τα ομόλογα του κ. Draghi δεν «παίζουν» οι ηγέτες της ευρωζώνης θα πρέπει να βρουν εναλλακτικές, όπως νέο γύρο επέκτασης των λήξεων ή μείωσης των επιτοκίων στα δάνεια.

Προκειμένου να κερδίσουν τα επιφυλακτικά κοινοβούλια της βορείου Ευρώπης, ωστόσο, οι ηγέτες της ευρωζώνης ασκούν μεγάλες πιέσεις στην Αθήνα να δείξει αποτελέσματα μέσα στον Οκτώβριο, πριν την αναμενόμενη για τις αρχές του επόμενου μήνα απόφαση για το πρόγραμμα.

«Οι Έλληνες γνωρίζουν οτι είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων,» δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΕ, θυμίζοντας ότι οι φωνές για “Grexit” δεν ακούγονται από το καλοκαίρι. «Αν η Ελλάδα αρχίσει όμως να παίζει τα παλιά παιχνίδια, θα αρχίσουμε να ακούμε για Grexit πολύ πιο δυνατά τις επόμενες δύο εβδομάδες.»

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε