Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 33 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Τρόμος για την υποβάθμιση της Moody's

Τρόμος για την υποβάθμιση της Moody's
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 21.12.2009 | 08:26
Πρώτη δημοσίευση: 21.12.2009 | 08:26

 
Θα γίνει ή όχι η υποβάθμιση και από τον Moody's;

 
Η αγωνία της κυβέρνησης είναι μεγάλη γιατί από το μέγεθός της υποβάθμισης θα εξαρτηθεί η δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να δανείζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή όχι.
 
Σύμφωνα με τα “ΝΕΑ” αν η Μoody΄s, η οποία αξιολογεί σήμερα την ελληνική πιστοληπτική ικανότητα με Α+, περιοριστεί σε υποβάθμιση κατά δύο βαθμούς, δηλαδή τοποθετήσει την Ελλάδα στο Α-, τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορεί να συνεχίσει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.
 
Αν όμως η υποβάθμιση είναι μεγαλύτερη και μειώσει την Ελλάδα κατά τρεις βαθμούς, στο Β+, θα διακοπεί η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ μόλις η τελευταία επαναφέρει τους σχετικούς αυστηρούς κανόνες της, που είχε αναστείλει προσωρινά λόγω κρίσης. Οι κανόνες αυτοί προβλέπουν ότι για να χρηματοδοτείται μια τράπεζα, πρέπει τα ομόλογα που προσκομίζει ως εγγύηση, να έχουν αξιολογηθεί από το λιγότερο έναν οίκο αξιολόγησης με τουλάχιστον Α-.
 
Τα ελληνικά ομόλογα τις τελευταίες ημέρες έχουν υποβιβαστεί στη Β κατηγορία από δύο εκ των τριών οίκων αξιολόγησης, την Fitch και τη Standard & Ρoor΄s. Επομένως, όλες οι ελπίδες της κυβέρνησης στηρίζονται στη Μoody΄s, η οποία έχει διατηρήσει την Ελλάδα σε υψηλή βαθμολογία όλο αυτό το διάστημα, και μόνο αν κάνει μεγάλη βουτιά θα τη ρίξει κι αυτή στη Β κατηγορία. Αλλά αυτό δεν αποκλείεται. Η υποβάθμιση από τη Μoody΄s αναμένεται από μέρα σε μέρα.
 


   Διαδώστε αυτό το άρθρο