Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Τρόμος στις αγορές μέσω Ουγγαρίας – Νέο χαμηλό για το ευρώ

Τρόμος στις αγορές μέσω Ουγγαρίας – Νέο χαμηλό για το ευρώ

– Το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ουγγαρίας έσπρωξε το ευρώ σε χαμηλό τετραετίας
– Τεράστιες απώλειες στην παγκόσμια χρηματαγορά – Πάνω από 3 δολάρια η πτώση του πετρελαίου

Μετά την Ελλάδα και η Ουγγαρία έρχεται για να κλυδωνίσει συθέμελα την παγκόσμια οικονομία, καθώς το ενδεχόμενο πτώχευσης της χώρας παρά τη συνδρομή του ΔΝΤ, έφερε αλυσιδωτές αντιδράσεις, με τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου να έχουν τεράστιες απώλειες, το ευρώ να κατρακυλάει σε ιστορικά χαμηλά, το πετρέλαιο να χάνει πάνω από τρία δολάρια και την ανάκαμψη να μοιάζει μακρινό όνειρο.

Η Ουγγαρία κατάφερε να βυθίσει όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μαζί και το ελληνικό. Η νέα κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε οτι η προηγούμενη είχε δώσει παραποιημένα στοιχεία στο ΔΝΤ. Είπε δηλαδή οτι η οικονομία της Ουγγαρίας βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση απ’ αυτή που είχε ανακοινωθεί και το έλλειμμα είναι διπλάσιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ουγγαρία θα ζητήσει άμεσα νέα βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μάλιστα, κάποιοι ούγγροι αξιωματούχοι δεν δίστασαν να μιλήσουν ακόμα και για πτώχευση

Μία “κατώτερη” του αναμενόμενου επίσημη αναφορά για την αμερικανική αγορά εργασίας, συνδυασμένη με τους διάχυτους φόβους για την ισχύ πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά και τον φόβο για μία “α λα ελληνικά” κρίση του κρατικού χρέους της Ουγγαρίας, έριξαν θεαματικά προς τα κάτω τους βασικούς δείκτες μεγάλων δυτικοευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενώ το ίδιο το ευρώ το έσπρωξαν σε ένα χαμηλό 4ετίας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ (στο επίπεδο της άνοιξης 2006). 

Το ευρώ διακυμάνθηκε, ακόμα και στο 1.2019 δολάριο ΗΠΑ, προς στιγμήν ακόμα και στο 1,1993, κάτι που οδήγησε τον Γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν να κάνει επισήμως λόγο γιά “καλά νέα” και γιά μία “κατάλληλη διμερή ισοτιμία”. 

“Βουτιά” στη Wall Street

Με μεγάλη πτώση έκλεισε το Χρηματιστήριο στη Νέα Υόρκη. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 323,31 μονάδων ή 3,15% και διαμορφώθηκε στις 9.931,97 μονάδες και ο σύνθετος δείκτης Nasdaq των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, 83,86 μονάδες ή 3,64% και διαμορφώθηκε στις 2.219,17 μονάδες.Ο δείκτης Standard & Poor’s 500 υποχώρησε κατά 37,95 μονάδες ή 3,44% και έκλεισε στις 1.064,88 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος (Παρίσι -2,86%, Μιλάνο -3,79%, Μαδρίτη -3,80%) για τους εκτεθέντες λόγους, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη FTSE Eurofirst300 να χάνει την ίδια ώρα -1,5%, κυρίως λόγω των αθρόων απωλειών στον τραπεζικό τομέα… 

Στην Ουγγαρία, το φιορίνι υποχώρησε έναντι του ευρώ στο ναδίρ 12μήνου, επειδή κυκλοφορούν φήμες ότι “κινδυνεύουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, που έχουν πιστωτικά εκτεθεί στην ανατολική Ευρώπη” και ότι “θα προκύψει κρίση ουγγρικού κρατικού χρέους, ανάλογη με την ελληνική.

Η τιμή της ουγκιάς του χρυσού, εκλαμβανόμενου ως “αξίας καταφύγιου” σε καιρούς χαλεπούς, παρέμεινε σταθερή πέριξ των 1.210 δολαρίων. Υποχώρησε η τιμή του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη, σημειώνοντας πτώση άνω των τριών δολαρίων, εξαιτίας της νέας αδυναμίας του ευρώ και των διαψεύσεων των προσδοκιών για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης (Nymex), η τιμή του αμερικανικού αργού παράδοσης Ιουλίου διαμορφώθηκε στα 71,51 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας κατά 3,10 δολάρια σε σχέση με χθες.
Οι αγορές, πρόσθεσε, περίμεναν περίπου 515 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, αλλα αυτές ήσαν μόνον 413 χιλιάδες και το ποσοστό των ανέργων είναι τώρα +9,7% του “ενεργού” πληθυσμού. 

“Οι αγορές ενοχλήθηκαν από το γεγονός ότι, στον ιδιωτικό τομέα οι νέες θέσεις εργασίας ήταν ακόμα λιγότερες, όπως ακριβώς και στον κρίσιμο τομέα των υπηρεσιών”, σχολίασε ο Κάρι Λήτσι, της “Ντισίζιον εκονόμικς” της Νέας Υόρκης. 

Στην Αθήνα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με μεγάλη πτώση 5,03% στις 1.484 μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :Καταποντίζεται το ευρώ: Στο 1,2051 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε