Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Τροπολογία της “νύχτας” που βλέπει η μέρα και γελά

Ο Γιώργος Χελάκης σχολιάζει τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα της κυβέρνησης.

Οι νεότεροι σε ηλικία, επισκέπτες αυτής της ιστοσελίδας ίσως αγνοούν ονόματα όπως του συγχωρεμένου Δημήτρη Μαρούδα και του Σωτήρη Κωστόπουλου. Επρόκειτο για τους κυβερνητικούς εκπροσώπους των πρώτων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Πέρασαν στην πολιτική ιστορία για την ικανότητα τους να βαφτίζουν το κρέας ψάρι και να διαψεύδουν σήμερα τους ανασχηματισμούς που πραγματοποιούντο την επόμενη μέρα.

 
Τη.. δόξα τους φαίνεται να ζήλεψε ο νυν κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής που κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, μας ενημέρωνε αργά το βράδυ ότι η αναδρομική αύξηση φορολογίας στις δωρεές και τις γονικές παροχές αποτελεί υλοποίηση προεκλογικής δέσμευσης του ΠΑΣΟΚ.
 
Μάλιστα για να μην κατηγορήσει κανείς την κυβέρνηση για καθυστέρηση στην υλοποίηση τέτοιων φιλολαϊκών δεσμεύσεων, κατέθεσε την σχετική τροπολογία νύχτα σε κλειστή βουλή και άσχετο νομοσχέδιο. Έστειλε δηλαδή στο καλάθι των αχρήστων μία άλλη προσωπική προεκλογική δέσμευση του Γιώργου Παπανδρέου ότι δεν πρόκειται να κατατίθενται τροπολογίες αιφνιδιαστικά και σε άσχετα νομοσχέδια.
 
Γίνεται έτσι φανερό ότι η κυβέρνηση και να θέλει δεν μπορεί να υλοποιήσει όσα προεκλογικά υποσχέθηκε. Τώρα στέλνει στους πολίτες το μήνυμα ότι βαδίζει περίπου στα τυφλά αφού όσοι σκέφτονται να κάνουν σήμερα μεταβίβαση ακινήτου, θα πληροφορηθούν τον Μάρτιο(!) πόσο φόρο θα πληρώσουν και ποια θα είναι η αντικειμενική αξία ακινήτου με βάση την οποία θα φορολογηθούν!
 
Για να μην μείνει καμμιά αμφιβολία για την φοροεισπρακτική νοοτροπία της κυβέρνησης, ο υπουργός οικονομίας κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η τροπολογία ήρθε “για να σταματήσει η προσπάθεια του κόσμου να αξιοποιήσει το ισχύον σήμερα ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο”.
 
Με άλλα λόγια πρόκειται για κανονική φοροεπιδρομή που εγκαινιάστηκε με τα τέλη κυκλοφορία, συνεχίζεται με τις γονικές παροχές και αναμένεται να ενταθεί με την αύξηση φόρου στα καύσιμα. Αναρωτιέται εύλογα κανείς αν εξαιρεθεί η κατασκευαστική δραστηριότητα και ανέβει το κόστος του καυσίμου, τι μένει στην κυβέρνηση ώστε να εφαρμόσει πολιτικές για την ανάπτυξη.
 
Η τροπολογία για την επαναφορά του φόρου γονικής παροχής πέραν του ότι δείχνει πως ήταν κούφια λόγια τα περί αναβάθμισης του κοινοβουλίου και διαβούλευσης πριν κατατεθούν σοβαρές νομοθετικές πρωτοβουλίες, πάσχει και συνταγματικά όπως ήδη παρατηρεί μερίδα του νομικού κόσμου…

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε