Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Τρύπα 2,8 δισ. ευρώ στα έσοδα με την τρόικα να περιμένει στη γωνία

Τρύπα 2,8 δισ. ευρώ στα έσοδα με την τρόικα να περιμένει στη γωνία

Τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πρώτο επτάμηνο του 2012 έδωσε το υπουργείο Οικονομικών και ενώ το έλλειμμα παρουσιάζεται βελτιωμένο

υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ως προς τα έσοδα καθώς η ύφεση και η ουσιαστική στάση αγορών στο εσωτερικό έχουν δημιουργήσει μια “μαύρη τρύπα” της τάξης των 2.800 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 25.840 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2012, παρουσιάζοντας απόκλιση κατά 2.241 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (28.081 εκατ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2012.

Η παράταση που δόθηκε στο φόρο εισοδήματος στέρησε έσοδα 1.4 δισ. ευρώ, από φόρους συναλλαγών καθώς η αγορά έχει παγώσει το κράτος έχει λιγότερα έσοδα κατά 0,7 δισ. ευρώ, ενώ λείπει και μισό δισεκατομμύριο από υστέρηση των εισπράξεων από άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών και λοιπών άμεσων φόρων.

Κάπως έτσι φαίνεται πως έχουν προκύψει τα επιπλέον μέτρα ώστε να προλάβει η κυβέρνηση τις αντιδράσεις της τρόικας στην υστέρηση των εσόδων, ενώ το οικονομικό επιτελείο ελπίζει να καλυφθεί μέρος της “μαύρης τρύπας” με τα τέλη κυκλοφορίας, αλλά και τους φόρους για την ακίνητη περιουσία που αρχίζουν να καταφτάνουν σε χιλιάδες πολίτες.

Διαβάστε επίσης:

“Μια καλή κουβέντα” – Τι περιμένει από την συνάντηση με τον Γιουνκέρ ο πρωθυπουργός

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε