Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Τσακίζουν ανεργία και ύφεση – Επιπλέον μειώσεις μισθών 10%

Τσακίζουν ανεργία και ύφεση – Επιπλέον μειώσεις μισθών 10%

Παρά τα όσα προεκλογικά ακούμε ήρθε η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος να επαναφέρει όλους στην πραγματικότητα.

Έτσι και παρά τις αρχικές (και πιο αισιόδοξες προβλέψεις) για ύφεση στο 4,5% το 2012 πλέον στην έκθεση του κ. Προβόπουλου η εκτίμηση αναθεωρείται επί τα χείρω με τον μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης του ΑΕΠ να πλησιάζει το 5%.

Μαύρα τα μαντάτα και για την αγορά εργασίας με το μέσο ποσοστό ανεργίας να εκτιμάται πως θα αυξηθεί εφέτος σε σύγκριση με το 2011 και θα υπερβεί το 19%, έναντι 17,7% πέρυσι.

Αισιόδοξη είναι η έκθεση σε ότι έχει να κάνει με τη μείωση του κόστους εργασίας για το 2012-13 που σε συνδυασμό και με την προβλεπόμενη εξέλιξη των τιμών, οδηγεί σε αισθητή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, που θα συμβάλει σε άνοδο των εξαγωγών και υποκατάσταση των εισαγωγών.

Ειδικότερα, εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2012 θα έχουν ανακτηθεί τα 2/3 έως 3/4 της συνολικής απώλειας της ανταγωνιστικότητας κόστους της περιόδου 2001-2009. Επιπλέον, εντός του 2013 θα έχει ανακτηθεί πιθανόν ολόκληρη η απώλεια.

Η μείωση του κόστους εργασίας ωστόσο που αφορά όλους εμάς μεταφράζεται σε νέες μειώσεις μισθών. Έτσι μιλάμε για μια τετραετία συνεχούς μείωσης των εισοδημάτων στον ιδιωτικό τομέα καθώς το 2010 υποχώρησαν κατά 9,1% πέρυσι κατά 6,4% και εφέτος μεταξύ 9,3% και 10,1%.

Αντίστοιχα για τα επόμενα δύο χρόνια σε ότι έχει να κάνει με το Δημόσιο τομέα οι απώλειες που θα έχουν οι μισθωτοί αναμένεται να είναι για φέτος περί το 8% και για το 2013 6%.

Διαβάστε επίσης:
Ξαναφουντώνει η κρίση στην ευρωζώνη

Απειλείται άμεσα με υποβάθμιση η Ολλανδία

Επταετή ομόλογα για τη χρηματοδότηση Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε