Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

«Τσεκούρι» έως 240€ στις συντάξεις από 1η Ιανουαρίου – Μέχρι και 83% κάτω τα εφάπαξ

«Τσεκούρι» έως 240€ στις συντάξεις από 1η Ιανουαρίου – Μέχρι και 83% κάτω τα εφάπαξ

Οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι για ασφαλιστικό και εργασιακά έρχονται μέσα στην εβδομάδα και μεταξύ άλλων προβλέπουν άγριο μαχαίρι στις συντάξεις. Για τελευταία φορά θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων.

Για πρώτη φορά, τον Ιανουάριο, οι συντάξεις όλων των ασφαλιστικών ταμείων θα καταβληθούν την ίδια μέρα, την τελευταία εργάσιμη του μήνα. Στις συντάξεις του Ιανουαρίου θα επιβληθούν για πρώτη φορά οι περικοπές. Οι μειώσεις θα εφαρμόζονταν νωρίτερα, αλλά τα Ταμεία δεν έχουν στοιχεία για τα συνολικά ποσά κύριων και επικουρικών συντάξεων στις οποίες θα πέσει… τσεκούρι.

Η περικοπή στις συντάξεις του Ιανουαρίου θα γίνει σε δόσεις. Παράδειγμα: συνταξιούχος που παίρνει 1600 ευρώ, στα τέλη Ιανουαρίου θα πάρει 160€ λιγότερα ενώ αναδρομικά θα του παρακρατηθούν ακόμη 80 ευρώ, δηλαδή η συνολική μείωση φτάνει τα 240 ευρώ!

Οι μειώσεις στα εφάπαξ θα φτάσουν ακόμη και το 83%, ενώ περικοπές θα γίνουν και στα εφάπαξ όσων έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί και βρίσκονται σε αναμονή. Εκτιμάται πως σε αυτή την κατάσταση είναι περίπου 100.000 συνταξιούχοι.
Τις μεγαλύτερες μειώσεις θα υποστούν:

Ο κλάδος των εργοληπτών -83%
Φαρμακευτικών εργασιών -63,9%
ΝΠΔΔ -42,3%
Υπάλληλοι εμπορικών καταστημάτων -41,5%
Ιονική Λαϊκή Τράπεζα -41,2% και
Ξενοδοχοϋπάλληλοι -26,8%

Η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για τα ασφαλιστικά περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον τρόπο λειτουργίας της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών και τα ισοδύναμα μέτρα που θα αναπληρώνουν τη μείωση των αναπηρικών συντάξεων που εξαιρέθηκε από τα μέτρα.

Από τον Δεκέμβριο δε θα καταβάλλονται τα οικογενειακά επιδόματα, με τις ισόβιες συντάξεις να κόβονται. Επίσης, δε θα πάρουν επίδομα οι δικαιούχοι που είχαν εισόδημα μεγαλύτερο από 45.000€.
Άγνωστο παραμένει για την ώρα τι θα γίνει με το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, που στελέχη του υπουργείου δήλωναν πως χρειάζεται χρόνος για γίνει η επεξεργασία των νέων αιτήσεων αλλά και να γίνει επεξεργασία βάσει των νέων κριτηρίων.

Με τις εγκυκλίους του υπουργείου Εργασίας ρυθμίζεται, επίσης, η αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση. Το γενικό όριο συνταξιοδότησης καθορίζεται στο 67ο έτος και ελάχιστος χρόνος ασφάλισης, στα 15 έτη, ενώ οι γενικές συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις καθορίζονται στα 40 έτη ασφάλισης.

Ευνοημένοι θα είναι -σύμφωνα με την εγκύκλιο- οι μητέρες ανηλίκων, οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων, οι ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί στην εργασιακή εφεδρεία και οι ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2012.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φορο-σοκ τον Ιανουάριο – Αυξάνεται η παρακράτηση από τους μισθούς ως και 90%

Έτοιμη η λίστα της διαθεσιμότητας – Ποιοι μπήκαν πρώτοι

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε