Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

“Τσεκούρι” σε 300 φοροαπαλλαγές

– Στο στόχαστρο τα εισοδήματα από 44.000 ευρώ και πάνω
– Μειώνονται ιατρικές δαπάνες, εκπτώσεις από ενοίκια
– Μαχαίρι σε δάνεια πρώτης κατοικίας, γονικές και δωρεές

Αν και μόνο μέσα από τα… συμφραζόμενα δεν βγαίνει συνήθως σωστό συμπέρασμα με την παρούσα κυβέρνηση να μένει σε διαρροές αντί σχεδίων μάλλον όλα δείχνουν ότι οι διαρροές που θέλουν το οικονομικό επιτελείο να έχει βάλει κάτω τον κατάλογο των φοροαπαλλαγών δείχνουν το μέλλον.

Στο στόχαστρο λοιπόν έχουν μπει οι φοροαπαλλαγές όσων έχουν εισοδήματα άνω των 44.000. Πριν ένα μήνα τα διάφορα μαχαίρια ξεκίνησαν από τα εισοδήματα άνω των 60.000 αλλά τα ποσά ήταν… μικρά. Δεν θα ήταν πολλά τα έσοδα του κράτους. Ύστερα το ποσό έπεσε στα εισοδήματα άνω των 50.000, αλλά και πάλι τα νούμερα για το μνημόνιο δεν έβγαιναν και έτσι πέσαμε στις 44.000 που υπολογίζεται ότι κατά μέσω όρο οι φοροαπαλλαγές είναι περί τις 3.000 το έτος.

Ταυτόχρονα όμως πάει περίπατο και η αρχή της αναλογικότητας καθώς στο στόχαστρο μπαίνουν και εισοδήματα πολύ κάτω από τις 44.000 μόνο και μόνο γιατί έχουν μεγάλες φοροαπαλλαγές.

Για παράδειγμα στο ΥΠ.ΟΙΚ μετράνε τις φοροαπαλλαγές που απολαμβάνει ο πολίτης μέσω ιατρικών δαπανών στα 98 εκατομμύρια και άλλα 68 εκατομμύρια από ασφάλιστρα. Ποσό που θέλουν να περικόψουν, περικόπτοντας και τις ανάλογες φοροαπαλλαγές…

Ταυτόχρονα το κράτος μετράει ως “κόστος” τις φοροαπαλλαγές για ενοίκια περί τα 64 εκατομμύρια, αλλά και από τα στεγαστικά δάνεια, άλλα 100.000.000. Άρα θα πάρουν σειρά και αυτές.

Πογκρόμ ωστόσο αναμένεται σε φοροαπαλλαγές για μεταβιβάσεις ακινήτων μέσω γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών, αφού το κράτος υπολογίζει ότι από κει χάνει πάνω από 830 εκατομμύρια.

Σε μια περίοδο μάλιστα όπου τα λουκέτα έρχονται το ένα μετά το άλλο και η ανεργία ξεπέρασε μετά από μια εικοσαετία το 15% το κράτος βλέπει πολλά τα όσα “χάνει” από τη φορολογία των

περίπου 255.984 μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω φοροαπαλλαγών. Το ποσό των 184 εκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει να μειωθεί και μαζί να αυξηθούν και οι σχετικοί φόροι.

Συνολικά 220 φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν τα φυσικά πρόσωπα “κοστίζουν” στο κράτος πάνω από 2,5 δισ ευρώ και πάνε προς το κρεβάτι του Προκρούστη…

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε