Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Τσεκούρι στο εφάπαξ και περισσότερες εισφορές

Τσεκούρι στο εφάπαξ και περισσότερες εισφορές

Με τα Ταμεία ένα βήμα πριν το κραχ και με το εφάπαξ να είναι άπιαστο όνειρο για χιλιάδες ανθρώπους που βγήκαν στη σύνταξη αλλά πρέπει να περιμένουν ως και 2 και 3 χρόνια για να το λάβουν αναζητούνται έκτακτες λύσεις.

Οι λύσεις που αναζητούνται όμως περιλαμβάνουν και πάλι περικοπές στο εφάπαξ, αύξηση στις εισφορές αλλά και περισσότερα χρόνια ασφάλισης!

Με μαστίγιο και καρότο η νέα τακτική που ακολουθείται. Για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία καταβολής του εφάπαξ αυτό θα ενταχθεί στο εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, όμως θα είναι μειωμένο.

Πόσο;
Τα σενάρια είναι δύο.
Μελετάται νέα περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων από 15% έως 22%. Το «αισιόδοξο» Η μείωση, αυτό είναι το δεύτερο και καλύτερο σενάριο, μπορεί να μην ξεπεράσει το 15%, αλλά με πρόσθετα μέτρα.

Ποια είναι αυτά τα μέτρα;
Η επιβολή νέας εισφοράς, η παρακράτηση μέρους της εισφοράς αλληλεγγύης και η καταβολή 50 ευρώ υπέρ του ταμείου για τις υποβαλλόμενες ενστάσεις και προσφυγές.

Η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για την καταβολή του βοηθήματος. Δηλαδή το εφάπαξ να καταβάλλεται σε όσους έχουν 25 έτη ασφάλισης. Για όσους έχουν 12 έως 25 έτη το σχέδιο προβλέπει να επιστρέφονται εντόκως οι εισφορές, για ασφάλιση από 6 μέχρι 12 έτη άτοκη επιστροφή των εισφορών.

Ήδη πάντως η τρόικα έχει ζητήσει μείωση ως και 30% στο εφάπαξ… και βλέπουμε, καθώς με τη νέα κυβέρνηση έρχεται και η τρόικα που για να ξεμπλοκάρει την επόμενη δόση θα έχει ξανά τις ίδιες απαιτήσεις…

Διαβάστε επίσης:
ΙΚΑ και ΟΑΕΕ “ψυχορραγούν” με τεράστιες απώλειες – Για τις συντάξεις του Ιουλίου όλα είναι ανοιχτά

Φωτιά στο οικογενειακό εισόδημα – Με διπλάσιο φόρο τα εκκαθαριστικά της εφορίας “τρώνε” 2 και 3 μισθούς

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε