Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

“Τσίμπησαν” 2.350 που έκρυβαν εισοδήματα

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

– 500 με ακίνητα σε μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις
– 1.700 αγόραζαν και πωλούσαν ακίνητα χωρίς να τα δηλώνουν
– 150 μεγαλοκαταθέτες και “σκαφάτοι” που “κάηκαν” από το πόθεν έσχες

Στο στόχαστρο μπαίνουν και όσοι έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία Τα «παχυλά πορτοφόλια» που φαίνεται πως έκρυβαν συστηματικά από την εφορία τα πραγματικά τους εισοδήματα βάζει στο στόχαστρο το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για 2.350 φορολογούμενους και συγκεκριμένα για κατασκευαστές ακινήτων, μεσίτες,  μεγαλοκαταθέτες αλλά και Έλληνες με μεγάλη ακίνητη περιουσία στο εξωτερικό.

– 500 εξ αυτών είναι φορολογούμενοι, που εντοπίστηκαν να έχουν τεράστια ακίνητη περιουσία σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αυτή την περίοδο διενεργεί διασταυρώσεις, προκειμένου να εντοπίσει κυρίως αν η συγκεκριμένη περιουσία δικαιολογείται από τα εισοδήματα που δήλωναν τα τελευταία χρόνια.

– 1.700 είναι εργολάβοι -κτηματομεσίτες, που πωλούν και αγοράζουν μονοκατοικίες ή πολυκατοικίες και δεν δήλωναν τα εισοδήματα που εισέπραξαν από τις αγοραπωλησίες αυτές.

 – 150 είναι τα φυσικά πρόσωπα, που ανεξαρτήτως κοινωνικής κατηγορίας και οικονομικής τάξης, επιλέχθηκαν βάσει τυχαίου δείγματος με βάσει τα κριτήρια επικινδυνότητας και υπόκεινται σε έλεγχο πόθεν έσχες. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι εμφανίζουν υψηλές καταθέσεις, ακριβά αυτοκίνητα, κότερα και πολυτελή ακίνητα.
 Και οι τρεις ομάδες- στόχοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις και να αποδείξουν πως απέκτησαν τόσο μεγάλη περιουσία.

Η Κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να βάλει στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της την πάταξη της φοροδιαφυγής, αφού μόνο για φέτος  έχουν προβλεφθεί έσοδα 1,6 δις. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Οικονομικών ξεκινά σειρά ελέγχων σε φορολογούμενους που μετέφεραν τα χρήματά τους σε τράπεζες του προκειμένου να διαπιστωθεί αν το ύψος των καταθέσεών τους δικαιολογείται από το εισόδημα που δηλώνουν στην Εφορία.

Μεταξύ αυτών θα βρεθούν και φορολογούμενοι οι οποίοι ενώ στην Ελλάδα δηλώνουν ετήσια εισοδήματα έως 10.000 ευρώ,  στο εξωτερικό είναι κάτοχοι καταθέσεων πολύ υψηλών ποσών.

Σημειώνεται ότι το 2010 αποσύρθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες καταθέσεις ύψους 30 δισ. ευρώ από αυτά 16 δις. είχαν  προορισμό τράπεζες του εξωτερικού.

Εκτός από τις καταθέσεις στο επίκεντρο των ελεγκτών του ΣΔΟΕ και των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων θα βρεθεί και η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων . Μάλιστα, από τους πρώτους 9.500 μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων που δεν υπέβαλαν τη δήλωση ΦΜΠΑ το 2007, οι φάκελοι των 100 πρώτων έχουν ήδη σταλεί στα Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα για εξονυχιστικό έλεγχο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε