Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

ΤτΕ: Επιτακτική ανάγκη ο περαιτέρω εξορθολογισµός του κόστους λειτουργίας των Τραπεζών

ΤτΕ: Επιτακτική ανάγκη ο περαιτέρω εξορθολογισµός του κόστους λειτουργίας των Τραπεζών

Η αναμόρφωση του τραπεζικού συστήματος και η παράλληλη κεφαλαιακή του ενίσχυση αποτελούν κομβικής σηµασίας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που συμβάλλουν αποφασιστικά στη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και συνιστούν προϋποθέσεις για ανάκαµψη της οικονομικής δραστηριότητας, αναφέρει η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ήδη, η σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αποτελεί ένα πρώτο σημάδι θετικής αποτίµησης των εξελίξεων στο τραπεζικό σύστηµα. Η συνέχιση της επιστροφής των καταθέσεων και η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης που έχει δρομολογηθεί για τους πρώτους μήνες του 2013 θα συντελέσουν, σε μεσοπρόθεσµο ορίζοντα, σε βαθµιαία αποκατάσταση της πρόσβασης των ελληνικών Τραπεζών στις διεθνείς αγορές χρήµατος και κεφαλαίων.

Γενικότερα, η αποκατάσταση της κεφαλαιακής επάρκειας και η ενίσχυση της ρευστότητας των Τραπεζών δηµιουργούν τις προϋποθέσεις για ενίσχυση της προσφοράς τραπεζικών πιστώσεων, ώστε να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση της παραγωγής, των επενδύσεων και των εξαγωγών, εξέλιξη που θα συμβάλλει στην εδραίωση συνθηκών διατηρήσιµης ανάπτυξης, αναφέρεται στην έκθεση.

Αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στην έκθεση σημειώνεται ότι η ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων των ελληνικών εµπορικών Τραπεζών σε όλες τις κατηγορίες δανείων, που έχουν χορηγηθεί σε εγχώριες επιχειρήσεις και νοικοκυριά σημείωσε νέα επιδείνωση. Ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο δανείων ανήλθε σε 22,5% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012 από 16,0% στο τέλος Δεκεµβρίου 2011.

Εντονότερα αυξήθηκε ο λόγος των καταναλωτικών δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των καταναλωτικών δανείων, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 36,3% το Σεπτέμβριο του 2012 από 28,8% το Δεκέμβριο του 2011. Σηµαντική αύξηση παρατηρήθηκε, επίσης, στον αντίστοιχο λόγο τόσο για τα επιχειρηµατικά (Σεπτέμβριος 2012: 21,0%, ∆εκέμβριος 2011: 14,2%) όσο και για τα στεγαστικά δάνεια (Σεπτέμβριος 2012: 20,2%, Δεκέμβριος 2011: 14,9%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόσα κέρδισε η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα

 

Ο νέος τραπεζικός κολοσσός! Η Εθνική απέκτησε το 84,53% της Eurobank

 

Δεν ζητούν πια δάνεια από τις τράπεζες οι ‘Ελληνες

 

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε