Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Βαρουφάκης για capital controls: Υπέγραψα το “πιστοποιητικό θανάτου” αλλά δεν έκανα τον “φόνο”

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Το αίτημά τους για δημοσιοποίηση της νομικής γνωμοδότησης στην οποία βασίστηκε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να «κλείσει» τις ελληνικές τράπεζες τον Ιούνιο του 2015, παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού στο Ευρωκοινοβούλιο ο τέως υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και ο Γερμανός ευρωβουλευτής του Die Linke, Φάμπιο Ντε Μάσι.

«Παρ’ όλο που στο καταστατικό της η ΕΚΤ έχει πλήρη ανεξαρτησία από την πολιτική διαδικασία, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κεντρική τράπεζα στον κόσμο που έχει λιγότερη ανεξαρτησία» δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης, προσθέτοντας ότι, όπως φάνηκε από την περίπτωση του κλεισίματος των ελληνικών τραπεζών, η ΕΚΤ και ο διοικητής της Μάριο Ντράγκι είναι «πλήρως εξαρτημένοι» από τις αποφάσεις του Eurogroup, «μιας άτυπης ομάδας υπουργών οικονομικών», που δεν προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Όπως εξήγησε ο Γ. Βαρουφάκης όταν λήφθηκε η εν λόγω απόφαση από την ΕΚΤ, ο Μ. Ντράγκι δεν ήταν σίγουρος για το κατά πόσο είχε τη δυνατότητα, από νομικής απόψεως, να το κάνει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Γι’ αυτό και ζήτησε από μια ιδιωτική νομική εταιρία να προχωρήσει σε μια ανεξάρτητη γνωμοδότηση, η οποία δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ. «Δεν επιχειρήσαμε μια αντιπαράθεση με την ΕΚΤ. Αρχικά την προσεγγίσαμε με διάθεση συναινετική προκειμένου να ζητήσουμε τη δημοσιοποίηση της νομικής γνωμοδότησης. Η απάντηση ήταν αρνητική για λόγους εμπιστευτικότητας» σημείωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας.

Ερωτηθείς εάν ο ίδιος, από τη θέση του υπουργού Οικονομικών υπέγραψε για το κλείσιμο των τραπεζών, ο Γ. Βαρουφάκης απάντησε πως υπέγραψε το «πιστοποιητικό θανάτου» αλλά δεν έκανε τη «δολοφονία». «Οι τράπεζες ούτως ή άλλως θα έκλειναν αφού δεν θα υπήρχε ρευστότητα. Εμείς αποφασίσαμε να τις κλείσουμε νωρίτερα για να αποφευχθούν ταραχές και το ενδεχόμενο σωματικής βλάβης», υπογράμμισε ο Γ. Βαρουφάκης.

Από την πλευρά του ο Φ. Ντε Μάσι συμπλήρωσε πως σε αυτό το στάδιο προχωράει η συλλογή υπογραφών (μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί περίπου 25.000 υπογραφές) προκειμένου να κατατεθεί ένα αίτημα πρόσβασης στην πληροφορία (freedom of information request) για τη δημοσιοποίηση της γνωμοδότησης. Εφόσον ούτε και αυτό το αίτημα γίνει δεκτό, ο ίδιος ανέφερε, ότι υπάρχει η δυνατότητα να κινηθούν δικαστικά και, σύμφωνα με το νομικό τους σύμβουλο, με «καλές πιθανότητες» να κερδίσουν. «Δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αυτό. Αφορά και την Ιρλανδία και την Κύπρο. Πρέπει να απαντηθεί το κατά πόσο η ΕΚΤ είναι αρμόδια να παρεμβαίνει με αυτόν τον τρόπο και παράλληλα να παρέχει ρευστότητα με σκοπό να εξαναγκάζει τις κυβερνήσεις να κόβουν συντάξεις και μισθούς», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τους δύο ομιλητές, η εν λόγω πρωτοβουλία στηρίζεται από πολλούς ευρωβουλευτές, βουλευτές, ακαδημαϊκούς και διεθνείς προσωπικότητες όπως ο Μπενουά Αμόν, υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας καθώς και οι Αμερικανοί οικονομολόγοι, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ και Τζέφρι Σακς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε