Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Βαθιά ανάσα για το ΧΑ

Βαθιά ανάσα για το ΧΑ

Σταμάτησε το σερί των 7 πτωτικών συνεδριάσεων

Eκανε την έκπληξη και έσπασε το σερί των 7 πτωτικών συνεδριάσεων, σε μια ημέρα που τα κεντρικά ευρωπαικά χρηματιστήρια κατέγραφαν απώλειες και το κλίμα ήταν βαρύ από την προειδοποίηση της Moody’s για πιθανή υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ισπανίας.

Η άνοδος κατά 1,25% με το Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται στις 1.452,13 μονάδες αποδίδεται στις πολύ χαμηλές αποτιμήσεις που είχαν διαμορφώσει ορισμένα blue chips αλλά και στα καλά σχόλια της Fitch η οποία ανέφερε πως το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας υποχωρεί σύμφωνα με τις προβλέψεις, ενώ και η ευρύτερη οικονομία κινείται αντίστοιχα των εκτιμήσεων.

Παρόλα αυτά, ελλείψει ειδήσεων, η Fitch θεωρεί πως είναι «καλύτερο να μην προχωρήσει σε κάποια ενέργεια αναφορικά με την αξιολόγηση της χώρας για κάποιους μήνες, μέχρι να βρεθεί σε καλύτερη θέση».

Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών ενισχύθηκε κατά 2,22% και ο FTSE 20 κατά 1,83%. Διπλάσιες σχεδόν οι ανοδικές μετοχές (102) σε σχέση με τις πτωτικές (53). Στα 93,4 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών εκ των οποίων τα 15 ήταν πακέτα με το μεγαλύτερο κομμάτι (11 εκατ. ευρώ) να αντιστοιχεί σε προσυμφωνημένες συναλλαγές στον τίτλο των Ελληνικών Πετρελαίων.

Ξεχώρισαν ο τίτλος της Ελλάκτωρ με κέρδη 5,8%, της Eurobank με 5,43%, της ΕΛΒΑΛ με 5,41%, της Σιδενόρ με 5,19%, του ΟΠΑΠ με 2,84%, της Alpha με 3,96% και της Πειραιώς με 2,58%. Ο τίτλος της Εθνκής έκλεισε στα 8,95 ευρώ με άνοδο 0,45%. Στον αντίποδα, ο τίτλος της ΔΕΗ υποχώρησε κατά 7,98% λόγω της αποκοπής του μερίσματος και λειτούργησε ως «βαρίδι» για το Γενικό Δείκτη ώστε ο τελευταίος να δοκιμάσει υψηλότερα επίπεδα. Απώλειες 4,35% για τον Μαίλλη, 6,16% για την Αττικάτ και 0,97% για την Αγροτική Τράπεζα.

Ο Ιούλιος ξεκίνησε με το δεξί και οι αναλυτές ευελπιστούν να μην έχει καμία σχέση με τον Ιούνιο, διάστημα κατά το οποίο ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 7,5% και ο FTSE 20 κατά 9,4%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε