Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Βενιζέλος: Κάποιοι δε μας θέλουν στην ευρωζώνη

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Φαρμακερά βέλη προς τους Ευρωπαίους ηγέτες έριξε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας για δυνάμεις στο εσωτερικό της Ευρώπης που δε θέλουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη.

«Η χώρα δίνει αγώνα επιβίωσης μέσα στην ευρωζώνη, για διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της εθνικής της αξιοπρέπειας. Η Ελλάδα έχει ήδη εκπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεών της έναντι των εταίρων της για να εγκριθεί το νέο πρόγραμμα, μια παράμετρος του οποίου είναι και το PSI. Απομένουν ελάχιστα ζητήματα που θα έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως μέχρι την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 18:00 το απόγευμα.

Αντιμετωπίζουμε μια ιδιόρυθμη κατάσταση, γιατί συνεχώς έχουμε νέους όρους και νέες προϋποθέσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως υπάρχουν πια εμφανείς δυνάμεις στο εσωτερικό της Ευρώπης παίζουν με τη φωτιά, γιατί θεωρούν ότι μπορεί να μην εφαρμοστεί η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, που θέλουν μια Ελλάδα ενδεχομένως και εκτός ευρωζώνης.

Πρέπει αυτό να γίνει αντιληπτό από όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις στην Ελλάδα και πρέπει να συσπειρωθούμε για να μη δώσουμε σε κανέναν το πρόσχημα ή το άλλοθι που περιμένει για να εφαρμόσει ένα σενάριο τρόμου, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας. Δυστυχώς, τα διλλήματα είναι τραγικά και σκληρά, διότι πρέπει να υποστούμε περικοπές και θυσίες. Και αυτό δυστυχώς πάντα βαραίνει τους πιο αδύναμους.

Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να διαφυλάξουμε την κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και συνοχή. Αν δεν το κάνουμε αυτό, τα πράγματα θα εξελιχθούν με βίαιο τρόπο και οι περικοπές θα είναι δραστικές και ανεξέλεγκτες.

Άρα, λοιπόν, δεν έχουμε να κάνουμε μια επιλογή που είναι ευχάριστη ή μια επιλογή που είναι δυσάρεστη. Έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ δυσάρεστων και ακόμη πιο δυσάρεστων λύσεων», είπε.

Έστειλε και ένα μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας. «Αν κάποιοι πιστεύουν ότι τώρα είναι η ώρα για κομματικούς ανταγωνισμούς, για εκλογικούς συσχετισμούς, για προσωπικούς υπολογισμούς, κάνουν λάθος, κάνουν απολύτως λάθος. Δεν είναι η ώρα τώρα να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Όλοι είμαστε στο ίδιο μετερίζι». 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο να μη γίνουν εκλογές και να συνεχίσει η χώρα με την κυβέρνηση Παπαδήμου. «Αυτό που τίθεται είναι να υπάρχει η βεβαιότητα ότι η Ελλάδα, το ελληνικό κράτος, θα έχει συνέχεια και θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται και από την επόμενη Βουλή. Γι’ αυτό έχουν πολύ μεγάλη σημασία, οι δεσμεύσεις των δύο κομμάτων, των δύο μεγάλων πολιτικών οικογενειών, οι οποίες αυτή τη στιγμή συνεργάζονται στην κυβέρνηση Παπαδήμου και οι οποίες έχουν –πρέπει να έχουν- συνείδηση της ευθύνης και συνείδηση της κατάστασης.

Μακάρι να συστρατευτούν και άλλες πολιτικές δυνάμεις. Μακάρι να καταλάβουν και άλλες πολιτικές δυνάμεις ότι δεν μπορούμε να ασκούμε απλώς πίεση ή να διαμαρτυρόμαστε. Είναι εύλογο να διαμαρτύρεται ο πολίτης, είναι εύλογο να υπάρχουν διαδηλώσεις, να υπάρχουν συλλαλητήρια, να υπάρχουν φωνές αγωνίας, αλλά όταν μιλάμε στο όνομα του γενικού συμφέροντος, όταν μιλάμε στο όνομα του Έθνους πρέπει να μπορούμε να προτείνουμε συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες λύσεις. Θα ήταν, λοιπόν, ευτύχημα να μπορούσαν να στρατευτούν και άλλες δυνάμεις στην υπόθεση αυτή», κατέληξε».

Ο διάλογος με τον Κάρολο Παπούλια

«Η χώρα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού» ήταν η πρώτη φράση που είπε ο υπουργός Οικονομικών στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, λίγα λεπτά αφού ξεκίνησε η συνάντησή τους.

«Προσπαθούμε να συμφωνήσουμε και την τελευταία λεπτομέρεια, για το νέο δανειακό πρόγραμμα της χώρας. Αυτό είναι πολύ δύσκολο. Πολλοί παλεύουν με τη φωτιά, στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Άλλοι με πυρσούς και άλλοι με σπίρτα. Ο κίνδυνος σε κάθε περίπτωση είναι μεγάλος. Και το δίλημμα είναι θυσίες και περικοπές ή εθνική καταστροφή», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Πρόσθεσε ότι «πρέπει να πούμε όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό γιατί φτάσαμε μέχρι εδώ» και πρόσθεσε ότι |»στην ευρωζώνη δυστυχώς είναι πολλοί εκείνοι που δεν μας θέλουν πια. Και πρέπει να τους πείσουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε για τις επόμενες γενιές, για τα παιδιά μας».

«Είναι ασυνήθιστο κάτι τέτοιο για την μεταπολιτευτική περίοδο και δυστυχώς, αυτό είναι το δίλημμα της δικής μας γενιάς», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Bloomberg: «Οι Ευρωπαίοι σπρώχνουν την Ελλάδα στην έξοδο»

Απέδειξε ξανά ότι είναι Πρόεδρος – Παραιτήθηκε του μισθού του ο Κάρολος Παπούλιας

”Επιλύθηκαν τα ελληνικά προβλήματα που ανέβαλαν το Eurogroup”

”Επιλύθηκαν τα ελληνικά προβλήματα που ανέβαλαν το Eurogroup”

Πολύ θετική εξέλιξη – Μπαίνει στο κούρεμα η ΕΚΤ και πιθανότατα συμπαρασύρει τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης

«Είμαστε όλοι Έλληνες!» – Η Humanite μαζεύει υπογραφές υπέρ της Ελλάδας

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε