Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Βενιζέλος: Κέλυφος ασφαλείας πάνω από τις τράπεζες – Να μην ανησυχούν οι καταθέτες

Η ευρωζώνη διατύπωσε χθες μια σαφή, πανηγυρική διακήρυξη υπέρ του ευρώ και έδωσε καθαρή απάντηση στις αγορές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, διαμορφώθηκε τεράστιο κέλυφος προστασίας πάνω από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και πρόσθεσε πως ο Έλληνας καταθέτης πρέπει να νιώθει απολύτως ασφαλής.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Βενιζέλος είπε οτι:

– Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι το πιο εγγυημένο και ασφαλές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπάρχει ένα κέλυφος προστασίας πάνω από τις ελληνικές τράπεζες και ο πολίτης, ο καταθέτης πρέπει να είναι απολύτως ασφαλής. Η ρευστότητα των τραπεζών και η κεφαλαιακή ενίσχυση που χρειάζεται, αντιμετωπίζονται 100% προληπτικά και απόλυτα με εγγύηση του EFSF.

Το τραπεζικό σύστημα θα ανταλλάξει τα ομόλογα που κατέχει με άλλα 30ετούς διάρκειας. Στόχος, είπε ο υπουργός, δεν είναι η κρατικοποίηση των τραπεζών (και με το νέο πακέτο βοήθειας), αλλά η πλήρης εξυγίανσή τους όσο γίνεται γρηγορότερα. Χωρίς απόκλιση θα καλυφθεί ο όρος που τίθεται από την Τράπεζα της Ελλάδος για TIER1 10% (γεγονός που σημαίνει ότι χρειασθούν σε πολλές περιπτώσεις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου).

– Και τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία θα μετάσχουν στη διαδικασία του rollover του δημοσίου χρέους, με ομόλογα 30ετούς διάρκειας. Ο υπουργός ανέφερε ότι στα χαρτοφυλάκιά τους- επί της ουσίας στην Τράπεζα της Ελλάδος, που λειτουργεί ως θεματοφύλακας- κατέχουν ελληνικά ομόλογα ύψους 20 δις ευρώ, τα οποία θα ανταλλάξουν με 30ετείς τίτλους, χωρίς απομείωση της αξίας τους.

– Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η τελική συμμετοχή των ιδιωτών στο rollover, να είναι ακόμα μεγαλύτερη από το 12% που προβλέπεται αρχικά στην πρόταση του IIF. Είπε, όμως, ότι δεν τίθεται ζήτημα συμμετοχής στο rollover των ιδιωτών μικροαποταμιευτών.

– Οποιαδήποτε αξιολόγηση των διεθνών οίκων της ελληνικής οικονομίας σε «selective default» (όρο, που ο υπουργός απέφυγε σήμερα να χρησιμοποιήσει), έχει απαντηθεί εκ προοιμίου (ήδη από χθες, από τους «ισχυρούς» της Ευρώπης) και δεν έχει καμία επίπτωση στην ελληνική οικονομία, αφού έχει δημιουργηθεί ένα τοίχος προστασίας. «Κάθε πιθανή εξέλιξη έχει προληπτικά απαντηθεί και δεν πρόκειται να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα», πρόσθεσε.

– Απηύθυνε έκκληση στον ναυτιλιακό κόσμο και στον απόδημο ελληνισμό, να συμβάλλουν με τα κεφάλαιά τους στην τόνωση της οικονομίας, και από όσους έχει μεταφέρει τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό, να τα επαναπατρίσουν. Τους πολίτες δε, να επιστρέψουν τις καταθέσεις τους στις τράπεζες. «Εάν δεν κάνουμε πανεθνική προσπάθεια, δεν θα τα καταφέρουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι όροι συμμετοχής των ιδιωτών στο πακέτο στήριξης – Ποιες τράπεζες θα στηρίξουν το πρόγραμμα

Η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας – Το πρώτο λάθος βήμα θα μας οδηγήσει στην καταστροφή
Σχέδιο μαμούθ για να διασωθεί η Ελλάδα – Νέο τεράστιο δάνειο 109 δισ. ευρώ με μικρότερα επιτόκια και επαναγορά χρέους

Γ. Παπανδρέου: “Το συνολικό χρέος θα μειωθεί κατά 26 δισ ευρώ”

Διαβουλεύσεις για γερά νεύρα για να διασωθεί η ζώνη του ευρώ – Φοβούνται ντόμινο από τυχόν επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας

Παπανδρέου: «Αν πέσουμε, θα πάρουμε και άλλους μαζί μας»

Απειλή αγωγών από τις τράπεζες για τη φόρο-εισφορά υπέρ της Ελλάδας

Η πρόταση των Σοφών της Μέρκελ για την Ελλάδα – Βαρύ το κλίμα στην Αθήνα

F.T.: Η Ελλάδα η πρώτη δυτική ανεπτυγμένη χώρα που θα χρεοκοπήσει

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε