Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Βιομηχανική ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα – Μείωση στην Ευρώπη

Βιομηχανική ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα – Μείωση στην Ευρώπη

Ανέκαμψε στις ΗΠΑ και στην Κίνα η βιομηχανική δραστηριότητα, τον Αύγουστο, ενώ στην ευρωζώνη δεν συνέβη το ίδιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Στις ΗΠΑ, τον Αύγουστο εντάθηκε ιδιαίτερα η ήδη καλή βιομηχανική δραστηριότητα, φθάνοντας στο 56,3% από 55,5% τον Ιούλιο, όπως ανακοινώθηκε από την ένωση αγοραστών βιομηχανικών προϊόντων. Αυτό έγινε την ώρα που οι αναλυτές προεξοφλούσαν για τον μήνα Αύγουστο μείωση στο 52,9%. Οι ίδιοι αναλυτές επισημαίνουν ότι η αύξηση του Αυγούστου είναι η 13η διαδοχική και άνω του 50%, κάτι που σημαίνει ότι διανύεται αναπτυξιακή κι όχι υφεσιακή περίοδος για την αμερικανική οικονομία.

Η εξέλιξη προκάλεσε την ευφορία στην Γουόλ στριτ, όπου λίγο πριν τις 18.00 ώρα Ελλάδας, ο δείκτης Ντάου Τζόουνς της βιομηχανίας κέρδιζε 2,21%, ενώ ο δείκτης Nasdaq 2,45%. Η εξέλιξη αυτή, με τη σειρά της, συμπαρέσυρε σε άνοδο τα χρηματιστήρια του Μιλάνου, του Παρισιού και της Φρανκφούρτης, περίπου στα “κλεισίματά” τους.

Η ικανοποίηση τροφοδοτήθηκε και από τον βαθμό της απασχόλησης στη βιομηχανία, που ήταν +60,4% (από 58,6%) τον μήνα Αύγουστο, και κρίνεται ικανοποιητικός.

Όσον αφορά στην Κίνα, η βιομηχανική δραστηριότητα τον Αύγουστο αυξήθηκε στις 51,9 μονάδες (υψηλό περίπου τριμήνου), από 49,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που παρέσχε η βρετανική τράπεζα HSBC. Τον Ιούλιο η βιομηχανική δραστηριότητα σε σχέση με τον Ιούνιο μειώθηκε, για πρώτη φορά ωστόσο μετά από 16 μήνες. Στο επίπεδο 50 μονάδες στην Κίνα, διαφαίνεται η μηδενική ανάπτυξη της οικονομίας.

“Δεν είναι ακόμα η ώρα να ανοίξουν οι σαμπάνιες, την ώρα που κατά το β’ εξάμηνο του έτους αναμένεται να μετριαστεί η κινεζική ανάπτυξη, ενώ δεν γνωρίζουμε πώς ακριβώς θα διαμορφωθεί η ζήτηση σε ΗΠΑ και ΕΕ”, σχολίασε ο Μπράϊαν Τζάκσον, στέλεχος της “Βασιλικής Τράπεζας του Καναδά”.

Τώρα στην ΕΕ η βιομηχανική δραστηριότητα τον μήνα Αύγουστο μειώθηκε αισθητά, στο 55,1% (χαμηλό εξαμήνου), από 56,7% τον μήνα Ιούλιο, αλλά, “υφίστανται σημαντικές διαφορές από κράτος σε κράτος μέλος της ευρωζώνης”. Δηλαδή, στη Γαλλία και ιδίως στη Γερμανία, ο βιομηχανικός τομέας “κινείται”, ενώ σε άλλα κράτη μέλη στην ευρωζώνη τα αποτελέσματα για τη βιομηχανία δεν είναι εφάμιλλα.

Στέλεχος της εταιρείας “Μαρκίτ” που διαμορφώνει τον δείκτη αυτό, ο Ρομπ Ντόμπσον, επισήμανε ότι “καταδεικνύεται τώρα ότι επιβραδύνεται, πλέον, η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη, σε σύγκριση με την ισχυρή άνοδό της στο ξεκίνημα του έτους”. “Παρ’ όλα αυτά, στο ΑΕΠ της ευρωζώνης το γ’ τρίμηνο η βιομηχανία θα συνεισφέρει πολύ”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε