Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Βλέπουν μέσα στο καλοκαίρι αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ

Βλέπουν μέσα στο καλοκαίρι αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ

Τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση στη Γερμανία έφθασε το 2,1%. Τον τρέχοντα μήνα, ο ρυθμός του σε ετήσια βάση έφθασε το 2,4% εν μέσω της αύξησης του κόστους της ενέργειας.

Ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση στη Γερμανία τον μήνα Απρίλιο διαμορφώθηκε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δυόμισι ετών, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, εξέλιξη που επαυξάνει τις προσδοκίες έγκυρων οικονομολόγων σύμφωνα με τους οποίους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αυξήσει μέσα στους ερχόμενους μήνες το βασικό δανειστικό επιτόκιό της.

Οι τιμές πολλών βασικών καταναλωτικών προϊόντων διαμορφώνονται, πλέον, στο επίπεδο του Οκτωβρίου του 2008. Η εκτίμηση για πληθωρισμό 2,4% στο τέλος Απριλίου σε ετήσια βάση απομένει να οριστικοποιηθεί από την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.

“Υφίσταται, πλέον, ένας έντονος κίνδυνος γιά πληθωρισμό στη Γερμανία”, σχολίασε η οικονομολόγος της Commerzbank, Ούλρικε Ρόντορφ, μια από τους ειδήμονες που προέβλεπαν επιτάχυνση του γερμανικού πληθωρισμού τον τρέχοντα μήνα.

Η ΕΚΤ έχει ήδη θέσει όριο για τα κράτη μέλη της 17μελούς ευρωζώνης ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση να μην υπερβαίνει το 2% .

Το βασικό δανειστικό επιτόκιο της ΕΚΤ έχει διαμορφωθεί στο 1,25% και πολλοί οικονομολόγοι διαβλέπουν ότι, το αμέσως προσεχές διάστημα, θα αυξηθεί κατά ποσοστό 0,25% ή κατά 25 μονάδες βάσης. Αρκετοί εξ αυτών πιθανολογούν ότι “μια τέτοια αύξηση θα ανακοινωθεί είτε στην αρχή του Ιουνίου, είτε στην αρχή του Ιουλίου”.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε