Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

“Βόμβα” Σόιμπλε! Χωρίς ΔΝΤ δεν υπάρχει νέο πρόγραμμα στήριξης

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Την προηγούμενη εβδομάδα μιλούσε για πρόγραμμα χωρίς ΔΝΤ, όμως ο Γερμανός υπουργός αλλάζει στάση
– Αποκλείει πλέον τέτοιο ενδεχόμενο, βάζοντας “ταφόπλακα” στις ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης για πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ
– “Η Ελλάδα διστάζει να υλοποιήσει όσα συζητήσαμε τον Μάιο” λέει ο Γερμανός υπουργός
– Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου στο φως των νέων γερμανικών δηλώσεων

Τις ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης για πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, που ζητά σκληρά μέτρα σε αντάλλαγμα για την παρουσία του, ήρθε να τελειώσει με δηλώσεις του στο Bloomberg, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο Σόιμπλε, αναφέρει χαρακτηριστικά: “Χωρίς το ΔΝΤ το πρόγραμμα τελειώνει. Και πρέπει να πάρουμε άδεια από τη Βουλή για να διαπραγματευτούμε ένα νέο πρόγραμμα. Γι’ αυτό δεν θα το συμβούλευα στους Ελληνες”.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημειώνει παράλληλα πως η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι πρόβλημα της Ελλάδας και όχι του Ταμείου. “Το ΔΝΤ βλέπει ότι η Ελλάδα διστάζει να υλοποιήσει όσα συμφωνήθηκαν το Μάιο γι’ αυτό δεν δέχεται να μπει στο πρόγραμμα”.

Ντράγκι: Τα χρέη των χωρών της ευρωζώνης είναι βιώσιμα

«Δεν υπάρχει χώρα στην ευρωζώνη που η ΕΚΤ να θεωρεί ότι το Δημόσιο Χρέος της δεν είναι βιώσιμο». Τη διαβεβαίωση αυτή έκανε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, συμπληρώνοντας ότι ειδικά όσον αφορά στην περίπτωση της Ελλάδος η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα και στην παρούσα φάση διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών της.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο θα δημιουργούσε πρόβλημα βιωσιμότητας στο Δημόσιο Χρέος της Ιταλίας μία απότομη μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης υπό την πίεση που ασκεί η Γερμανία, ο επικεφαλής της ΕΚΤ επισήμανε ότι όπως έχει αποδείξει στο παρελθόν οι αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας λαμβάνονται σε καθεστώς πλήρους ανεξαρτησίας, με μοναδικό γνώμονα την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η ίδια η Τράπεζα.

Κατά τα λοιπά, ο πρόεδρος της ΕΚΤ άφησε για πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων στο μέλλον, υπογραμμίζοντας ότι «τα πραγματικά επιτόκια θα αυξηθούν όταν θα ισχυροποιηθεί η ανάκαμψη της ευρωζώνης». Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων που εφαρμόζει η ΕΚΤ υποστηρίζοντας ότι από αυτή έχουν ωφεληθεί όλες οι χώρες μηδέ της Γερμανίας εξαιρουμένης. Άλλωστε, όπως ανέφερε, η ανάκαμψη της ευρωζώνης είναι προς το συμφέρον όλων, συμπεριλαμβανομένων των Γερμανών.

Η ΕΚΤ για ακόμη μία φορά έκανε έκκληση σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης να ενισχύσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν επαρκεί για την ανάκαμψη της οικονομίας και την επαναφορά του πληθωρισμού σε ανοδική τροχιά. Παρόλο που στο μέτωπο του πληθωρισμού, όπως ανέφερε ο κ. Ντάγκι, οι ενδείξεις τον Δεκέμβριο είναι ενθαρρυντικές. Επιπροσθέτως θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα για την επιτάχυνση της ανάπτυξης στο τέταρτο τρίμηνο του 2016. Υπενθυμίζεται ότι στο τρίτο τρίμηνο το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε με ρυθμό 0,3%.

Για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η ΕΚΤ δημοσιοποίησε σήμερα τα κριτήρια για την ένταξη σε αυτό ομολόγων τα οποία μέχρι πρότινος εξαιρούνταν του προγράμματος, καθώς η απόδοση τους ήταν χαμηλότερη από το ελάχιστο επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ. Η κίνηση αυτή σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ αποτελεί μία έμμεση διεύρυνση του προγράμματος QE. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Ντάγκι διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ παραμένει σε ετοιμότητα προκειμένου να διευρύνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (σ.σ από τον Απρίλιο μειώνεται στα 60 δισ. ευρώ το μηνιαίο όριο αγορών ομολόγων από την αγορά) εφόσον τούτο κριθεί απαραίτητο.

Σε γενικές γραμμές πάντως, η ΕΚΤ θεωρεί ότι τόσο η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει όσο και η νομισματική πολιτική που ακολουθεί από το 2014 και μετά έχουν επιφέρει θετικά αποτελέσματα και κρίνονται επιτυχημένα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε