Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Βόμβα του ΔΝΤ στη συμφωνία – Ανοιχτός πόλεμος με τη Γερμανία

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ο πόλεμος του ΔΝΤ με τη Γερμανία με αφορμή το ελληνικό χρέος είναι πλέον ανοιχτός. Το ΔΝΤ έριξε τη βόμβα λέγοντας ότι η συμμετοχή του στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας προϋποθέτει αναδιάρθρωση του χρέους από την Ε.Ε. φράση που ούτε να ακούει δεν θέλει η Γερμανία και έτσι είναι οι δανειστές που απειλούν με εμπλοκή αυτή τη φορά.

“Το ΔΝΤ μπορεί να να υποστηρίξει μόνο ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα” ήταν το μήνυμα του Ταμείου που προς το παρόν έδωσε το πράσινο φως για τη συμμετοχή στη διαπραγμάτευση με τη συμφωνία.

Ωστόσο αυτό σημαίνει ότι υπάρχει διπλή απαίτηση. Ως προς την Ελλάδα το ΔΝΤ απαιτεί την εφαρμογή σκληρών μεταρρυθμίσεων ειδικά σε ασφαλιστικό και δημοσιονομικά, ενώ σε ότι αφορά στην ευρωπαϊκή πλευρά απαιτεί την αναδιάρθρωση του χρέους μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα, δηλαδή ως το φθινόπωρο, έτσι ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο.

Με λίγα λόγια το μήνυμα του ΔΝΤ είναι πως πρώτα θα παρθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι αποφάσεις για το χρέος και ύστερα θα ανάψει από το Ταμείο το πράσινο φως για νέο δάνειο προς την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα το Βερολίνο διαμηνύει ότι δεν υπάρχει περίπτωση κουρέματος του ελληνικού χρέους και έτσι αναζητείται φόρμουλα ώστε να μην υπάρξει εμπλοκή που θα τινάξει τη συμφωνία και μαζί την ελληνική οικονομία στον αέρα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε