Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Βουλιάζει το Χρηματιστήριο στο όνομα της αναδιάρθρωσης

Επειδή ως λέξη η ”αναδιάρθρωση” είναι απαγορευμένη αλλά ως πρακτική φαίνεται αναπόφευκτη, γίνεται ένας άτυπος διαγωνισμός για το πως θα την ονοματίσουν με συνέπεια να ”βομβαρδιζόμαστε” από έννοιες όπως ”οικειοθελής συνεννόηση”, ”ανασχεδιασμός του χρέους” με πιο πρόσφατη την ”αναδιοργάνωση των πληρωμών”.
 
 

Το χρηματιστήριο, εν μέσω δηλώσεων, φημών και διαψεύσεων περί αναδιάρθρωσης του χρέους, έφτασε στο -3,1% με τις τράπεζες να σημειώνουν απώλειες ακόμη και πάνω από 5%.

Τα δεδομένα είναι δύο για όσους δεν θέλουν να ”κρυφτούν” πίσω από αναρίθμητα πινακάκια και στατιστικά.Πρώτον ότι η χώρα μας δεν μπορεί να να αντιμετωπίσει τα χρέη της γιατί πλέον έχουν ξεφύγει και τεχνικά χαρακτηρίζονται ως ”μη βιώσιμα” άρα απαιτείται η αναδιάρθρωση τους.

Όμως το δεύτερο δεδομένο είναι ότι την αναδιάρθρωση δεν τολμούν να την προφέρουν καν ούτε οι δανειστές μας, δηλαδή η τρόικα, ούτε η κυβέρνηση γιατί τρέμουν την αντίδραση των αγορών αλλά και την διαμόρφωση ψυχολογίας ”πτώχευσης”, έστω και ελεγχόμενης, τόσο στους πολίτες όσο και στους επενδυτές.
 
Έτσι ξεκίνησαν τα βαφτίσια με πρώτο υποψήφιο ”νονό” τον μεγαλοεπενδυτή Τ.Σόρος, που μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό μίλησε για :”ενορχήστρωση κάποιου είδους ανασχεδιασμού (reprofiling) του χρέους”.
 
Η Κομισιόν, διά στόματος όλι Ρεν, ενώ αποκηρύσσει μετά βδελυγμίας κάθε ιδέα αναδιάρθρωσης του χρέους, τελευταία και παρασκηνιακά συζητάει για διαδικασίες “οικειοθελούς συνεννόησης” της ελληνικής κυβέρνησης με τις αγορές.
 
Ο Λουκάς Παπαδήμος, πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και νυν σύμβουλος του Πρωθυπουργού, σε συνέδριο που έγινε στην Ουάσιγκτον, χαρακτήρισε ως “αυτονόητη” την ίδια ακριβώς λύση, την ιδέα δηλαδή περί οικειοθελούς συνεννόησης.
 
Σήμερα το πρωί ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Angel Gurria, μιλώντας στο Bloomberg εισήγαγε την έννοια της αναδιοργάνωσης : ”Η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να αποπληρώσει τις ομολογιακές της υποχρεώσεις, σε μια “αναδιοργάνωση” που δεν θα κατηγοριοποιηθεί ως χρεοκοπία.Το πρόγραμμα προσαρμογής μιας χώρας όπως η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα επίπονο και εάν η αναδιοργάνωση των πληρωμών είναι αυτό που απαιτείται ώστε να αποδώσουν αυτές οι δύσκολες πολιτικές, τότε αυτό θα έπρεπε να γίνει”.
 
Και όλα αυτά ενώ ”χωνεύουμε” τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πως “είναι γνωστό ότι η Ελλάδα έχει μεγάλο πρόβλημα χρηματοδότησης και θα συνεχίσει να το έχει τα επόμενα χρόνια. Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε την επιμήκυνση, ωστόσο δεν μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή αν αυτό είναι αρκετό”, και του επικεφαλής του Eurogroup, Ζ.Κ.Γιούνκερ, που τόνισε πως η Ελλάδα ίσως αποδειχθεί ανίκανη να περιορίσει το έλλειμμά της.
 
Και οι δύο τους υποδεικνύουν αναδιάρθρωση και ας προκαλούν ”ανατριχίλες” στον διοικητή της ΕΚΤ Ζαν Κλωντ Τρισέ που αρνήθηκε ακόμα και να συζητήσει τέτοιο θέμα με τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. που έθεσαν παρόμοιους φόβους.
 
Ποιές είναι στην πραγματικότητα οι διαφορές πίσω από τις ονομασίες που ακούγονται;
 
Η αναδιάρθρωση μεταξύ άλλων σημαίνει ”κούρεμα” των ελληνικών ομολόγων, των οποίων δηλαδή η αξία θα ”ψαλιδιστεί” και οι κάτοχοι τους θα εισπράξουν λιγότερα από τα συμφωνηθέντα χρήματα.
 
Οι υπόλοιπες έννοιες, που στην ουσία είναι εκδοχές της αναδιάρθρωσης, σημαίνουν επέκταση της συμφωνίας επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής με ή χωρίς αλλαγή των επιτοκίων, και όλα αυτά μετά από συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της.

Το μεσημέρι από την Κομισιόν διαψεύστηκε συνάντηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
 

”Δεν έγινε καμία συνάντηση για την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας. Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Oli Rehn συμμετέχει σε μία σειρά συναντήσεων που αφορούν ζητήματα όπως η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες”, τόνισε εκπρόσωπος του Φινλανδού επιτρόπου μετά από δημοσίευμα που ανέφερε ότι ο Ρεν , η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών και άλλοι αξιωματούχοι πραγματοποίησαν πρόσφατα τηλεφωνική συνδιάσκεψη για να συζητήσουν το θέμα.

Διαβάστε επίσης : Βουτιά -2,75% στο Χρηματιστήριο

Παιχνίδια… κορυφής με την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε