Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Βρέθηκε ο αποστολέας του email της αναδιάρθρωσης

FOTOLIA
– Πρόκειται για στέλεχος μεγάλου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος του κόσμου
– Το έστειλε σε Έλληνα πελάτη του και ακολούθησε πανικός στο Χρηματιστήριο
– Η Ελλάδα αναμένεται να κινήσει αγωγή – Τι απαντά το ίδρυμα

Στέλεχος μεγάλου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος του κόσμου, είναι σύμφωνα με αξιωματικούς του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο αρχικός αποστολέας του email αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας το Σαββατοκύριακο του Πάσχα.

Το έστειλε σε Έλληνα πελάτη του, επίσης υψηλόβαθμο στέλεχος επενδύσεων ιδιωτικής ελληνικής τράπεζας, εκείνος σε άλλους και υπό τη μορφή ντόμινο, επέφερε τον πανικό στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με σημαντικές απώλειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενημερώθηκε η Ιντερπόλ, προκειμένου να καταθέσει ο ύποπτος, ο Έλληνας Εισαγγελέας αναμένεται να ασκήσει δίωξη σε βάρος του, ενώ η Ελληνική Κυβέρνηση αναμένεται να κάνει αγωγή αξιώνοντας αποζημίωση από την χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Ο χρηματοοικονομικός κολοσσός με email, εξέδωσε μια λιτή ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Συνεργαζόμαστε με τις αρχές και δεν θεωρούμε ότι υπήρξε κάποια παράβαση από τον οργανισμό ή τους υπαλλήλους του».

Το επίμαχο email, σύμφωνα με τους αξιωματικούς του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, εστάλη από υψηλόβαθμο στέλεχος του μεγάλου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος του κόσμου στο Λονδίνο.
Το στέλεχος αυτό έστειλε το email στον Έλληνα επενδυτή, και αυτός στη συνέχεια σε γνωστό του και αυτός σε άλλο γνωστό και έτσι έγινε μια αλυσίδα με το email να «ταξιδεύει» από υπολογιστή σε υπολογιστή σπέρνοντας τον πανικό στις αγορές.

Ενδεικτικά τη Μεγάλη Τετάρτη, το χρηματιστήριο έπεσε κατά 2,6% ενώ τα ελληνικά spreads εκτινάχθηκαν στις 1174 μονάδες!

Το υπουργείο Οικονομικών είχε εντοπίσει τις «ύποπτες» κινήσεις στο Χρηματιστήριο, και με παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού κ. Παπακωνσταντίνου ενημερώθηκε η Εισαγγελία Αθηνών, με την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ελένη Ράϊκου να διατάσει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση από το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ζητώντας να εντοπιστούν τάχιστα οι δράστες του αυτεπάγγελτου διαδικτυακού αδικήματος, κάτι που έγινε όπως έδειξε το σύντομο αποτέλεσμα.

Το υπουργείο Οικονομικών ζητούσε την επείγουσα διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών που σχετίζονται με τη κίνηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στην αγορά ελληνικών ομολόγων την Μεγάλη Τετάρτη, διαβιβάζοντας το «ύποπτο» μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στο οποίο γινόταν αναφορά σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το Σαββατοκύριακο του Πάσχα.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών επεσήμαινε: «Επειδή όμως παρόμοια διακίνηση ψευδών ειδήσεων είναι ικανή να δημιουργήσει ανησυχία στο ευρύτερο κοινό, το Υπουργείο Οικονομικών θα ζητά εφεξής τον εντοπισμό και παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, εξαντλώντας κάθε νόμιμο μέσο».

Για μια ακόμη φορά ωστόσο η νέα υπόθεση είναι ενδεικτική για το νοσηρό κλίμα που επικρατεί πάνω από την χρηματιστηριακή αγορά, καθώς αμέσως μόλις η νέα φήμη άρχισε να κάνει τον πρώτο «κύκλο» στους χρήστες του ίντερνετ, παρατηρήθηκε απότομη κάμψη στους δείκτες τιμών του Χ.Α.

 

To email που έσπειρε τον πανικό στην κυβέρνηση – Ανέφερε αναδιάρθρωση του χρέους το Σαββατοκύριακο του Πάσχα

“Κραχ” προκάλεσε ο … τορναδόρος απ’ το Λονδίνο – “Το e-mail του κακού” και οι άλλοι…

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε