Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ 25 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Βρισκόμαστε εγκλωβισμένοι στο σκοτάδι της ύφεσης – Λιγοστό φως από τις εξαγωγές

Βρισκόμαστε εγκλωβισμένοι στο σκοτάδι της ύφεσης – Λιγοστό φως από τις εξαγωγές
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 09.06.2011 | 14:05

- Μας ''στοιχειώνει'' η κρίση – Στο -5,5% η μείωη του ΑΕΠ στο 1ο τρίμηνο του 2011- Τρεμοπαίζει ελπίδα ανάκαμψης με το +0,2% στο ΑΕΠ σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2010
- Συνεχώς αιμορραγεί το πορτοφόλι των καταναλωτών ενώ ακριβαίνουν βασικά είδη
- Ολόενα εξανεμίζονται οι αναιμικές επενδύσεις
- Διαβάστε αναλυτικά τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής

Βιώνουμε πιθανότατα τις πιο μαύρες στιγμές της οικονομικής κρίσης και το χειρότερο είναι πως δεν γνωρίζουμε τι μας ξημερώνει.Γιατί η αλήθεια των αριθμών της Στατιστικής Αρχής είναι αμείλικτη.
 
Από τη μια αχνοφέγγει μία ελπίδα με την έστω και οριακή αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2011 κατά 0,2% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2010, όμως πως αυτή να μακιγιάρει το αποκρουστικό πρόσωπο της ύφεσης που ζούμε και μεταφράζεται με αριθμούς σε μείωση -5,5% του
Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά το 1ο τρίμηνο του 2011 σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2010!
 
Η ''δύναμη'' των νοικοκυριών συνεχώς εξασθενεί όπως προκύπτει από τη μείωση κατά 6,9% της συνολικής καταναλωτικής δαπάνης σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2010.
 
Κι όμως την ώρα που ο περισσότερος κόσμος βλέπει το πορτοφόλι του να αδειάζει, είτε λόγω ανεργίας είτε λόγω μειώσεων μισθών και συντάξεων, την ίδια ώρα τα περισσότερα βασικά είδη και υπηρεσίες ακριβαίνουν.
 
Γιατί μπορεί ο πληθωρισμός να ''μαζεύτηκε'' τον Μάιο στο 3,3% από 3,9% τον Απρίλη όμως προσέξτε στο ίδιο διάστημα ποιά προιόντα αυξήθηκαν και πόσο:
α) Κατά 3,5% της ομάδας ''Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά'' λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη : δημητριακά και παρασκευάσματα, κρέατα γενικά, ψάρια νωπά, γαλακτοκομικά και αυγά, πατάτες νωπές, λαχανικά νωπά, φρούτα νωπά.
β) Κατά 3,3% της ομάδας ''Αλκοολούχα ποτά και καπνός'', λόγω αύξησης των τιμών των τσιγάρων, καθώς και των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιριζόμενων ποτών.
γ) Κατά 2,9% της ομάδας '' Ένδυση και υπόδηση'' λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
δ) Κατά 8,7% της ομάδας ''Στέγαση'' λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, του ηλεκτρισμού, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας και της ύδρευσης και αποχέτευσης .
ε) Κατά 1,1% της ομάδας ''Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες'' λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη καθαρισμού και στις οικιακές υπηρεσίες.
στ) Κατά 5,9% της ομάδας ''Μεταφορές'' λόγω αύξησης των τιμών στα είδη : καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου-μοτοσυκλέτας και υπηρεσίες μεταφορών.
 
Την ίδια ώρα αποδεικνύονται μάταιες οι ελπίδες πως θα ανοίξουν οι δουλειές καθώς οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 19,2% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2010.
 
Η μοναδική ελπίδα έρχεται από τη μείωση κατά 40,7% που παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου που εξηγείται από την αύξηση κατά 6,5% στις εξαγωγές αγαθών και στη μείωση κατά 15,5% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2010 που παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.
Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους και αυτή η ελπίδα είναι κουτσή, αφού η μείωση των εισαγωγών εξηγείται από την αδυναμία των καταναλωτών να αγοράσουν, με την ίδια ευκολία όπως πριν, προιόντα από το εξωτερικό.

Διαβάστε επίσης :   Διαδώστε αυτό το άρθρο