Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Βρισκόμαστε μέσα στην απόλυτη καταιγίδα!

Βρισκόμαστε μέσα στην απόλυτη καταιγίδα!

Με αυτήν την απόλυτα περιγραφική ατάκα αναλυτές εξηγούν στους Financial Times τους κινδύνους από την ισπανική τραπεζική κρίση.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο : Αποχαιρέτησαν την Ισπανία 100 δισ. ευρώ

”Διπλό χτύπημα υπέστη η Μαδρίτη, όταν αποκαλύφθηκε ότι κεφάλαια ύψους σχεδόν 100 δισ. ευρώ έχουν εξέλθει από την χώρα στους τρεις πρώτους μήνες του έτους και παράλληλα ο επικεφαλής της ΕΚΤ ξεσπάθωσε κατά των χειρισμών στην προβληματική τράπεζα Bankia.

Στοιχεία που κοινοποίησε η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας έδειξαν ότι 97 δισ. ευρώ αποσύρθηκαν στο α΄ τρίμηνο, σχεδόν το ένα 10ο του ΑΕΠ της χώρας, καθώς διογκώθηκαν οι φόβοι όσον αφορά την δυνατότητα να αντιμετωπίσει την δίδυμη οικονομική και τραπεζική κρίση, που έχει ωθήσει τα επιτόκια δανεισμού της χώρας σε ιστορικά υψηλά.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν προηγούμενες εκτιμήσεις οικονομολόγων ότι οι ξένοι επενδυτές πωλούν ισπανικά ενεργητικά, ενώ οι ισπανικές τράπεζες αυξάνουν τα ενεργητικά τους σε εγχώρια ομόλογα, βοηθούμενες από το ρευστό που παραχώρησε η ΕΚΤ με τους μηχανισμούς ρευστότητας.

«Αυτό που φοβάμαι είναι τα πιο πρόσφατα στοιχεία, που μπορεί να είναι πολύ χειρότερα… Βρισκόμαστε μέσα στην απόλυτη καταιγίδα,» αναφέρει ο Raj Badiani οικονομολόγος της IHS Global Insight.

Καταδικάζοντας εν τω μεταξύ τους χειρισμούς της Ισπανίας όσον αφορα τα προβλήματα της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας Bankia, ο διοικητής της ΕΚΤ Mario Draghi δήλωσε ότι οι εθνικοί επόπτες επανειλημμένα υποτίμησαν το ποσό του κόστους της διάσωσης. Παρέθεσε μάλιστα ως παράδειγμα την διάσωση της γαλλο-βελγικής τράπεζας Dexia.

«Γίνεται μια πρώτη εκτίμηση, μετά μια δεύτερη, μια τρίτη, μια τέταρτη,» είπε ο κ. Draghi. «Ηταν ο χειρότερος δυνατός χειρισμός.»

Αυτό που σχολίαζε ο κ. Draghi αναφερόταν στην ανακοίνωση της Ισπανίας ότι θα διαθέσει 19 δισ. ευρώ πρόσθετα σε κεφάλαια στην Bankia. Αυτή η μεγαλύτερη τραπεζική κρατικοποίηση της Μαδρίτης, ανεβάζει το συνολικό ποσό των κρατικών κεφαλαίων που έχουν διοχετευθεί στην Bankia στα 23,5 δισ. ευρώ.

Τα σχόλιά του πιθανόν να ερμηνευτούν ως περαιτέρω κριτική στην κεντρική τράπεζα της Ισπανίας. Ο διοικητής της Miguel Angel Fernández Ordóñez, πρόκειται να αποχωρήσει από την θέση του ένα μήνα πρόωρα, εξαιτίας των κλιμακούμενων πολιτικών επιθέσεων που δέχεται στην χώρα του για την ισπανική τραπεζική κρίση.

Τους τελευταίους μήνες, πρόσωπα προσκείμενα στην κεντρική τράπεζα αναφέρουν ότι αυτή αποκόπτεται όλο και περισσότερο από το τραπεζικό ξεκαθάρισμα της Μαδρίτης, καθώς ο κ. Fernández Ordóñez απομονώνεται πολιτικά.

Ο κ. Draghi δήλωσε ότι το μάθημα της Bankia είναι ότι η επόπτευση των τραπεζών που συνιστουν κίνδυνο για όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης, θα πρέπει να δοθεί σε μια κεντρική αρχή και όχι σε εθνικές ρυθμιστικές αρχές.

Η ενίσχυση της European Banking Authority θα μπορούσε να προωθήσει την πρόταση για πανευρωπαϊκές τραπεζικές διασώσεις. Αυτή την ιδέα υποστηρίζουν οι τραπεζίτες και ρυθμιστές της περιφερειακής ευρωζώνης, εκτιμώντας ότι θα καταφέρει να σπάσει τον ανατροφοδοτούμενο φαύλο κύκλο των προβληματικών κρατικών χρεών και των αδύναμων τραπεζών που χρειάζονται κρατική διάσωση.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι μια πιο ισχυρή πανευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία είναι καίρια προϋπόθεση για μεγαλύτερη αμοιβαιοποίηση των χρηματοδοτικών ζητημάτων της Ευρώπης, που περιλαμβάνει το πιθανό άνοιγμα του European Stability Mechanism ως διασώστη-επενδυτή στις τράπεζες.

«Το κύριο επιχείρημα εναντίον του να παίρνει ο ESM απευθείας τραπεζικά μερίδια, είναι ότι σήμερα επαφίεται στις εθνικές αρχές να αποφασίσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες των προβληματικών τραπεζών», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Πάντως το αίτημα του κ. Draghi για περισσότερη συγκέντρωση της επόπτευσης πιθανότατα θα συναντήσει αντιστάσεις.

Η ΕΒΑ, που η «ηλικία» της δεν ξεπερνά τα δύο χρόνια, έχει περιορισμένο προσωπικό και οι προσπάθειά της να διενεργήσει τα stress tests και να επιβάλλει ανακεφαλαιοποιήσεις των αδύναμων τραπεζών, έχει προκαλέσει δημόσιες επικρίσεις και ιδιωτικές αντιστάσεις”.

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε